01.03.2024 | Filip Lefenda | Zápas

Opava otevřela jarní část triumfem nad Příbramí, rozhodla tvrdá hlavička Blechy

Foto: Petr Widenka (sfc.cz)
Jarní část FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY odstartovala páteční předehrávkou v Opavě. Ta v televizním utkání 17. kola porazila před svými fanoušky nejtěsnějším rozdílem 1:0 Příbram. O jedinou branku zápasu se postaral ve 37. minutě tvrdou hlavičkou Filip Blecha, jenž těžil z parádního centru Kopečného. Hosté si svou největší šanci schovali na pátou nastavenou minutu. To si do vápna naběhl na rohový kop z levé strany střídající gólman Babka a hlavou rozezvonil pravou tyčku. Slezané se díky výhře posunuli v neúplné tabulce na sedmou pozici. Středočeši jsou nadále čtvrtí.
37' Blecha
bez branek
26' Málek
33' Pejša
56' Kopečný
74' Haitl
78' Rezek
88' Kadlec
90+2' Číž
30' Jahić
51' Novotný
90+2' Antwi
Sestavy
Číž – Kopečný, Pejša, Srubek, Hýbl – Rataj (89. Helebrand), Málek, Přichystal (59. Marzuq), Blecha, Rezek (78. Kadlec) – Vaněček (59. Haitl)
Na lavičce: Richter, Velička, Wehowský
Trenér: Miloslav Brožek
Melichar (60. Babka) – F. Matoušek, Fišl, Jahić, Dudl (81. Vokřínek) – Dav. Krch, Švestka – Nečas (73. Fall), Hušbauer, V. Hora (46. Nkwinga) – O. Novotný (73. Antwi)
Na lavičce: Coňk, Hudec
Trenér: Karel Krejčí
Rozhodčí: Zaoral – Podaný, Pospíšil – Kotala • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 1370

Komentář

Aktivněji vstoupila do zápasu Příbram, Opava ale postupem času vyrovnala hru. A ve 13. minutě si vypracovala první zajímavou možnost. Po Blechově centru z pravé strany hlavičkoval do boční sítě Tomáš Rataj. Středočeši vážněji zahrozili až ve 24. minutě. Nečas centroval zprava před malé vápno a Daniel Fišl zakončoval ve výskoku akrobaticky nad břevno.

Ve 37. minutě se zrodila klíčová akce celého zápasu. Rezek na sebe navázal dva protihráče a poté posunul míč za sebe na volného Miloše Kopečného. Ten z pravé strany odcentroval přesně na hlavu Filipa Blechy, který nekompromisní hlavičkou na bližší tyč nedal Melicharovi šanci reagovat.

A pro Příbram mohlo být záhy ještě hůře. Opava si v rozmezí půlminuty vytvořila dva obrovské závary, z nichž vzešlo pět nebo šest zblokovaných střel. Dvakrát se snažili procpat míč do sítě Miloš Kopečný s Davidem Vaněčkem, podruhé se toužil zapsat mezi střelce rovněž Blecha.

Druhý poločas začal ostrým střetem hostujícího brankáře Martina Melichara s Tomášem Ratajem. Aktéři souboje museli být ošetřeni a prvně jmenovaný čtvrt hodiny poté i vystřídán. Jeho místo zaujal mezi příbramskými tyčemi Matouš Babka.

V 63. minutě upaloval za nákopem za opavskou obranu rychlík Jakub Nečas. Na poslední chvíli ho čistým skluzem odzbrojil vracející se Jaromír Srubek. Čtvrt hodiny před koncem řádné hrací doby likvidoval dělovku Václava Dudla brankář Lumír Číž. Hostující obránce se dostal na levé straně pokutového území poměrně do úhlu. O pět minut později hlavičkoval po Hušbauerově centru z levé strany střídající Ngagne Fall nad branku.

Příbram měla ve druhém dějství herní převahu, což dokumentuje také poměr rohových kopů. Zatímco domácí zahrávali pouhé dva, hosté jich měli hned dvanáct. A ačkoliv dlouho nebezpečné nebyly, ten poslední stál za to. V páté nastavené minutě přiběhl podpořit spoluhráče do opavského vápna brankář Babka a mohl se stát hrdinou. Po Vokřínkově centru z levé strany hlavičkoval do pravé tyčky. Od senzačního gólového zápisu jej dělily decimetry.

Opava tak navázala na nedělní pohárovou výhru proti pražské Dukle a vstoupila vítězně i do ligové soutěže. Další utkání odehrají svěřenci Miloslava Brožka 10. března na Žižkově. Příbram bude o dva dny dříve hostit u Litavky Líšeň.

Ohlasy trenérů

Miloslav Brožek (Slezský FC Opava): „Bylo to nesmírně těžké utkání. Věděli jsme, že Příbram přijede velmi dobře připravená a také nás v úvodu zatlačila do defenzivy. Pak jsme se sice dostali na míč, ale ve středu pole jsme prohrávali souboje a soupeř neustále hrozil. Ve stavu, v jakém jsme byli, jsem strašně rád, že jsme zápas zvládli. Myslím, že na podzim bychom takové utkání zremizovali nebo dokonce prohráli, ale je vidět, že naše mentální síla je velká. Hráče musím pochválit, že šli jednoznačně za vítězstvím, i když to nebylo o kvalitě. Chtěl bych vyzdvihnout i nováčky v sestavě, hlavně Pejšu, který premiéru ve F:NL zvládl velmi dobře. I když se chceme prezentovat aktivnějším fotbalem, vítězství je pro nás strašně cenné.”

Karel Krejčí (FK Příbram): „Nyní krátce po utkání jsem zklamaný, protože si myslím, že jsme byli lepší než domácí. Ti nás ale v první půli potrestali gólem po centrovaném míči. Obecně jsme se silovými útočníky Opavy měli problém. Krátce po prvním gólu jsme se štěstím přežili závar domácích. Náš výkon v průběhu utkání gradoval. Měli jsme více ze hry a spoustu standardek… V nastavení se mohl nás gólman stát slavným a srovnat, domácí to ale odbojovali a urvali pro sebe. V ofenzivě nás pronásleduje, že nejsme schopni lépe dohrát nadějné situace, ale rozhodně máme na čem stavět.”