02.03.2024 | Roman Zajíček | Zápas

Žižkov zdolal Líšeň díky brance z poslední akce utkání

Foto: sklise
Fotbalisté Žižkova vstoupili do jarní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY výhrou 1:0 na hřišti Líšně. Pražané měli v utkání více ze hry, dlouho se ale nezvládli prosadit. Když už se zdálo, že zápas skončí bezbrankovou remízou, udeřili Viktoriáni z poslední akce. Na rohový kop si ve čtvrté nastavené minutě naskočil Jan Kozojed a odšpuntoval hostující euforii.
bez branek
90+4' Kozojed
43' Pašek
84' Dziuba
81' Toula
85' Jirásek
90+2' Bajza
Sestavy
Vajner – Pašek, M. Jeřábek, Otrísal, Lutonský – Čermák – Hapal (62. Gerža), Polášek (88. Aldin), Dziuba (90+2. Rolinek), Sokol (90+2. Mionić) – Tauš (62. Vlasák)
Na lavičce: Šulla, Rimovičs
Trenér: Petr Maléř
Bajza – Kozojed, Broukal, M. Richter, Klusák – Petrák, Jirásek – Řezáč (78. Hönig), Rosa, Muleme (78. Sodoma) – Kovinić (63. Toula)
Na lavičce: Kotek, Bárta, Ret, Quintero Batioja
Trenér: Marek Nikl
Rozhodčí: Trska – Mokrusch, Kotalík • Stadion: Areál SK Líšeň • Diváci: 522

Komentář

V prvních patnácti minutách se oba týmy rozehřívaly po zimním spánku a prakticky nic se nedělo. Pak už se ale začal hrát fotbal. Do první velké šance se dostával hostující Muleme, který si zaběhl za obranu a jen včasný výběh brankáře Vajnera nezpůsobil změnu skóre. O to se pokoušeli i domácí Marvani, ale v totožné situaci nechal vyniknout Bajzu útočník Sokol.

Líšeň prokazovala, proč na podzim vstřelila jen sedmnáct gólů, mnoho příležitostí si během první půle vypracovat nedokázala, naopak předposlední Pražené ještě dvakrát nebezpečně zahrozili. Nejprve po rohu hlavičkoval Richter do břevna a poté byla k vidění největší tutovka zápasu. Kovinič na pravé straně vápna vypálil. Vajner sice vyběhl proti míči, ale ten mířil do poloprázdné svatyně. Na brankové čáře jej zastoupil pohotovým zákrokem kapitán Jeřábek. Viktorka byla v prvním poločase o něco lepším mužstvem, výsledek však byl bezbrankový.

Ani ve druhém poločase se obraz hry příliš nezměnil, hrál se bojovný fotbal s minimem šancí. Jednu velmi dobrou měl Klusák, na jeho kopačky přišel centr z pravé strany a hostující fotbalista bez rozpaků vyslal tvrdou přízemní střelu, která jen o pár čísel minula zadní tyč Vajnerovy svatyně. Lehce přes 500 fanoušků sledovalo po hodině hry šanci Líšně, o kterou se postaral střídající Vlasák. Ten ani nevěděl, jak se k němu míč dostal, a tak bez rozpaků napálil prudký míč na Bajzovu bránu. Gólman Viktorie si ale připsal důležitý zákrok.

Sedm minut před koncem mohlo být rozhodnuto. Aktivní Viktoriáni zahrozili hlavičkujícím Kozojedem, jehož pokus skončil jen těsně vedle levé tyče. Stejný hráč si vše vynahradil v nastaveném čase. Nejprve tvrdou ránu Broukala mířící pod břevno líšeňská obrana lehce tečovala na roh, po něm se však hlavičkou Jan Kozojed přeci jen prosadil a v 94. minutě zasadil brněnskému celku těžkou ránu do vazu – 0:1.

Rozhodčí prakticky ihned ukončil zápas, a Žižkov si tak připsal tři důležité body k cestě za záchranou ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE.

Ohlasy trenérů

Milan Valachovič (SK Líšeň 2019): „Věděli jsme, že to bude těžký zápas, po čtyřech měsících nás čekal první mistrák. Trošku byla na hráčích vidět nervozita, která se podepsala. Přípravu jsme měli slušnou, ale teď se všechno maže. Byl to zápas, který rozhodla poslední akce. Střídající hráči si nepohlídali nabíhajícího soupeře, jinak jsme všechny souboje celkem zvládli. Ale v závěru jsme zbytečně propadli a je z toho prohra.“

Marek Nikl (FK Viktoria Žižkov): „Utkání se mi hodnotí samozřejmě dobře. Dali jsme gól v poslední minutě nastavení, možná už lehce po něm. Pro Líšeň je to možná krutý výsledek, ale takový je fotbal. Odehráli jsme dobrý zápas. Byl to urputný boj, ale my jsme byli tím šťastnějším týmem. Dobře jsme se připravili a myslím, že jsme si body zasloužili. Nedostali jsme gól, měli slušné šance a soupeře do ničeho moc nepouštěli. Takže tři body bereme a jsme spokojení.“