10.11.2023 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 16. kola: Poslední zápasy v roce! Ve šlágru na sebe narazí Vyškov a Dukla

Foto: mfkvyskov.cz
FORTUNA:NÁRODNÍ LIGU čekají závěrečné zápasy letošního roku. Další se pak uskuteční až začátkem března 2024. V 16. kole druhé nejvyšší soutěže, které proběhne krátce před další reprezentační přestávkou, zároveň nastane čas na první odvety v probíhající sezoně. Na tu nejsledovanější dojde v Drnovicích, kde se střetnou první Vyškov a druhá Dukla Praha. Který z těchto týmů půjde do jara jako lídr tabulky?

První dva zápasy 16. kola F:NL ale přijdou na řadu už v pátek, kdy pátá Jihlava hostí desátou Líšeň (17:00) a šestá Příbram dvanáctý Žižkov (18:00).

Vysočina bude chtít proti „Marvanům“ přidat třetí výhru v řadě. Na konci července je v Brně zdolala 2:1. Líšeň z posledních dvou utkání získala jediný bod a ani jednou neskórovala.

„Víme, že nás čeká fyzicky a silově výborně připravený soupeř s nebezpečnými standardními situacemi a velmi rychlými přechody do útoku. Pozor si musíme dát na útočníka Vandase, ve středu pole hrají výborně zkušení Čermák a Matocha a kluky budeme upozorňovat i na další hráče. Věříme však, že mnohem více na pozoru bude muset být Líšeň před námi,“ říká na klubovém webu jihlavský asistent Pavel Mazánek.

Příbram v minulém kole sahala po osmé výhře v sezoně, proti Varnsdorfu o ni Středočeši přišli tři minuty před koncem a doma pouze remizovali. Žižkov má aktuálně nejhorší formu z celé soutěže. Venku navíc v současném ročníku zvítězil pouze jednou – 19. srpna v Olomouci nad rezervou Sigmy. Příbrami Viktoria v prvním vzájemném duelu podlehla po pětigólové přestřelce 2:3.

„Soupeř dvakrát v řadě nebodoval, takže můžeme očekávat velice těžký zápas. Mužstvo jsme na něj připravovali celý týden a věříme, že uspějeme,“ hlásí pro klubovou televizi asistent příbramského trenéra Krejčího Jakub Krištofek.

Vedoucí Vyškov a druhou Duklu dělí v tabulce před posledním podzimním kolem jediný bod. V červenci na Julisce se radoval MFK, Pražany předčil 4:2 a postaral se o jejich první porážku v sezoně. Lepší momentální formu má ale tým z Dejvic. V posledních pěti zápasech F:NL třikrát zvítězil, jednou remizoval a jednou prohrál. Vyškov ve stejném období zaznamenal dvě výhry, dvě remízy a jednu porážku.

„Je pravda, že do dalšího zápasu nejdeme s výsledkovou šňůrou, která by nás pasovala do role favorita. Na druhou stranu to může být pro nás výhoda, abychom se semkli a všem ukázali, že na prvním místě nejsme náhodou,” cituje web mfkvyskov.cz obránce Pavola Ilka. „Určitě by nás povzbudilo, kdybychom podzim uzavřeli první. Obzvlášť před dlouhou zimní přípravou,” dodává slovenský fotbalista z výběru kouče Kameníka.

Vyškov i Dukla v minulém ligovém kole uhrály bezbrankovou remízu. Zatímco Jihomoravané si rozdělili body v regionálním souboji s Líšní, svěřenci trenéra Rady doma s Táborskem. Šlágr podzimu s výkopem v sobotních 10:15 odvysílá z Drnovic živě také Česká televize.

Čtvrt hodiny po desáté dopolední proti sobě v sobotu nastoupí také devátá Chrudim a sedmá Vlašim. Za dalších patnáct minut pak v Holici začne hanácká bitva mezi třináctým Prostějovem a patnáctou Kroměříží.

Sobotní program FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY zakončí duel čtvrté Zbrojovky Brno s jedenáctou Olomoucí B (15:00). Brňané pod novým hlavním koučem Poláchem zatím neprohráli. Proti Líšni i Kroměříži se prosadili třikrát a zároveň udrželi čisté konto. Na třetí Táborsko ztrácejí po patnácti zápasech pouhý bod. Rezervu Sigmy koncem července zdolali 2:1.

„Víme, že nás nečeká nic snadného, už první utkání v Olomouci bylo hodně složité. Přijedou šikovní talentovaní kluci, kteří prošli olomouckým systémem. Ale chceme to zvládnout za tři body, abychom si zajistili co nejlepší pozici pro jarní část,“ uvádí pro klubový web před podzimní ligovou derniérou Polách.

Úplně poslední dva zápasy F:NL v roce 2023 proběhnou v neděli. Od 10:30 na sebe narazí čtrnáctá Sparta B a třetí Táborsko, od 14:00 pak šestnáctý Varnsdorf a osmá Opava.

Všechny zápasy FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY můžete tradičně sledovat na webech sázkové kanceláře Fortuna a sporttotal.cz.