14.08.2023 | Daniel Kinc | Zápas

Vyškov stále bez porážky, přetlačil rezervu Sigmy a posunul se na druhé místo

Foto: Zdeněk Dolíhal, mfkvyskov.cz
Fotbalisté Vyškova v pondělní dohrávce 5. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY porazili rezervní celek Sigmy Olomouc 1:0. O jedinou brankou utkání se v závěru prvního poločasu postaral ugandský útočník ve službách domácího mužstva Fahad Bayo. Vyškovští zapsali čtvrté vítězství v sezóně a posunuli se na druhou příčku tabulky za vedoucí Jihlavu. Béčko Olomouce naopak padlo potřetí v probíhajícím ročníku a stále čeká na první výhru.
44' Bayo
bez branek
39' Lahodný
59' Mikulenka
90' Šíp
Sestavy
Stejskal – Ilko, Coulibaly, Ramathan, Souaré – Kanakimana (90+3. Němeček), Mafwenta, Lahodný (70. F. Štěpánek), Eneme (57. Lacík) – Bayo (90+3. Červeň), Metsoko (70. Vintr)
Na lavičce: Borek, Touré
Trenér: Jan Kameník
Trefil – Coufal (62. F. Uriča), Jaja (46. Kramář), Matys, Slavíček (83. J. Spáčil) – Fabiánek, Israel (46. Mikulenka) – Šíp, Langer, Moses – Muritala (46. Bednár)
Na lavičce: Koutný, Fiala
Trenér: Tomáš Janotka
Rozhodčí: Ulrich – Kotík, Vyhnanovský • Stadion: Sportovní areál Drnovice • Diváci: 1520

Komentář

Vyškov v nové sezóně ještě neprohrál a proti béčku Olomouce, které naopak na první výhru sezóny stále čekalo, nastoupil i s brankářskou posilou Janem Stejskalem. Do vedení mohli jít domácí už v osmé minutě, kdy velké chybě v obraně soupeře využil Metsoko, šel sám na branku, ale trefil jen pravou tyč. V další šanci se po necelých dvaceti minutách objevil po akci Kanakimany Eneme, nevýraznou střelou nenadělal Trefilovi starosti.

Po půlhodině se o slovo poprvé přihlásila Sigma, když si Muritala zpracoval za vápnem míč, otočil se kolem beka a tvrdou ranou prověřil Stejskala. O sedm minut později byli domácí ještě blíž úvodní brance, když Bayo utekl chybujícímu Jajovi a míč předložil do stoprocentní šance Kanakimanovi, toho fantastickým tygřím skokem vychytal Trefil.

To však nebylo ze závěru půle vše. Nejprve se ve 41. minutě opřel do krásné dalekonosné rány hostující Slavíček a míč se od břevna odrazil na čáru a ven z branky. Hosté reklamovali, že byl za ní, leč marně. Z protiakce pak Kanakimana znovu utekl obraně a připravil velkou šanci Bayovi, ten trestuhodně přestřelil poloprázdnou branku. Mrzet jej to však nemuselo. O dvě minuty později si Fahad Bayo ve vápně naskočil na Ilkův centr a hlavou otevřel skóre zápasu – 1:0.

Do druhé půle udělal hostující kouč Janotka v sestavě tři změny a Sigma byla aktivní, i když první šanci zapsali domácí. Kanakimana po dalším průniku vybídl ke střele znovu Enemeho, ten znovu vyslal hodně pomalý míč směr branka. Další šance se urodily po hodině hry, kdy hru Sigmy rozhýbal Uriča, po jehož akci na poslední chvíli zasáhnul ve skluzu Musa. Na druhé straně hlavičkoval střelec Bayo, tentokrát nepřesně nad.

Dvacet minut před koncem byli domácí hodně blízko pojištění vedení, když si střídající Lacík v akci na levé straně přehodil míč do středu a vyslal krásnou ránou, bohužel pro domácí jen do pravé tyče. K dorážce se následně dostal Štěpánek, zblízka si však na Trefila nepřišel. Domácí nadále čekali na brejky a jeden takový mohl přetavit v gól další střídající hráč, a to Ondřej Vintr, jehož střela křížem zpoza šestnáctky mířila těsně vedle.

Vyškov málem neproměněné šance v závěru mrzely. Po dvou rohových kopech v krátkém sledu totiž dostal dvě možnosti srovnat Bednár, ale nejprve těsně minul šibenici a o minutu později znovu nehlídán z podobné pozice hlavičkoval tentokrát vedle. Hosté byli v tlaku, ovšem v závěru jim moc nepomohlo zranění Mosese, který musel odstoupit a po vyčerpání pěti střídání dohrávala Sigma v deseti.

Hubené vedení Vyškov dobře strážil a v nastavení se dostal ještě do několika brejků, Kanakimana i o dvě minuty později Golden stříleli nepřesně. I přes řadu neproměněných šancí tak Vyškov díky jediné brance udolal béčko Olomouce a na čele se třinácti body dorovnal vedoucí Jihlavu, Sigma je na opačném pólu tabulky bez výhry a jen se dvěma body.