27.10.2023 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 14. kola: Brno čeká městské derby. Vyškov se utká s Opavou, Příbram s Jihlavou

Foto: Martin Tajč (fczbrno.cz)
Fotbalisté Brna odehrají ve 14. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY první zápas pod novým hlavním trenérem. Na Srbské narazí v pátek na městského rivala a tabulkového souseda Líšeň (17:00), který je ve stejné situaci jako Zbrojovka z hlediska bodů i skóre. Příbram bude ve stejný den proti Jihlavě usilovat o šestou výhru v řadě. Lídr z Vyškova pak během soboty změří síly s Opavou, druhá Dukla zajíždí na Hanou k utkání s Prostějovem.

Brno po čtyřech prohrách v řadě odvolalo trenéra Luďka Klusáčka, na jehož místo se posunul dosavadní asistent Tomáš Polách. Zbrojovka po poslední porážce na Žižkově klesla v tabulce na šestou pozici. Těsně před Líšeň, která má stejně bodů (19) i identické skóre (16:16).

„Každý zápas je výzva, pro diváky to je prestižní, ale chystáme mužstvo především tak, aby zápas zvládlo. Od prvního tréninku jsme chtěli mužstvo nabudit. Všichni musíme být nastavení, že jdeme na hřiště bojovat a obětovat všechno pro úspěch,“ cituje klubový web nového hlavního kouče Polácha.

Zbrojovka v Králově Poli nastoupí ve speciálních dresech, kterými podpoří myšlenku darování krve. Z dresů pro tento duel zmizí veškeré symboly A, B a O, které představují jednotlivé krevní skupiny.

O bod méně než oba brněnské týmy dosud získala osmá Jihlava, která od pátečních 18 hodin hostí čtvrtou Příbram. Středočeši zvítězili pětkrát v řadě a mohou se pochlubit nejlepší aktuální formou z celé F:NL.

„Uděláme všechno pro to, abychom šňůru výher co nejvíce natáhli,“ slibuje v rozhovoru pro klubovou televizi příbramský záložník Patrik Švestka, který v samotném závěru rozhodl předešlý zápas proti Prostějovu.

„Příbram má ve svém středu zkušené hráče v čele s Hušbauerem a Wágnerem, disponuje kvalitní poctivou obranou a je do útoku trpělivá až do posledních okamžiků zápasu. Takto v závěru vstřelila několik branek, podobně jako v květnovém duelu u nás. Je jasné, že v nadcházejícím utkání bude velmi důležité, kdo skóruje jako první. Poté by se hra mohla otevřít,“ říká pro klubový web asistent jihlavského trenéra Davida Oulehly Pavel Mazánek.

Vedoucí Vyškov se pokusí prodloužit sérii bez porážky na šest zápasů od sobotních 10:15 proti deváté Opavě. Slezané po čtyřzápasové bodové šňůře dvakrát prohráli těsným jednobrankovým rozdílem. Naopak MFK z posledních pěti střetnutí čtyřikrát vyhrál a jednou remizoval. Ve stejný čas proti sobě nastoupí také jedenáctá Chrudim a dvanáctá Kroměříž, které dosud získaly shodně 14 bodů.

Od 10:30 pak čtrnáctý Prostějov vyzve druhou Duklu. Pražané ztrácejí na první Vyškov čtyři body, na výhru na hřišti soupeře čekají od poloviny srpna. Z posledních třech venkovních utkání nezískali ani bod. Hanáky dělí od sestupového pásma pouhý bod. V Holici, kde dočasně nastupují k domácím zápasům, ale pod trenéry Josefem Mazurou a Pavlem Zavadilem zatím pokaždé zvítězili.

V sobotu odpoledne se třetí Táborsko střetne s pátou Vlašimí (14:30). Jihočeši jsou pouze dva body za druhou Duklou, v posledním domácím duelu rozstříleli šesti góly rezervu Olomouce a kanonádu potvrdili triumfem v Opavě. Vlašim první třetinu základní části F:NL zakončila bez porážky, poslední dvě venkovní utkání nicméně prohrála. Vůči Táborsku má tříbodové manko.

Program 14. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY uzavřou nedělní zápasy mezi patnáctou Spartou B a třináctou Olomoucí B (10:30) a šestnáctým Varnsdorfem a desátým Žižkovem (14:30). Severočeši v minulém kole poprvé v tomto ligovém ročníku naplno bodovali, když uspěli v Kroměříži. V tabulce jsou sice stále poslední, na čtrnácté nesestupové místo ale ztrácejí jen tři body.

Všechny zápasy FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY můžete tradičně sledovat na webech sázkové kanceláře Fortuna a sporttotal.cz. Páteční městský souboj mezi Zbrojovkou Brno a Líšní odvysílá živě také Česká televize.