20.10.2023 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 13. kola: Vyškov čeká Jihlava, Příbram chce potvrdit formu proti Prostějovu

Foto: Jan Vostrý (fkpribram.cz)
Fotbalisté Vyškova budou ve 13. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY hájit čtyřbodový náskok na čele tabulky před druhou Duklou Praha. Jihomoravané se v páteční předehrávce představí na hřišti sedmé Jihlavy (17:00), Pražané v sobotu hostí desátou Chrudim (14:00). Třetí Vlašim v neděli zamíří do Olomouce k zápase s rezervou Sigmy (10:15). Tabulkou postupně stoupá Příbram, která bude proti Prostějovu usilovat o prodloužení vítězné série na pět utkání.

Vyškov je průběžně nejlepším týmem F:NL a týmem s druhou nejlepší aktuální formou. Jihlavu v minulé sezoně dvakrát porazil, na Vysočině zvítězil 3:0. „Kádr soupeře je delší dobu pohromadě a s minimálními změnami. Ti kluci spolu hrají třetím, někteří i čtvrtým rokem. Celkově jsou stabilizovaným mužstvem, jež se každou sezonu zlepšuje,” říká pro klubový web trenér Vyškova Jan Kameník, který v Jihlavě dříve působil.

„Pohled do tabulky a výsledky hovoří jasně – v pátek nás čeká lídr tabulky, velmi kvalitní a ambiciózní tým. Mezi přední celky FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY navíc náleží už delší dobu. V domácím prostředí, kde si věříme a máme sílu, si to s ním o tři body chceme otevřeně a rovnocenně rozdat,“ citují stránky fcvysocina.cz Pavla Mazánka, asistenta jihlavského trenéra Davida Oulehly.

Ještě lepší formu než vyškovský lídr má Příbram, která zvítězila čtyřikrát v řadě. Šestí Středočeši se od pátečních 18 hodin střetnou s třináctým Prostějovem. „Chceme navázat na předchozí zápasy a přidat pátou výhru v řadě. Rozhodně nemáme v úmyslu něco podcenit. Uděláme všechno pro to, abychom utkání proti Prostějovu zvládli,“ hlásí v rozhovoru pro klubovou televizi příbramský obránce Daniel Fišl.

Chrudim v probíhajícím ročníku F:NL venku ještě nevyhrála. V sobotu se navíc představí na stadionu Dukly, kde zatím dokázal naplno bodovat pouze Vyškov. „Vojáci“ před reprezentační přestávkou po pětigólové přestřelce podlehli Vlašimi (2:3) a jejich ztráta na první místo tabulky se zvýšila na čtyři body. V předešlé sezoně nejprve Chrudim doma Duklu porazila 2:1, na Julisce spolu týmy remizovaly 1:1.

Opava po prohře v Chrudimi klesla v soutěžním pořadí na osmou pozici, na čtvrté Táborsko ale ztrácí jen tři body. Dotáhnout se na něj, případně ho předehnat díky lepšímu průběžnému skóre, může v sobotním vzájemném duelu (15:00). „Bude to hodně náročný zápas, Opava je doma velice silná a nepříjemná. Na konci přestupového období přivedla dva hráče, kteří jí rozhodně pomůžou. My tam ale pojedeme jednoznačně bodovat,“ komentuje nadcházející utkání ve Slezsku záložník Jihočechů Jiří Kateřiňák.

V sobotních 15:30 pak rozhodčí zahájí zápasy mezi devátou Líšní a čtrnáctou Spartou B a jedenáctou Kroměříží a šestnáctým Varnsdorfem. Severočeši v dosavadních dvanácti ligových kolech ani jednou nezvítězili, šest bodů získali po šesti nerozhodných výsledcích. Na poslední nesestupovou čtrnáctou příčku, kterou momentálně drží rezerva Sparty, ztrácejí pět bodů.

Obě nedělní utkání 13. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY odstartují v 10:15. Dvanáctý Žižkov vyzve páté Brno, patnáctá Olomouc B zase třetí Vlašim. Celek zpod Blaníku naposledy zvládl divoký zápas s pražskou Duklou a v tabulce se jí přiblížil na dva body. Na půdě rezervy Sigmy v říjnu loňského roku triumfoval drtivě rozdílem pěti branek (5:0). Doma ale poté Hanákům podlehl 1:4.

Všechny zápasy FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY můžete tradičně sledovat na webech sázkové kanceláře Fortuna a sporttotal.cz. Páteční duel mezi Jihlavou a Vyškovem odvysílá živě také Česká televize.