27.10.2023 | Daniel Kinc | Zápas

Zbrojovka v premiéře pod Poláchem zabrala, v městském derby porazila Líšeň

Foto: fczbrno.cz
Fotbalisté Zbrojovky Brno ve 14. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY zvítězili doma nad Líšní 3:0. Dva góly dal kanonýr Jakub Řezníček, který přidal desátou a jedenáctou trefu v této ligové sezoně a zvýšil náskok na čele tabulky střelců. Tomáš Polách si na lavičce Zbrojovky v pozici hlavního trenéra, v níž v týdnu nahradil odvolaného Luďka Klusáčka, připsal úspěšnou premiéru. ​Zbrojovka dokázala naplno bodovat po čtyřech porážkách, Líšeň si v duelu dvou brněnských týmů připsala druhou venkovní prohru v řadě.
29' Řezníček
83' Kronus
88' Řezníček (pen)
bez branek
19' Řezníček
90+1' Potočný
33' Vandas
86' Jokovič
90+1' Aldin
Sestavy
Berkovec – Koželuh, Endl, Hamza (83. Hellebrand), Granečný – Texl – Pachlopník (59. Kronus), Štěrba, Fousek (69. Potočný), Alijagić (69. Smejkal) – Jak. Řezníček
Na lavičce: Šiman, Šlapanský, Toman
Trenér: Tomáš Polách
Vajner – Lutonský, Joković, M. Jeřábek, Pašek (85. Raab) – Čermák – Vlasák (64. Otrísal), Polášek (85. Aldin), Matocha, Machalík – Vandas (64. Tauš)
Na lavičce: Veselý, Mezera, Mionić
Trenér: Petr Maléř
Rozhodčí: Volek – Paták, Podaný – Jelínek • Stadion: ADAX INVEST Arena • Diváci: 3622

Komentář

Líšeň chtěla v úvodu utkání využít svého lepšího psychického rozpoložení a byla aktivnějším týmem. První šanci si „marvani“ vypracovali v deváté minutě, když Machalík pláchl po levé straně a odcentroval napříč vápnem na zadní tyč na Vlasáka, který však ve velké šanci selhal a na dlouhou nohu vůbec netrefil branku. Domácí postupem času srovnali hru, ale z jejich kombinace zajímavější šance nevzešla.

Po dvaceti minutách tak znovu zahrozili hosté, když Vlasák předal míč na osu Matochovi a ten vyslal dělovku zdálky, s níž měl Berkovec starosti a musel míč vyrážet mimo tři tyče. Pět minut nato se poprvé připomněli i domácí. Fousek vysunul Alijagiče, ten zakončoval na bližší tyč, ale pálil pouze do boční sítě.

Po půlhodině už první branka duelu skutečně přišla a do vedení šla Zbrojovka, když se přes Texla dostal míč k Fouskovi, který tentokrát kolmicí vysunul za stopery Jakuba Řezníčka, který na hraně ofsajdu zakončil z otočky po zemi na zadní tyč. Úvodní branka domácí nakopla a byli aktivnějším týmem. Ještě jednu velkou šanci si vytvořili minutu před poločasem, Alijagič v brejku uvolnil do stoprocentní šance Pachlopníka, ten osamocen před Vajnerem poslal míč nad branku.

Do druhé půle vstupovali hosté s touhou srovnat, ale k prvnímu náznaku šance se dostali až po hodině hry, kdy Machalíkův centr prolétl do vápna na Poláška, který v dobré pozici nedokázal seřídit mířidla a hlavou minul branku. Zanedlouho zahrozili i domácí, Fousek po průnikové přihrávce do vápna nahrával pod sebe, Alijagičovi však zakončení nevyšlo a Řezníček následně v tísni po teči soupeře pálil nad branku.

V 68. minutě se dopředu vydali opět Líšeňští a znovu velmi dobře centroval Machalík. Na zadní tyči číhal Pašek, leč v pádu nakonec vůbec nezakončil. Hosté museli s přibývajícími minutami více otevřít hru a hlavně se tlačit dopředu. Šanci srovnat měl devět minut před koncem Lutonský, který zabojoval o zdánlivě ztracený míč a zpoza vápna ostře levačkou vypálil, jeho rána Berkovce pořádně protáhla.

Dvě minuty nato domácí pojistili své vítězství. Po dobré práci Řezníčka pálil z velké dálky k tyči střídající Potočný, Vajner se po jeho ráně natáhl a vyrazil ji před sebe, u dorážky byl připraven Adam Kronus a z úhlu propálil gólmana hostů mezi nohama na zadní tyč. O výhře domácích bylo rozhodnuto a definitivní razítko přišlo tři minuty před koncem, kdy Jeřábek fauloval ve vápně Jakuba Řezníčka.

Sám faulovaný kapitán Zbrojovky se ujal exekuce penalty a prudkou ranou doprostřed branky zaznamenal jedenáctou trefu v sezoně a zpečetil výhru domácích, kteří na ni čekali čtyři ligová utkání, na konečných 3:0.