05.04.2024 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 21. kola: Příbram vyzve Duklu, na Zbrojovku přijede Prostějov

Foto: fkdukla.cz
Fotbalisté Dukly Praha, kteří figurují na čele tabulky FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, budou chtít prodloužit bodovou sérii na pět zápasů. V sobotním utkání 21. kola narazí na domácí půdě na Příbram. Druhý a trápící se Vyškov zamíří na Žižkov, kde ho v neděli čeká duel s rozjetou rezervou Sparty. Až uprostřed ligového pořadí se momentálně nachází brněnská Zbrojovka. Ta se v sobotu v souboji dvou moravských celků střetne doma s posledním Prostějovem.

Program 21. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY odstartují páteční předehrávkou s výkopem v 18 hodin čtvrtá Vlašim a patnáctý Žižkov. Středočeši bodovali čtyřikrát v řadě, z toho poslední dva duely vyhráli, a na třetí místo ztrácejí už jen dva body. O záchranu bojující Viktoria v minulém kole proti Olomouci B přišla o dvoubrankový náskok z prvního poločasu a nakonec remizovala 2:2. Od čtrnácté, nesestupové pozice ji dělí jediný bod.

Na premiérovou jarní výhru čeká, stejně jako Brno a Vyškov, desátá Jihlava. Ta má vůbec nejhorší formu za posledních pět kol z celé soutěže, po zimní přestávce zatím získala pouze bod za bezbrankovou remízu s Kroměříží. Ukončit sérii bez vítězství, kterého nedosáhla od listopadu minulého roku, se Vysočina pokusí od sobotních 10:15 na hřišti páté Chrudimi. V dosavadních jedenácti vzájemných ligových duelech se šestkrát ze tří bodů radovali Východočeši, třikrát Horáci a dvakrát se týmy rozešly smírně. Remízou skončilo i první vzájemné utkání této sezony, loni v srpnu se v Jihlavě zrodil výsledek 3:3. Chrudim vedla 2:0 a 3:2, domácí však pokaždé dokázali srovnat.

„Tabulku rozhodně nijak úzkostlivě nesledujeme. Pokud se na ni díváte, tak jedině směrem vzhůru. Při vyrovnanosti tabulky stále myslíme na posun do vyšších pater. Je jasné, že se nálada v kabině vzhledem k posledním výsledkům trošku proměnila směrem k větší koncentraci, touze výsledkovou sérii zlomit a vstřelit více branek,“ cituje klubový web Vojtěcha Lampíře, asistenta jihlavského trenéra Davida Oulehly.

Vedoucí Dukla hostí v sobotu od 14 hodin šestou Příbram. Pražané na jaře ještě neprohráli a ve čtyřech zápasech po dlouhé pauze dvakrát udrželi nulu vzadu. Na prvním místě tabulky figurují o čtyři body před druhým Vyškovem, kterému se naopak v jarní části F:NL zatím nedaří. Jihomoravané v neděli od 10:30 nastoupí na Žižkově proti jedenácté Spartě B. Ta v březnu nasbírala devět z dvanácti možných bodů a má průběžně nejlepší formu z celé FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY.

Vedle lídra z Julisky se v sobotu představí také sedmá Líšeň a třináctá Kroměříž, třetí Táborsko a čtrnáctý Varnsdorf (oba zápasy začnou v 16:30) a osmá Zbrojovka Brno proti šestnáctému Prostějovu (18:00). Brňané se po pěti ztrátách (dvou remízách a třech prohrách) v řadě propadli do středu tabulky. Zvítězit se jim naposledy povedlo 4. listopadu předešlého kalendářního roku v Kroměříži. Hanáci po dvou porážkách za sebou znovu figurují na poslední příčce soutěžního pořadí, Zbrojovce na podzim podlehli 0:1.

„Pro nás už je situace jasně daná, potřebujeme za každou cenu zvítězit. Do jara jsme vstoupili špatně a musíme se odrazit k lepším výsledkům, ideálně už od soboty. S trenéry i hráči se bavíme o tom, jak situaci pomoci. Věřím, že to tentokrát prodáme i na hřišti a uspějeme,“ říká pro klubový web brněnský asistent Josef Mucha.

Právě z Brna v Prostějově hostuje obránce Jan Štěrba. Do zápasu na Srbské ale vzhledem k dohodě mezi kluby nezasáhne. „Nějaké informace jsem předal, protože Brno znám, i kluky, kteří za tým hrají. Třeba do zápasu ještě něco zjistím, co by nám mohlo pomoci. Nastoupit nemůžu, ale pochopitelně na zápas jedu a budu si přát, abychom si nějaký bod odvezli,“ uvádí v rozhovoru pro web 1skprostejov.cz.

V neděli kromě Sparty B a Vyškova vyběhnou na trávník k zápasu i hráči deváté rezervy Olomouce a dvanácté Opavy (10:15). Slezané ve středu jako poslední zástupce FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY vypadli z domácího poháru MOL Cup, kde je zastavil momentálně vedoucí celek FORTUNA:LIGY – pražská Sparta. Na Sigmu B Opava v srpnu doma nestačila 1:2. Pro Olomoučany šlo tehdy o premiérovou výhru v této sezoně.

Všechny zápasy 21. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY můžete sledovat na webech  sázkové kanceláře Fortunasporttotal.cz. Sobotní utkání mezi Duklou Praha a Příbramí odvysílá živě také Česká televize.