11.11.2023 | Daniel Kinc | Zápas

Vyškov v podzimním šlágru porazil Duklu a před pauzou udržel první příčku

Foto: mfkvyskov.cz
Fotbalisté Vyškova v 16. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY zvítězili v Drnovicích nad druhou Duklou 2:0 a i do jara půjdou jako lídr tabulky. Jihomoravané vstřelili oba góly v prvním poločase, trefili se Fahad Bayo a Filip Štěpánek. S Pražany si poradili i ve druhém vzájemném ligovém zápase této sezony. Na prvním místě na ně nyní mají čtyřbodový náskok. Vyškov vyhrál po dvou utkáních, ze kterých získal jediný bod. Naopak Dukla po třech duelech nebodovala.
25' Bayo
39' Štěpánek
bez branek
8' Eneme
36' Ilko
86' Ramathan
15' Peterka
Sestavy
Stejskal – F. Štěpánek (80. Lahodný), Musa, Ab. Sylla – Ilko, Eneme, Mafwenta, Souaré – Kanakimana (88. Coulibaly), Metsoko (83. Vintr), Bayo (80. Diallo)
Na lavičce: Borek, Kamara, Němeček
Trenér: Jan Kameník
Šťovíček – Vondrášek (46. Ullman), Holiš, Peterka, Ludvíček (78. M. Červenka) – Douděra, J. Jeřábek, Barac (46. Hudec), Moulis (46. Buchvaldek) – Špatenka (71. Zeronik), Matějka
Na lavičce: Rada, Hrubeš
Trenér: Petr Rada
Rozhodčí: Všetečka – Hrabovský, Hádek – Bělák • Stadion: Sportovní areál Drnovice • Diváci: 1211

Komentář

Utkání začalo oboustranně opatrně, o něco aktivnější byl domácí Vyškov. První náznak šance si však vypracovali hosté, když po necelých dvaceti minutách napřáhl z dálky Holiš a jeho rána proletěla kousek nad břevnem. Právě stoper hostů byl i u první branky zápasu. O šest minut později zahrál nepřesnou malou domů a daroval Vyškovu rohový kop. Po centru Ilka a hlavičce Štěpánka dokázal Metsoko v pádu na malém vápně posunout míč Fahadu Bayovi a ten z úhlu propálil Šťovíčka pod ruku na bližší tyč.

Hosté se snažili rychle odpovědět a byli lehce aktivnější na míči, Stejskala však prověřili jen dvěma sporadickými střelami z dálky, jako například Matějka po půlhodině zpoza vápna. Následně ještě hrozili po standardní situaci Moulise, kdy Holiš vracel míč pod sebe do ohně, jenže právě Matějka byl obranou MFK ustrážen. Domácí naopak trestali každou chybu Pražanů a ještě do poločasu svůj náskok dokázali navýšit.

Souarého centr si za polovinou hřiště zpracoval rozběhnutý Filip Štěpánek a postup domácího kapitána směrem vpřed nikdo z hostů moc nereflektoval. Obránce Vyškova tak mohl kousek za vápnem napřáhnout ke střele levačkou a přízemní rána mimo dosah Šťovíčka se o pravou tyč odrazila naprosto přesně do sítě. V závěru půle mohli domácí vše dokonce korunovat třetí trefou. Golden vysunul dlouhou kolmicí Kanakimanu, který šel úplně sám na branku. Šťovíčka ale nepropálil a hostující gólman si připsal skvělý zákrok.

Trenér Rada rozhodně nemohl být s prvním poločasem spokojený, a tak učinil hned trojité střídání. Do hry se mimo jiné dostal i útočník Buchvaldek, který nedávno právě Vyškov v poháru sestřelil hattrickem. Svůj gólový apetit proti MFK mohl ukázat již v 50. minutě, kdy si naběhl do vápna na centr Douděry, jenže míč netrefil úplně ideálně a poslal ho přesně do rukavic Stejskala.

V 65. minutě si domácí mohli duel v podstatě sami zkomplikovat, když právě Stejskalovi utekl míč při rozehrávce proti Matějkovi a ve vápně šel do riskantního skluzu. Nakonec ale natřikrát balon vybojoval zpět a nepískala se ani ruka mimo vápno, ani penalta. Jinak ale Jihomoravané kontrolovali dvoubrankový náskok a svého soupeře do větší šancích nepouštěli. Čtvrthodinu před koncem pak mohli klidně znovu udeřit. Metsoko šel od poloviny hřiště do akce dvou na jednoho, místo přihrávky na úplně volného Kanakimanu ale zkoušel Holišovi udělat kličku, což se ukázalo jako nešťastné rozhodnutí.

Až zkraje nastavení se Pražané dostali do první a vlastně i jediné velké šance duelu. Douděrův centr propadl na zadní tyč k Buchvaldkovi, který zakončoval v pádu o zem, jenže míč směřující do šibenice Stejskal za letu fantastickým zákrokem vyrazil. Čisté konto udržel i po následném rohu, kdy u tyče vytáhl hlavičku soupeře. V úplném závěru nastavení mohl gólově uzavřít duel střídající Coulibaly, ten ve velké šanci trefil sám před brankou jen Šťovíčka.

Mrzet jej to však nemuselo, Vyškov ovládl šlágr podzimu 2:0 a v tabulce FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY přezimuje na vedoucí pozici, o čtyři body právě před Duklou Praha.