19.08.2023 | Roman Zajíček | Zápas

Líšeň otočila zápas s Varnsdorfem a prodloužila jeho čekání na vítězství

Foto: sklisen.com
Fotbalisté Líšně v šestém kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY porazili Varnsdorf po obratu 2:1. Jihomoravané se dvakrát prosadili ve druhém poločase. Na úvodní branku hostujícího Matěje Kubisty z 18. minuty odpověděl po hodině hry Pavel Vandas a v 76. minutě rozhodl o výhře „Marvanů“ Milan Lutonský. Severočeši ani v šestém ligovém zápase této sezony nevyhráli a v tabulce figurují na předposledním 15. místě. Líšeň je průběžně desátá.
64' Vandas
76' Lutonský
18' Kubista
8' Jeřábek
48' Vajner
51' Čermák
88' Lutonský
10' Osaghae
60' Švanda
Sestavy
Vajner – Joković, M. Jeřábek, Mezera (46. Otrísal) – Čermák, Mionić (46. Polášek) – Sokol (90. Vlasák), Matocha (90.+3 Aldin), Machalík, Lutonský – Vandas (78. Raab)
Na lavičce: Marek, Tauš
Trenér: Petr Maléř
Pešl – Ambler, Kouřil, Kubista, Švanda – Kříž, Samko – Osaghae (71. Kosař), Gembický (71. Stránský), Rudnytskyy (61. Dufek) – Firbacher (61. Hodek)
Na lavičce: Vaňák, Zálešák, Michal
Trenér: Miroslav Holeňák
Rozhodčí: Vokoun – Kotalík, Cichra • Stadion: Areál SK Líšeň • Diváci: 630

Komentář

V souboji týmů z dolních pater tabulky začali lépe domácí fotbalisté. Hned v úvodu střílel nebezpečně Vandas, ale brankář Pešl jeho pokus vytáhl na rohový kop. Postupem času se do utkání dostávali víc a víc hráči Varnsdorfu. Nejprve vypálil z malého vápna Firbacher do břevna a následně odražený míč chtěl do sítě uklidil Samko. Výtečný Vajner vytáhl prudkou ránu z horních pater brány.

Pro Líšeň to mělo být varování, ale domácí se nepoučili a v 18. minutě inkasovali. Vajner vyboxoval míč do volného prostoru před velké vápno, kde operoval hlavičkující Matěj Kubista a jeho přesný pokus zapadl do sítě. Svěřenci Miroslava Holeňáka prakticky po zbytek poločasu diktovali tempo hry a drželi častěji míč. Pešl byl takřka bez práce, až jej z letního parného dne probrala tvrdá pumelice Čermáka, která měla slušně parametry, ale vyrovnáním neskončila.

Do druhého poločasu vstoupila domácí sestava znovu aktivněji, všechny centry ale dokázal Pešl pokrýt. Líšeň však pokračovala v tlaku a dvakrát poslal varování výborně hrající Matocha. Nejprve pálil těsně vedle, následně jeho trestný kop pokryl na bližší tyči gólman Varnsdorfu. Brňané během utkání zahrávali nepřeberné množství standardek a jedna konečně vyšla v 64. minutě. Matocha poměrně nízkým centrem vybídl k hlavičce Pavla Vandase a jeho pokus doplachtil k překvapení všech až do sítě.

Hosté však nic nezabalili a inkasovaná branka s nimi nezamávala. Naopak dál tvořili hru a měli šance. Střídají Hodek dokonce napálil boční tyč. Jak fotbal dokáže být někdy krutý, ukázala 76. minuta. Obrana Varnsdorfu byla velmi lehkovážná a bez jakéhokoliv důrazu nechala osamoceného ve vápně Milana Lutonského. Bývalý hráč FORTUNA:LIGY se s ničím nepáral a přesnou střelou roztřepetal síť. Blízko k vyrovnání měl poté střídající Stránský, ale jeho hlavičku zastavil výborným zákrokem hrdina Líšně Vajner.

Ohlasy trenérů

Milan Valachovič (Líšeň): „První poločas nám příliš nevyšel, akce jsme zbytečně překombinovali. Také hromada centrů a standardek neskončila dobře, měli jsme i špatný výběr místa. O poločase jsme změnili rozestavení a vrátili se k tomu, co jsme čtyři roky hráli. Změnilo to obraz hry a výrazně jsme si pomohli. Zase jsme ale zbytečně dostali gól po trestném kopu, asi šestý letošní. I my jsme v tomto hlupáci, že jsme si to znovu nepohlídali. O poločase jsme si ale řekli, že musíme přidat na důrazu a vytvářet si šance. Výhru musíme brát všemi deseti, doslova jsme ji ubojovali a ukopali.“

Miroslav Holeňák (Varnsdorf): „Bylo to těžké utkání, oba týmy se zrovna nenachází v klidných vodách tabulky. Potřebujeme sbírat body, což se nám nedaří. Kluci byli v úvodu nervózní, pak se ale uklidnili a šli do vedení. Chtěli jsme hrát pořád stejně, ale druhý poločas jsme bohužel nezvládli. Chtěli jsme dobře bránit a zvládnout to v tomto velkém vedru. Líšeň naopak začala víc běhat, přehrávala nás a dala dva góly. Dostali jsme zbytečný gól po standardce, což se u nás neustále opakuje. Jsme hlupáci, opakujeme chyby a nemělo by se to stávat. Domácí si za tím obratem šli a nakonec zaslouženě vyhráli.“