12.04.2024 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 22. kola: Chrudim může dorovnat Vyškov. Duklu čeká Líšeň, Táborsko Prostějov

Foto: mfkchrudim.cz
Fotbalisté Dukly Praha i přes domácí porážku s Příbramí minulý týden stále vedou tabulku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY o čtyři body před druhým Vyškovem. V sobotním zápase 22. kola se představí na stadionu Líšně, trápící se Vyškov se postaví rozjeté Chrudimi. V případě další ztráty ho může předstihnout momentálně třetí Táborsko, které se střetne s posledním Prostějovem.

Hned tři utkání F:NL začnou v pátek v 18 hodin. Pátá Příbram narazí na sedmou Olomouc B, jedenáctá Jihlava na šestou Vlašim a dvanáctá Opava na osmou rezervu Sparty.

Příbramští v premiéře pod novým koučem Romanem Bednářem vyzráli v Praze na lídra soutěže Duklu. Venku tak zvítězili podruhé v řadě, dvakrát po sobě ale také nevyhráli v domácím prostředí, kde na jaře ještě ani neskórovali. Olomouc z předchozích tří ligových duelů nasbírala sedm bodů, Středočechy začátkem loňského září zdolala 2:1.

Jihlava prohrála čtyři z odehraných pěti jarních zápasů, z výhry se naposledy radovala začátkem listopadu minulého roku na Žižkově. Právě ten minulý týden připravil první porážku po dlouhé pauze Vlašimi, která Vysočinu v září pokořila 1:0. „Budu zcela upřímný. Jsme si plně vědomi kvalit a předností hry našeho soupeře. V přípravě na utkání však klademe důraz na naši hru, na tu se nyní soustředíme. Vlašim vyznává ofenzívní kombinační fotbal, což je styl, který by nám mohl vyhovovat. Věříme, že nadcházející bitvu zvládneme a odrazíme se do dalších zápasů,“ říká pro klubový web asistent jihlavského trenéra Oulehly Pavel Mazánek.

Sparta si drží aktuálně nejlepší formu v soutěži. Za posledních pět kol čtyřikrát vyhrála a jednou prohrála a pouze tři body ji dělí od páté příčky. S Opavou v první polovině sezony zaznamenala bezbrankovou remízu. Slezský FC si na jaře připsal tři body dosud jen jednou, doma nicméně dvakrát po sobě nepadl.

Vyškov pětkrát v řadě nevyhrál, přišel o první místo a to druhé už drží jen o bod před třetím Táborskem. Svěřenci trenéra Kameníka se od sobotních 10:15 střetnou v Drnovicích s Chrudimí. Té se naopak daří: třikrát v řadě naplno bodovala a celkově neprohrála v osmi z posledních deseti zápasů FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Na Vyškov ztrácejí Východočeši ze čtvrtého místa tři body, v prvním vzájemném zápase na něj jako první tým v této sezoně vyzráli 2:1.

Šestnáctý Prostějov v minulém kole zvítězil na hřišti Zbrojovky Brno a má stejně bodů jako patnáctý Varnsdorf a o dva body méně než čtrnáctá Kroměříž a třináctý Žižkov. Hanáci v sobotu od 10:30 nastoupí v Holici proti Táborsku. Jihočeši si zatím na jaře drží pětizápasovou sérii bez porážky. Z posledních deseti utkání F:NL dokonce soupeři podlehli pouze jednou a celkově zaznamenali nejnižší počet porážek v soutěži. S Prostějovem na podzim uhráli bezgólovou remízu.

„Ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE lehký protivník není. I předchozí kola ukázala, že prakticky každý může porazit každého. Ale je pravda, že Táborsku se daří. To nemění nic na tom, že chceme uspět. Potřebujeme udělat nějakou bodovou šňůru, která by nás posunula v tabulce. Zápasů je ještě docela hodně, ale nechceme to odkládat. Doufám, že vyhrajeme,“ hlásí v rozhovoru pro klubové stránky prostějovský křídelník a autor dvou gólů ze zápasu proti Zbrojovce Petr Jaroň.

Vedoucí Dukla v sobotu poprvé po zimní přestávce prohrála, na Julisce nestačila na Příbram. Na nejbližšího pronásledovatele Vyškov má však vzhledem k současné formě MFK stále čtyřbodový náskok. V sobotních 16:30 nastoupí Pražané v Brně proti jinému jihomoravskému celku – deváté Líšni. „Marvani“ dokázali bodovat čtyřikrát v řadě, po porážce od Žižkova zkraje jara dvakrát zvítězili a následně dvakrát remizovali. Ve vyrovnané tabulce FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY jim chybí jen tři body na pátou Příbram.

V neděli se Žižkov v souboji tabulkových sousedů střetne od 10:15 s Kroměříží, od 16:30 pak předposlední Varnsdorf hostí tápající Zbrojovku. Brno ve druhé nejvyšší soutěži čeká na výhru šest zápasů, z posledních třech kol navíc nezískalo ani bod. Po prohře v Chrudimi doma podlehlo jak Spartě B, tak naposledy Prostějovu.

Všechny zápasy 22. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY můžete sledovat na webech  sázkové kanceláře Fortunasporttotal.cz. Sobotní utkání mezi Duklou Praha a Příbramí odvysílá živě také Česká televize.