04.11.2023 | Jan Šimek | Zápas

Prostějov překvapil výhrou v Opavě a odlepil se z pásma sestupu

Foto: Petr Widenka (sfc.cz)
Fotbalisté Prostějova v 15. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY zvítězili na půdě Opavy 2:1. Po bezbrankové první půli poslal hostující tým do vedení jeho kapitán Jan Schaffartzik a krátce nato přidal druhý gól prostějovského celku Šimon Gábriš. Slezané sice v závěru snížili zásluhou Adama Ondráčka, ale srovnat nedokázali a doma podruhé v řadě prohráli. Naopak Hanáci po dvou prohrách zabrali a díky výhře se odlepili z předposledního místa tabulky.
82' Ondráček
60' Schaffartzik
65' Gábriš
58' Rezek
30' Jaroň
70' Silný
80' Habusta
90' Kulig
Sestavy
Číž – Kopečný, Vincour (90. Wehowský), Kadlec (86. Haitl) – Málek, Velička (46. Rezek), Omale, Blecha, Ščudla (46. Ondráček) – Rataj (86. Hýbl), Vaněček
Na lavičce: Richter, Višňa
Trenér: Miloslav Brožek
Krynskyj – Gábriš, Schaffartzik, K. Spáčil (73. Kulig) – Bartolomeu, Habusta, Šimek, Slaměna (90. Macháček), P. Jaroň – Malec, Silný (83. Cienciala)
Na lavičce: Šnajdr, Bolf, Zapletal, Moučka
Trenér: Josef Mazura
Rozhodčí: Hocek – Ratajová, Novák • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 1795

Komentář

V Městských sadech se představila domácí Opava v pikantním duelu s Prostějovem, který vede trenérské duo Pavel Zavadil – Josef Mazura. Oba borci totiž ve slezském klubu v minulosti působili, první jmenovaný opavský dres oblékal a následně v něm působil coby sportovní manažer, Mazura SFC před lety koučoval. Prostějovský kapitán Jan Schaffartzik je navíc opavským odchovancem.

Ale teď k dění na hřišti. První půle nabídla vyrovnaný fotbal bez mnoha šancí. První vzrušení přišlo po půlhodině hry, když si Hanáci před opavským vápnem rychle vyměnili míč a zajímavou kombinaci zakončil Slaměna střelou, kterou domácí gólman Číž vytěsnil na roh.

Vzápětí se do solidní šance dostali i Slezané, když se do centru z pravé strany položil útočník Vaněček, jehož hlavičku prostějovský gólman Krynskyj vytlačil mimo tyče. Prakticky hned po změně stran měl další solidní příležitost Vaněček, jenž po prudkém centru Málka zblízka hlavičkoval těsně nad břevno prostějovské brány.

Na opačné straně ukončil obléhání domácí svatyně Šimek, jenž prudkou střelou rozvlnil boční síť brány, kterou hájil Číž. Opava kontrovala akcí, kterou zakončil Rezek ranou bez přípravy a orazítkoval pravou tyč prostějovské brány.

Po hodině hry poprvé udeřilo. Hostující Slaměna rozehrával standardku, míč ve vápně propadl k volnému Janu Schaffartzikovi a prostějovský kapitán pohotovou střelou k levé tyči otevřel skóre. Domácí byli jako opaření, vzápětí pálil Slaměna těsně vedle brány.

Krátce nato se Prostějovští radovali podruhé, když v šestnáctce dostal spoustu volného prostoru Šimon Gábriš a prudkou střelou poslal hosty do dvoubrankového trháku. Opavští se dočkali v 82. minutě, kdy Blecha získal balon na polovině soupeře, vyměnil si míč s Adamem Ondráčkem, jenž jemnou tečí nasměroval míč do sítě – 1:2. Hrdinou domácích se mohl stát střídající Wehowský, ale z dobré pozice vypálil nad prostějovskou bránu.

Opava, která před týdnem uspěla na půdě lídra soutěže z Vyškova, tak doma podruhé v řadě padla. Prostějov naopak po dvou porážkách v řadě zabral a díky výhře se odrazil z pásma sestupu.

Ohlasy trenérů

Miloslav Brožek (Slezský FC Opava): „Nejen já a hráči, ale i fanoušci jsou dneska nasr… z toho, jak jsme zápas “zvládli". Není potřeba používat jemnější výrazy, tohle je naše společné cítění. Je zajímavé, že pokud se máme předvést, předvedeme se a uděláme dobrý výsledek, ale pokud ho máme potvrdit a ukázat kvalitu, selžeme. Ani jednou se nám to nepovedlo. Nechci moc hodnotit soupeře, který hrál, na co má. My jsme mu umožnili dostat se do hry, byli jsme všude pozdě. Měli jsme být daleko odolnější. Z výsledku a předvedené hry kromě začátku utkání jsme zklamaní.”

Pavel Zavadil (1. SK Prostějov): „Myslím že to z naší strany bylo povedené utkání. Hráli jsme organizovaně a disciplinovaně. Věděli jsme, že to tady bude hodně těžké, ale chtěli jsme hrát kombinačně. Herně jsme byli po celý zápas lepší, dali jsme dva góly. Soupeř měl také své šance, dal tyčku… Trochu mě mrzí závěr, protože bychom ho měli uhrát lépe. Každopádně jsem spokojený s tím, jak se tady náš mančaft prezentoval a takto musíme pokračovat dál.”