22.10.2023 | Aleš Strouha | Zápas

Žižkov nastřílel Brnu tři góly za poločas, Zbrojovka počtvrté v řadě prohrála

Foto: fkvz.cz
Fotbalisté Žižkova ve 13. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY zvítězili nad Brnem doma 4:2 a protáhli jeho sérii porážek na čtyři zápasy. Viktoria rozhodla v prvním poločase, kdy se trefili Marek Richter a Radek Voltr a mezitím si vstřelil vlastní gól Lukáš Endl. Po přestávce přidal čtvrtou branku Pražanů Václav Prošek, kanonýr Zbrojovky Jakub Řezníček ve druhé půli pouze dvakrát snížil. Žižkov vyhrál po třech utkáních a v tabulce se posunul na desáté místo. Brno je průběžně šesté.
9' Richter
18' Endl (vl)
29' Voltr
70' Prošek
49' Řezníček
83' Řezníček
bez karet
bez karet
Sestavy
Čtvrtečka – Řezáč, M. Richter, Klusák, Muleme (90. Kozojed) – Tregler – Prošek (75. Finěk), Rosa (90. Hönig), Sixta (64. Jirásek), Batioja – Voltr (64. Sodoma)
Na lavičce: Kotek, Horálek
Trenér: Michal Horňák
Berkovec – Kronus, Štěrba, Endl, Granečný (74. Toman) – Martinek (33. Hellebrand), Hamza – Potočný (46. Pachlopník), Fousek (74. Smejkal), Alijagić – Jak. Řezníček
Na lavičce: Šiman, Šlapanský, Mara
Trenér: Luděk Klusáček
Rozhodčí: Kvítek – Kříž, Pečenka • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 1238

Komentář

Krásné slunečné počasí na pražském Žižkově očividně dělalo v úvodu utkání radost výhradně domácím fotbalistům. Ti ukázali velkou efektivitu v zakončení a po půl hodině hry vedli jednoznačně 3:0. Hned v deváté minutě poslal přímý kop do vápna Prošek, po následném zakončení Berkovec vyrazil balon pouze před sebe a dorážející Marek Richter zamířil přesně.

O pár minut později měl velkou šanci Prošek, toho ale skvěle vychytal Berkovec. Na druhé straně pak pohotově zakončoval kanonýr Řezníček, ale za již překonaným Čtvrtečkou zasáhl skoro na brankové čáře stoper Klusák. V probíhající 18. minutě domácí navýšili své vedení a znovu u toho byl Prošek. Ten totiž centroval nebezpečně do šestnáctky a dezorientovaný Lukáš Endl poslal balon do vlastní sítě.

Hosty mohl vrátit do zápasu Potočný, který po centru Fouska hlavičkoval velmi přesně k tyči. Gólman Čtvrtečka se nicméně vyznamenal skvělým zákrokem a konečky prstů vytěsnil míč na rohový kop. Na konci úvodní půlhodiny pak Pražané zvýšili na rozdíl tří branek. Řezáč skvělou přihrávkou do vápna našel Radka Voltra, který sám před Berkovcem nezaváhal.

Brňané začali druhý poločas nejlépe, jak mohli. Hned ve 49. minutě si na rohový kop Fouska naskočil Jakub Řeznížek a snížil. Předpokládaný tlak Zbrojovky ale nepřišel a domácí bez větších problémů drželi dvoubrankový náskok. Navíc v 70. minutě centr z levé strany propadl ve vápně k nohám Václava Proška a ten znovu zařídil Viktorii třígólovou výhodu. 

Hráči Zbrojovky sice částečně složili zbraně a jakákoliv jejich snaha na zisk bodů byla pryč, avšak v závěrečné desetiminutovce přece jen přidali ještě jednu branku. Střídající Smejkal vyslal do pokutového území Jakuba Řezníčka, který podruhé překonal Čtvrtečku a ranou na zadní tyč stanovil konečný výsledek zápasu na 4:2 z pohledu Žižkova.