26.08.2023 | Roman Zajíček | Zápas

Líšeň nejtěsnějším možným rozdílem porazila Kroměříž, rozhodl Polášek

Foto: sklisen.com
Fotbalisté Líšně v rámci 7. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY vyhráli na domácím hřišti 1:0 nad Kroměříží. O jedinou branku zápasu se pět minut před přestávkou postaral domácí záložník Marek Polášek, pro něhož to byla první branka v aktuální sezoně. Hosté v závěru dohrávali v deseti, když byl vyloučen Martin Kudela. Líšeň se díky druhé výhře v řadě posunula nad svého dnešního soupeře.
40' Polášek
bez branek
31' Sokol
84' Polášek
24' Kudela
49' Oulehla
88' Kudela
90+1' Červenka
90+4' Cupák
Sestavy
Vajner – Otrísal, Joković, M. Jeřábek, Lutonský – Mionić (81. Aldin) – Polášek, Matocha, Machalík (90+3. A. Svoboda), Sokol (69. Vlasák) – Vandas (69. Raab)
Na lavičce: Marek, Mezera, Pašek
Trenér: Petr Maléř
J. Dostál – Zavadil, Tiahlo, Fulnek (79. Stoklásek), M. Jaroň (59. Dočkal) – Houser (59. Chukwudi), Cupák – Kudela, Jeleček (66. P. Červenka), Oulehla – Chwaszcz (66. T. Machálek)
Na lavičce: Gergela, Vyhlíd
Trenér: Bronislav Červenka
Rozhodčí: Ulrich – Kotík, Bureš • Stadion: Areál SK Líšeň • Diváci: 628

Komentář

V parném letním dnu se diváci na líšeňském stadionu v prvním poločase rozhodně nenudili. Již ve dvanácté minutě je ještě víc rozpálil hlavičkující Vandas, aby se o následnou dorážku pokoušel Matocha, ale z hranice malého vápna neuvěřitelně přestřelil. I hosté byli nebezpeční, kapitán Michal Cupák měl na kopačce úvodní gól zápasu, Vajner mu ale v souboji tváří v tvář zmenšil střelecký úhel a všudybyl Jeřábek v poslední moment odpravil míč, který mířil do prázdné svatyně.

První varování Marvanům nestačilo a po rohu přišla druhá loženka Kroměříže. Opět zůstal sám na malém vápně Michal Cupák a jeho dělovku zablokovala v poslední moment brněnská obrana. Šancí bylo jako máku a další měl David Machalík, jehož střelu ze standardky musel pokrýt Dostál. Ten své mužstvo držel měrou vrchovatou i po střele Poláška, kterou nadvakrát vyrazil a dorážka Otrísala skončila na střeše nedaleké školy. 

Ve 40. minutě už ale neměl příležitost reagovat. Lutonský na levé straně vápna podržel míč, šikovně jej předložil na Marka Poláška, který razantně zakončil k pravé tyči – 1:0. Vzápětí mohlo být v Brně ještě veseleji, protože přišel opětovný lapsus hanácké defenzivy. Vandas šel prakticky sám na bránu, leč jen díky drobné teči v poslední chvíli zasahujícího obránce neskončil míč v síti. Pohledná první půle plná šancí a zajímavých momentů tak skončila o něco lépe pro Líšeň. 

Pokud si diváci mysleli, že i druhá půle bude probíhat v obdobném duchu, byli na omylu. Hrál se neurovnaný fotbal plný nepřesností, hra se často kouskovala a šancí bylo také poskromnu. Jedinou slušnou příležitost měl hned v úvodu Machalík, který si stáhl míč na levačku a protáhl po zemi brankáře Dostála. 

Nováček soutěže ve druhém dějství nepředvedl prakticky nic, o nebezpečných akcích nemůže být vůbec řeč. Výjimku tvoří roh někdejšího hráče Brňanů Tomáše Machálka, jenž po rohu chtěl všechny přítomné překvapit, ale míč nakonec zakroutil na horní síť. Výrazná komplikace přišla pro Hanáky v 88. minutě, kdy byl po druhé žluté kartě vyloučen Kudela a utnul tak definitivně všechny šance nováčka soutěže. Brňané si závěr pohlídali a došli si pro tři body.  

Ohlasy trenérů

Milan Valachovič (trenér Líšně): „Dali jsme si za cíl, že oba domácí zápasy vyhrajeme. Kroměříž má svoji kvalitu, což ukázala v prvním poločase. Mrzí nás v této fázi utkání neproměněné šance, od druhé půle už to byla defenzivní partie. Možná jsme se báli o výsledek, měli moc jednoduchých ztrát Chtěli jsme si pomoct střídáním a něco změnit. Bylo to spíše odbojované utkání, ale tři body určitě bereme. Soutěž je neskutečně vyrovnaná a my musíme být vděčný za každé vítězství.“

Bronislav Červenka (trenér Kroměříže): „Byl to zajímavý zápas, především v první půli, kdy jsme měli šance, ale i soupeř často hrozil. V závěru dal krásný gól a tím dal ráz zápasu. Ve druhém poločase to byl spíše boj, kvalita šla dolů. Už to nebylo ono, všechno jen centry, soupeř si výsledek zkušeně pohlídal. Za první poločas kluci zaslouží pochvalu, ve druhé už asi nebyla z naší strany síla.