21.10.2023 | Jan Šimek | Zápas

Táborsko urvalo last minute výhru v Opavě a vyhouplo se na třetí místo

Foto: Petr Widenka (sfc.cz)
Fotbalisté Slezského FC ve 13. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY podlehli Táborsku 0:1. Vyrovnaný duel rozhodla jediná branka, o kterou se v nastaveném čase postaral hostující útočník Jakub Matoušek. Jihočeši tak zvítězili podruhé za sebou a neprohráli již tři kola v řadě. Naopak Opavští padli ve F:NL podruhé za sebou.
bez branek
90+3' Matoušek
61' Janoščín
bez karet
Sestavy
A. Richter – Hýbl, Janoščín, Helebrand, Kadlec – Blecha, Omale – Rezek, Málek, Ondráček (73. Rataj) – Vaněček
Na lavičce: Číž, Chládek, Vincour, Ščudla, Velička, Wehowský
Trenér: Miloslav Brožek
Pastornický – P. Plachý, Koné, Foltyn, Tusjak – Bláha, Skopec, Kateřiňák (90+3. Sojka), Dordić (90+3. Kalousek) – Varačka (83. Zeman), Šašinka (77. J. Matoušek I)
Na lavičce: Kerl, Sylla, Svatek
Trenér: Roman Nádvorník
Rozhodčí: Cieslar – Antoníček, Líkař • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 1843

Komentář

Oba celky začaly opatrně a první slibnou příležitost si po čtvrthodině hry vytvořili hosté. Šašinka dostal míč do běhu, z levé strany unikal sám na gólmana Richtra, ale vypálil těsně nad břevno. Na opačné straně musel Pastornický zasahovat proti dalekonosné ráně Málka. Míč vyrazil před sebe do míst, kde číhal Vaněček, opavský útočník ale zblízka minul hostující bránu.

První poločas byl jinak nadmíru vyrovnaný, v jeho závěru znovu zahrozil hostující hrotový útočník Šašinka, jenž si akrobaticky zpracoval míč a vystřelil prudce k levé tyči, kde jeho ránu vytěsnil do zámezí brankář Richter.

Krátce po změně stran mohli jít do vedení Slezané. Málek rozehrál standardku na Blechu, ten poslal prudký centr na přední tyč, kde Vaněčkovu hlavičku skvělým zákrokem zlikvidoval Pastornický. Po hodině hry byl hostující brankář znovu v permanenci, když s velkými obtížemi vyrazil dělovku Omaleho zpoza vápna.

Rozuzlení zápasu přišlo v nastavením čase. Nejprve střídající Matoušek po povedené akci poslal míč špičkou kopačky těsně vedle pravé tyče opavské brány, hned vzápětí už se tentýž borec mohl radovat. Kateřiňák vystřelil zpoza šestnáctky, gólman Richter míč vyrazil před sebe do prostoru, kam si naběhl právě Jakub Matoušek a pohotovou dorážkou poslal míč do sítě – 0:1.

Jihočeský celek tak ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE zvítězil podruhé za sebou a vyšvihl se na třetí příčku tabulky, naopak Slezané po porážce v Chrudimi nezvládli druhé utkání v řadě.

Ohlasy trenérů

Miloslav Brožek (Slezský FC Opava): „Až do nastavení, v němž jsme spáchali fotbalovou seppuku, jsme viděli výborné druholigové utkání s výborným soupeřem. První poločas mohl skončit 3:3, hrálo se nahoru-dolů. Soupeř využíval každou situaci k protiútokům, my jsme se snažili presovat. Měli jsme své zisky a šance. Z diváků jsem cítil, že v první půli čekali z naší strany větší dominanci, nicméně jsme tam měli výborné pasáže – chvilku oni, chvilku my. Z pohledu nezaujatého diváka se utkání muselo líbit. Po změně stran jsme si chtěli trpělivou a disciplinovanou hrou počkat na svou šanci a valit soupeře, který tam měl do té doby jen dvě situace, které byly nebezpečné, jinak jsme plnili, co jsme chtěli. To, že v nastavení třikrát za sebou takto chybujeme je pro mě nepochopitelné... Chovali jsme se jako dorostenci, což na této úrovni nemůžeme udělat. Urazili jsme diváky, kteří tady přišli. Nemůžeme se chovat takto nezodpovědně. Naše svéhlavost nás stála body, které jsme darovali soupeři.”

Roman Nádvorník (FC SILON Táborsko): „Věděli jsme, že nás tady čeká velice těžký zápas. Opava poskládala velice silný tým ze zkušených hráčů, ať už jsou Málek nebo Blecha. Věděli jsme, že to tady bude složité, ale chtěli jsme navázat na naše předchozí dobré výkony a zápas zvládnout. Jeli jsme s tím, že tady neprohrajeme a odvezeme si bod, a když budou tři, budeme nadšení. Tomu jsme podřídili všechno. Zápas byl zhruba sedmdesát minut vyrovnaný, ale v posledních patnácti minutách jsme měli tři stoprocentní gólové šance a tu třetí jsme proměnili. Za to jsme si vítězství určitě zasloužili. V reprezentační pauze jsme si řekli, že pokud se nám povede zvládnout zápas v Opavě a domácí zápas s Vlašimí – což je pro nás povinností – pojedeme si to na Duklu rozdat o druhé místo.”