16.04.2024 | Petr Komárek | Hráč měsíce

Nervy z penalt nemám. Když nikdo neumře, o nic nejde, glosuje hráč měsíce Hora

Foto: fkdukla.cz
Pro veřejnost v České republice znamená 28. říjen státní svátek připomínající vznik Československa a hlavně den volna. Pro Jakuba Horu ale v loňském roce znamenal začátek neveselého období. Právě 28. října naposledy nastoupil za České Budějovice do zápasu FORTUNA:LIGY, pak už do dění v nejvyšší soutěži nezasáhl. V zimě uvažoval o zahraničním angažmá, nakonec posílil ambiciózní Duklu, které chce pomoct k návratu mezi elitu. Během prvního měsíce jarní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY nastřílel čtyři góly. Pražanům se osvědčil jako exekutor penalt, z jedenácti metrů nezaváhal proti Varnsdorfu, Žižkovu ani Jihlavě. Tým z Julisky se pokaždé radoval ze tří bodů a vyhoupl se na průběžné první místo tabulky.

Byla pro vás Dukla po konci v Dynamu prioritou?
Prioritou bylo určitě zahraničí, komunikoval jsem to i s panem Radou a panem Jinochem (Josefem Jinochem, sportovním ředitelem Dukly – pozn. red.). Leden jsem si dal na to, abych se podíval, jestli něco vyjde v cizině. S nějakými kluby venku jsem byl v kontaktu, ale nakonec to ani s jedním nedopadlo. Bylo tam i něco z FORTUNA:LIGY, upřímně mi to ale nedávalo takový smysl, jako pomoct Dukle k návratu do nejvyšší soutěže.

Pro Duklu tak nakonec rozhodla motivace postoupit?
V kariéře jsem to ještě nezažil, pro mě osobně je to velká motivace. Důležité také bylo, že znám trenéra Radu.

Jaké to je v 33 letech poprvé bojovat o FORTUNA:LIGU?
Je to pro mě trochu rozdíl, ale ambice jsou veliké. S tím jsem do Dukly přicházel, vnímal jsem ten tlak. Tým máme dobrý, šikovné mladé kluky. Poskládaný je dobře, jiný cíl než postoupit do FORTUNA:LIGY být nemůže.

Jak velký je to rozdíl oproti zápasům o záchranu v nejvyšší soutěži?
Tlak je úplně stejný, jinak je to ale zcela jiné.  

Co s vámi udělala čtyřměsíční pauza od ligového fotbalu?
Bylo to hodně těžké. Když jsme to řešili s pány Radou a Jinochem, říkal jsem jim, že se nebojím ohledně fotbalovosti a podobných věcí. Už jsem dost zkušený, abych si to pohlídal. Věděl jsem ale, že mi bude chybět zápasová praxe. Pomohly mi dva tři přáteláky plus pohár, s kondicí to ale nebylo dobré. Teď už cítím, že je to v pohodě.

Tři ze čtyř březnových gólů jste vstřelil z penalt, dvě jste za stavu 0:0 kopal až v samém závěru. Jak náročné bylo v takové situaci udržet nervy na uzdě?
Musím se přiznat, že pro mě to nervy vůbec nejsou. Řekl bych, že to tak mají všichni ostatní, jenom já ne. Situaci zvládám úplně v klidu. Na penaltu jdu s tím, že když nikdo neumře, o nic nejde. Maximálně ztratíte body, které by nás pak stály třeba i postup. S tím ale na penaltu jdu a tohle mě vůbec nerozhodí. Buď dám, nebo ne.

Vy jste pokaždé dal, jak vás to po dlouhé herní pauze povzbudilo?
Hodně mi to pomohlo v herním sebevědomí. I kluci mi na penaltu věřili, ptali se mě, jestli si ji vezmu. Jsem strašně rád, že jsem jim to vrátil. Kdyby si penaltu vzal někdo jiný a proměnil ji, ty góly bych nedal. Byla to dobrá práce celého týmu. Jestli chcete postoupit, musíte být tým, ne jednotlivci. To je základ.

Sázíte na zakončení z tréninku, nebo střílíte podle chování brankáře?
Většinou se dívám na videa brankářů. Už před zápasem mám ale vybráno, kam budu kopat. Jenom se soustředím, abych trefil. Zatím se mi to daří.

Váš brankář Šťovíček proti Líšni penaltu zneškodnil, co při ní domácí Sokol pokazil?
Nebyla úplně šťastně kopnutá. Razance byla sice dobrá, ale balon poslal přesně do ruky gólmanovi. Kdyby ji proměnil, budeme se bavit o tom, že ji kopnul dobře. Když nedáte, vždycky jste penaltu kopnul špatně.

Poslední březnový gól jste vsítil bez přípravy zpoza vápna. Střela vám sedla náramně…
Vyplynula ze situace. Křiknul jsem si na Dáňu Kozmu, který mi přihrál hezky do kroku, a trefil jsem to. Myslím si, že mám dobrou střelu, ale moc nestřílím. Trenér Rada mě zná ještě z Teplic a hodně mě právě nabádá, abych střílel. Mě ale spíš baví tvořit hru (úsměv).

Poslední dva zápasy jste sice nevyhráli (prohra s Příbramí a remíza s Líšní – pozn. red.), dalo by se však přesto říct, že jste v laufu? Před jarem jste na první Vyškov ztráceli čtyři body, teď vedete tabulku o dva body před ním.
Průběžně můžeme být spokojení. Škoda domácího zápasu s Příbramí, po celou dobu jsme byli lepší. Měli jsme tam sedm gólových šancí, které jsme neproměnili. Potýkáme se s tím celé jaro a musíme na tom zapracovat. Nepovedený byl jenom zápas s Líšní, hráli jsme fakt špatně, z naší strany tam nebylo vůbec nic. Přesto ale máme bod. Jestli chcete postoupit, musíte bodovat. Je úplně jedno, jakým stylem to děláte, když to řeknu blbě. Bod proti Líšni je pro nás plusový.