25.08.2023 | Jan Šimek | Zápas

První výhra pro rezervu Sigmy! Hanáci zmrazili Opavu a odlepili se ze dna tabulky

Foto: Petr Widenka (sfc.cz)
Opavští fotbalisté v pátečním utkání 7. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY podlehli béčku Sigmy Olomouc v poměru 1:2. Hosté šli do vedení hned v úvodu utkání, kdy skóre trefou z penalty otevřel Štěpán Langer a krátce po změně stran vedení olomoucké rezervy navýšil Filip Uriča. Slezané dokázali v 81. minutě snížit díky povedené trefě Samuela Šiguta, srovnat ale nedokázali a po dvou výhrách v řadě padli. Naopak Hanáci slaví první vítězství v probíhajícím ročníku, díky kterému se odpoutali z posledního místa tabulky.
81' Šigut
7' Langer (pen)
52' Uriča
45' Blecha
50' Janoščín
68' Hýbl
72' Helebrand
88' Richter
41' Bednár
73' Emmanuel Amasi
79' Digaňa
88' Spáčil
Sestavy
A. Richter – Kopečný, Vincour (46. Vaněček), Helebrand, Hýbl – Blecha, Janoščín – Haitl (45. Šigut), Ondráček (77. Omale), Kadlec (59. Ščudla) – Marzuq (77. Rataj)
Na lavičce: Číž, Whiffen
Trenér: Miloslav Brožek
Digaňa – Slavíček, Bednár, Vepřek, F. Uriča – Langer, Přichystal (46. Moses), J. Spáčil, Mikulenka (82. Jaja), Šíp (77. A. Uriča) – Kramář (46. Fiala)
Na lavičce: Koutný, Coufal, Fabiánek
Trenér: Tomáš Janotka
Rozhodčí: Julínek – Hájek, Pochylý • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 1750

Komentář

Začalo se pěkně zostra. Uběhlo sotva pět minut, domácí Vincour ve vápně složil ex-opavského útočníka Kramáře a rozhodčí Julínek odpískal penaltu. Míč si vzal Štěpán Langer, vsadil na prudkou střelu k pravé tyči, a byť si opavský brankář Richter na balon sáhl, vytěsnit jej mimo tyče nedokázal.

Slezané se ne a ne dostat do hry. Brzdila je řada nepřesností, Hanáky přitlačili až v závěru první půle. Po dlouhém nákopu Helebranda hostující kapitán Vepřek tečoval míč na překvapeného Marzuqa, který upaloval sám na Digaňu. Byť zaškobrtnul a ztratil rychlost, dokázal svůj únik zakončit, ale z dobré pozice vůbec netrefil bránu.

Krátce nato po pasu Ondráčka dostal míč ve vápně úplně volný Janoščín, jeho jedovka ovšem rozvlnila pouze boční síť brány. Po změně stran přišel pro domácího favorita další šok. Langer se svou střelou neuspěl, zblokovala ji domácí obrana, ale míč se odrazil příhodně do míst, kde se nacházel Filip Uriča, který prudkou střelou k tyči zvýšil na 2:0 z pohledu Hanáků.

Opavští tlačili, ale dlouho ne a ne skórovat. Vše změnila 81. minutě, kdy se nádherně trefil Samuel Šigut, jenž střelou z hranice šestnáctky poslal míč přesně do levého horního růžku hostující brány. Obrovskou příležitost ke srovnání měl po centru Hýbla střídající Rataj, ale ranou bez přípravy poslal balon jen do boční sítě.

Po Šigutově průniku zakončení Helebranda zablokoval Jaja a vzápětí jedovku opavského beka zlikvidoval připravený Digaňa. Slezský FC tak doma poprvé v sezoně prohrál, zato hostující omladina slaví premiérové vítězství v novém ročníku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY a díky tříbodovému zisku se odlepila ze dna tabulky.