18.08.2023 | Tomáš Kohlmann | Zápas

Last minute obrat! Zbrojovka otočila duel s rezervou Sparty

Foto: sparta.cz
Fotbalisté Zbrojovky zvítězili v páteční předehrávce 6. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY v poměru 2:1. Pražany poslal po necelé půlhodině hry do vedení útočník Tomáš Schánělec, jenž vstřelil už šestou branku v probíhajícím ročníku soutěže. Ambiciózní brněnský celek o osudu utkání rozhodl v jeho závěru. V 82. minutě svým šestým gólem v sezoně srovnal kanonýr Jakub Řezníček a krátce nato otočil skóre ve prospěch Brna Jakub Šural. Zbrojovka zapsala druhou výhru ve F:NL v řadě, béčko Sparty vyšlo poprvé po třech kolech bodově naprázdno.
25' Schánělec
82' Řezníček
88' Šural
bez karet
16' Potočný
38' Mara
58' Šural
75' Granečný
Sestavy
Surovčík – Vydra, Ševínský, Penxa – Hodouš (68. Váňa), Horák, Kaštánek (78. Tošnar), Goljan (68. Lehocký) – Ševčík, Schánělec (87. Rus), Hranoš (87. Cissé)
Na lavičce: Nalezinek, Stárek
Trenér: Petr Janoušek
Berkovec – Granečný, Endl, Šural, Štěrba (72. Dav. Jambor) – Kronus (72. Hladík), Texl (90+4. Hamza), Mara, Smejkal (81. Gaszczyk) – Potočný (46. Alli), Jakub Řezníček
Na lavičce: Šiman, Divíšek
Trenér: Luděk Klusáček
Rozhodčí: Hocek – Šimáček, Hádek – Szikszay • Stadion: epet ARENA • Diváci: 1087

Komentář

Šesté kolo FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY rozehráli netradičně na Letné fotbalisté sparťanské rezervy a Zbrojovky Brno. Ta přivezla nesmírně zkušenou sestavu, které vévodilo útočné duo Jakub Řezníček - Roman Potočný, kteří mají na svém kontě 569 ligových startů. Ve středové formaci se pak objevil Kamso Mara, čerstvá posila Zbrojovky. Ve sparťanské sestavě nechyběl Michal Ševčík, letní posila právě ze Zbrojovky.

Aktivněji začali mladí sparťané a už v šesté minutě měl obrovskou příležitost Vojtěch Hranoš, ovšem po skvělém pasu Vydry z voleje minul hostující branku. V sedmnácté minutě byla k vidění kontroverzní situace, když Roman Potočný, jenž o minutu dříve dostal žlutou kartu, atakoval šlapákem Daniela Kaštánka a mohl být rád, že neměl velmi rychle po zápase.

Krátce po přestávce na občerstvení v polovině úvodního dějství už sparťané skórovali. Daniel Kaštánek vystihl brněnskou rozehrávku, potáhl míč k rohu pokutového území a posadil jej na hlavu Tomáše Schánělce, jenž se šestým gólem odpoutal v čele druholigové tabulky střelců.

Favorizovaní hosté si v prvním dějství nevypracovali prakticky žádnou vyloženou příležitost a před přestávkou mohli ještě jednou inkasovat, Schánělce ale tentokrát Berkovec dokázal vychytat.

Po změně stran Potočného nahradil Wale Musa Alli, jenž výrazně oživil brněnskou sestavu, ovšem k výrazným šancím to nevedlo. Pouze kanonýr Řezníček po rohu v nadějné pozici hlavičkoval mimo branku, pak brněnský kapitán po hezké souhře Texla se Štěrbou nedosáhl na finální přihrávku druhého jmenovaného.

Sparťanské béčko mělo svoji první příležitost ve druhém poločase až po jeho půlhodině, ovšem byla z toho rovnou tutovka, když Horákova kolmice doputovala na rozběhnutého Schánělce, jenž ale zblízka nepřekonal Berkovce.

Zbrojovka nakonec udeřila výbornou produktivitou v závěru zápasu. Nejdříve se v 82. minutě uvolnil na levé straně Kamso Mara a jeho centr Jakub Řezníček hlavou propasíroval za brankáře Surovčíka a v 88. minutě se po rohu hosté dokonce radovali z obratu. To když centr střídajícího Gaszczyka našel před brankou naprosto osamoceného Jakuba Šurala, jenž rozhodl o brněnské výhře 2:1.