01.10.2023 | Karel Jedlička | Zápas

Žižkov remizoval se Spartou, o výsledku slavnostního derby rozhodla první půle

Foto: sparta.cz
Malé pražské derby mezi Žižkovem a rezervou Sparty skončilo v rámci 11. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY nerozhodně 1:1. Skóre zápasu otevřel po deseti minutách domácí Václav Prošek, za hosty vyrovnával ve 34. minutě David Holoubek. Letenští dohrávali od 76. minuty bez vyloučeného Ševínského, Viktoria ale více než čtvrthodinovou početní výhodu v kýžený gól nepřetavila. Oba týmy si tak rozdělily pod televizním vysílačem po bodu a zůstaly v neúplné tabulce na svých pozicích – Žižkov je jedenáctý, Sparta čtrnáctá. Duelu, kterým Žižkov zároveň oslavil 120 let své existence, přihlížely téměř dvě tisícovky diváků.
11' Prošek
34' Holoubek
30' Prošek
36' Quintero Batioja
71' Řezáč
68' Mejdr
76' Ševínský
87' Horák
Sestavy
Kotek – Řezáč, Kozojed (46. Hönig), M. Richter, Klusák – Tregler (15. Petrák) – Prošek, Sixta (61. Jirásek), Rosa, Finěk – Batioja (85. Sodoma)
Na lavičce: Čtvrtečka, Vais, Voltr
Trenér: Michal Horňák
Surovčík – Vydra, Ševínský, Gomez – Mejdr, Horák, Holoubek (63. Kaštánek), Penxa – Ševčík (82. Hodouš), Schánělec, Hranoš (63. Mokrovics)
Na lavičce: Nalezinek, Večerka, Goljan, Jonáš
Trenér: Petr Janoušek
Rozhodčí: Zaoral – Dohnálek, Žurovec • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 1990

Komentář

Pražské derby před našlapaným stadionem, o který se letos obě mužstva dělí, začalo pro domácí nepříjemností. Hned v úvodu se nešťastně srazili hlavami vlastní spoluhráči. Zatímco silně krvácející Jan Kozojed se na hřiště vrátil s obvázanou hlavou po šesti minutách, ještě další tři minuty trvalo, než to zdravotníci vzdali s otřeseným Jaroslavem Treglerem a Viktoria byla po nuceném střídání opět v plném počtu.

Dlouhá přesilovka však skončila šokem pro béčko Sparty. Penxovu tvrdou ránu z úhlu vyrazil Kotek, hosté se neprosadili z rohu, naopak po dlouhém výkopu od brány sebral míč Václav Prošek a sólo v plné rychlosti ozdobil blafákem Surovčíkovi a zakončením z úhlu do prázdné.

Hosté posílení o několik hráčů z Priskeho ligového kádru se postupně otřepali a získali územní převahu. Ve 29. minutě ještě selhal dorostenec Vojtěch Hranoš, kterému Mejdrův centr přiťukl Schánělec do obrovské šance, v níž sám překopl zblízka zívající bránu. Za pět minut již Ševčíkovu zpětnou přihrávku zavěsil David Holoubek halfvolejem z 12 metrů pěkně do šibenice na 1:1.

Početný žižkovský kotel předčasně jásal, když Rosa rozvlnil minutu před přestávkou jen boční síť. Tato šance byla předzvěst změny obrazu hry se změnou stran. Svěřenci Michala Horňáka, který ještě loni vedl soupeře, sparťanskou juniorku začali přehrávat a hosty držel především Jakub Surovčík. V 58. minutě vychytal Proškovu křížnou střelu z brejku, za tři minuty vyrážel od tyče i pumelici Bernarda Rosy z 20 metrů. Expardubický Brazilec měl na kopačce rozhodnutí v 65. minutě, když z trestného kopu otřásl tyčí.

Naděje Sparty B poklesly po vyloučení Adama Ševínského za bodyček s pomocí lokte na Batioju metr od vrcholu pokutového území. Ve čtvrthodinové přesilovce však Žižkov nezahrozil, až na přímý kop za zmíněný faul. Ten rozehrál pod břevno Milan Jirásek a jednou rukou ho vytahoval Surovčík.

Na druhé straně po Mokrovicsově uličce zblízka nevyzrál na vyběhnutého Kotka Schánělec a body se v derby dělily.