17.04.2024 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 23. kola: Prostějov ve vloženém kole hostí Vyškov, Opava vyzve Duklu

Foto: sfc.cz
Fotbalisté pražské Dukly budou chtít udržet první místo průběžné tabulky FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Ve vloženém 23. kole, které v druhé nejvyšší soutěži tvoří první polovinu „anglického" týdne, se na domácím trávníku střetnou s Opavou. Tu v nynější sezoně ještě neporazili ani jí nevstřelili branku. Druhý Vyškov naposledy prolomil období bez vítězství a na plný bodový zisk bude cílit také proti Prostějovu se záchranářskými starostmi.

Vyškov po prvním jarním vítězství nad Chrudimí snížil náskok vedoucí Dukly, která remizovala v Líšni, na dva body. Tentokrát se MFK střetne s týmem z opačného konce tabulky – patnáctým Prostějovem (16:30). Ten v posledních dvou zápasech nezaváhal a na jaře má zatím vyrovnanou bilanci tří výher a tří porážek. Podzimní vzájemný duel v Drnovicích nabídl sedm gólů, Vyškov nakonec udolal 1.SK 4:3.

„Vyškov má opravdu kvalitní hráče především v útoku, je velice silný. Čeká nás další těžký soupeř z popředí tabulky. Na druhé straně ale dostává poměrně dost gólů, nějaká okénka se tam najdou. Musíme hrát trpělivě a čekat na svoji šanci,“ říká na klubovém webu prostějovský trenér Radim Kučera.

Lídr F:NL Dukla se od 17 hodin utká na Julisce s desátou Opavou. Pražané bodovali v pěti z posledních šesti zápasů, aktuálně ale dvakrát po sobě ztratili, když podlehli Příbrami a poté si rozdělili body s Líšní. Slezský FC doma na jaře ještě neprohrál, na venkovní vítězství však čeká od 28. října loňského roku. Tehdy překvapil favorizovaný Vyškov, následně na hřištích soupeřů získal jediný bod.

V zářijovém vzájemném souboji se radovala Opava, Duklu před vlastním publikem zdolala 1:0. Oba celky na sebe už jednou narazily také v jarní části sezony, Slezané „vojáky“ vyřadili ve čtvrtfinále domácího poháru výsledkem 2:0. Dukla se tak proti Opavě v probíhajícím ročníku ještě neprosadila.

Táborsko bude hájit průběžné třetí místo před Chrudimí, které na něj ztrácí pouze dva body. Jihočeši v minulém kole nestačili v Holici na Prostějov a poprvé po zimní přestávce nebodovali. Od středečních 17 hodin nastoupí proti třináctému Žižkovu. Nováček soutěže díky gólu střídajícího Davida Sixty v páté minutě nastavení druhého poločasu přemohl Kroměříž, podruhé za sebou vyhrál a popáté z dosavadních šesti jarních zápasů bodoval.

„Připravíme taktiku tak, abychom eliminovali přednosti soupeře a využili jeho slabších stránek. Určitě nás však čeká těžké utkání, Viktorka má na jaře slušnou formu. Pozor si musíme dát mimo jiné na Proška, který uplatňuje svou rychlost. Proti Kroměříži dal dva góly,“ citují klubové stránky Táborska jeho kouče Romana Nádvorníka.

Čtvrtá Chrudim o víkendu po třech vítězstvích prohrála s Vyškovem, přesto má ale znovu šanci dostat se do elitní trojky. Východočeši k tomu nicméně potřebují přemoct čtrnáctý Varnsdorf a zároveň triumf Žižkova nad Táborskem. Severočeši půjdou do utkání s nedělní výhrou nad brněnskou Zbrojovkou v zádech. „Čeká nás těžký zápas, ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE nenajdete jednoduchého soupeře. Věřím, že když vyhrajeme, dostaneme se zpátky tam, kde jsme byli před zápasem s Vyškovem,“ uvádí chrudimský kapitán, záložník Ondřej Kesner.

V 17 hodin začnou také souboje deváté Sparty B s šestou Příbramí a páté rezervy Olomouce s šestnáctou Kroměříží. Sigma v jarní části F:NL uhrála body v pěti ze šesti duelů, z toho čtyřikrát vyhrála a navíc neinkasovala. Čistý štít udrželi Olomoučané i v předešlých dvou zápasech proti Opavě a Příbrami. Bodů nasbírali stejně jako čtvrtá Chrudim a také oni jsou tak velmi blízko pozici mezi třemi nejlepšími mužstvy F:NL. 

„Bude to nesmírně těžký zápas. Kroměříž, co jsme měli možnost vidět, je nesmírně bojovný a houževnatý tým. Není vůbec jednoduché se proti nim prosadit, jsou poctiví a dobře organizovaní v defenzívě. Nejeden tým si na nich vylámal zuby. Musíme být naprosto obezřetní a dobře se připravit. Nečeká nás jednoduchý soupeř,“ komentuje nadcházející měření sil s Hanáckou Slavií na webu sigmafotbal.cz olomoucký trenér Tomáš Janotka.

Program vloženého kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY uzavřou utkání sedmé Vlašimi s osmou Líšní a dvanácté Zbrojovky Brno s jedenáctou Jihlavou. Obě odstartují v 18 hodin. Zbrojovka si připsala čtyři porážky v řadě a dohromady ztratila body v sedmi po sobě jdoucích zápasech. Vysočinu v polovině září Jihomoravané udolali 1:0. „Času na nějaké převratné změny moc není, pracujeme hlavně s psychikou hráčů. Jsem přesvědčený, že mají vyšší kvalitu, než ukazuje tabulka. Řekli jsme si samozřejmě veškeré podstatné informace k soupeři, ale středeční utkání bude primárně o nás,“ hlásí na klubovém webu nový trenér Brna Lukáš Kříž, který po poslední prohře ve Varnsdorfu na lavičce bývalého účastníka FORTUNA:LIGY nahradil Tomáše Polácha.

Všechny zápasy 23. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY můžete sledovat na webech  sázkové kanceláře Fortunasporttotal.cz