19.04.2024 | Petr Komárek | Trenér měsíce

Trenér měsíce Loučka: Na tabulku moc nehledíme, primární je pro nás rozvoj hráčů

Foto: sparta.cz
Premiérový ligový měsíc v roli hlavního trenéra může vnímat jako velmi povedený. Luboš Loučka s rezervou pražské Sparty prodloužil vítěznou sérii, kterou měli Letenští ještě z listopadu. Po prohře s Varnsdorfem pak mladíky dovedl k triumfu nad Zbrojovkou Brno a celek z metropole z hlediska momentální formy vévodil celé FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE. Pro jednačtyřicetiletého Loučku je u hráčů, kteří začínají s profesionálním fotbalem, důležitý především progres a dodržování herních pokynů.

Loučka se stal hlavním trenérem sparťanského B-týmu v zimní přestávce. „Rozhodování nebylo dlouhé. Když jsem tu šanci dostal, nepřemýšlel jsem nad ní dny nebo dokonce týdny. Byla otázka hodin, než jsem si byl jistý, že do toho chci jít,“ přibližuje, že ohledně nabídky vyzkoušet si poprvé v kariéře pozici šéfa lavičky prakticky neváhal.

S Pražany v březnu nasbíral devět bodů ze čtyř zápasů. Letenští rozstříleli Prostějov, poté zvítězili v Chrudimi a nezaváhali ani na hřišti brněnské Zbrojovky. Jediným soupeřem, který je během třetího kalendářního měsíce dokázal porazit, se stal Varnsdorf.

„S výsledky panuje spokojenost. Ještě více spokojení jsme ale s tím, jak se kluci prezentovali na hřišti. Ve finále je to důležitější,“ komentuje Loučka. „Březen byl úspěšný z mnoha pohledů,“ doplňuje. V prvním jarním kole Sparta kromě čtyř gólů do prostějovské sítě dosáhla na čisté konto. „Takové vítězství nám hodně pomohlo. Ještě navíc, když se nám podařilo vyhrát takovým rozdílem a po velmi dobrém výkonu. Pro hráče to byla velká vzpruha,“ nezastírá kouč.

O velké překvapení se rezerva rudých postarala na konci března v Brně, které zdolala po pětibrankové přestřelce. „Vlivem různých okolností jsme přitom museli změnit strukturu, proti Brnu jsme ji hráli poprvé. Strašně hezké pro mě ale bylo vidět, že tým ukázal, jaké má srdce. Se změnami, které jsme museli narychlo udělat, se dokázal porvat,“ prozrazuje Loučka. „V tomhle to pro nás asi byl březnový vrchol,“ poznamenává.

Tři výhry sparťanským mladíkům pomohly nejen v tabulce, ale také po psychické stránce. „Doufám, že nejen březnové, ale i dubnové výsledky přidají klukům na sebevědomí. Přeji si, aby dál rostli a zlepšovali se,“ hlásí Loučka.

A s jakým cílem jde béčko úřadujícího šampiona FORTUNA:LIGY do zbytku sezony? „Do každého zápasu jdeme s tím, že ho chceme vyhrát. Moc se ale nekoukáme na tabulku – ani nad sebe ani pod sebe. Soustředíme se na věci, které chceme vidět ve vlastní hře. Rozvoj hráčů je pro nás primární,“ zdůrazňuje trenér.

V jarní části F:NL se zatím daří Radku Šilerovi. Devatenáctiletý útočník, který přišel do Sparty v zimě z třetiligové Admiry Praha, zaznamenal v sedmi ligových zápasech šest gólů. Z hráčů, kteří v Loučkově výběru aktuálně působí, je tak nejlepším střelcem. O jednu branku více sice vsítil Tomáš Schánělec, ten ale v současnosti obléká dres Zlína. „Přechod z třetí ligy do FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY zvládá Radek dobře. Laťku si nasadil vysoko a teď je na něm, aby ji udržel a nadále se zlepšoval. Kvůli tomu jsme tady i my, abychom jej posouvali,“ uvádí k Šilerovi Luboš Loučka.