01.04.2017 | Lukáš Švéda | Zápas

Žádný aprílový žert, Sokolov doma utrpěl se Žižkovem debakl 0:5

Foto: fksokolov.cz
Sokolov – Fanoušci Baníku nevěřili svým očím. Duben začal pro jejich mužstvo doslova šokem, neboť nejen, že Západočeši pojedenácté v řadě nezvítězili, ale navíc na domácím stadionu inkasovali od Žižkova pět branek.
bez branek
26' Engelmann
31' Podrazký
33' Dočekal
73' Pavlata
83' Telnar
bez karet
27' Pardubský
59' Krystan
78' Hašek
80' Opluštil
Sestavy
Šiman – Čermák, Čihák (71. Krajačič), Mejdr (40. Strada), Vondráček – Machek, Sadílek – Zorvan, Glaser, Provod (40. Ševčík) – Valenta
Na lavičce: Belaň, Dvořák II., Kosak, Přeučil
Trenér: Jiří Dreiseitl
Hrubeš – Hašek, Opluštil, Švejdík, Pardubský – Podrazký, Pavlata, Krystan (74. Hurka) – Engelmann (68. Trýzna), Dočekal (79. Telnar), Urbanec
Na lavičce: Soukup, Egert, Čapek, Volek
Trenér: David Vavruška
Rozhodčí: Mrázek – Polák, Kříž • Stadion: Stadion FK Baník Sokolov • Diváci: 650

Komentář

Přitom Sokolovští nezačali utkání vůbec zle. Zpočátku byli aktivnější, drželi míč, ale jejich útočná aktivita povětšinou končila před pokutovým územím Pražanů. Dobrou akci předvedl v úvodu hry Provod, jenže v rozhodující chvíli podklouzl. Na druhé straně nepřesně mířil Hašek stejně jako o pár minut později domácí Čihák. První dvacetiminutovka nabídla vyrovnanou podívanou, které však chyběly lépe mířené střely z obou stran. Totéž platilo i o volném kopu sokolovského kapitána Glasera.

Bezgólový stav ukončil v 26. minutě Vojtěch Engelmann, který si nikým nehlídán naběhl ke vzdálenější tyči, kam doplachtil nadýchaný centr z levé strany, a hostující forvard hlavou nedal Šimanovi šanci. Další trest pro nedůslednou obranu Baníku následoval po dalších pěti minutách. Žižkovský kapitán Miroslav Podrazký obešel bránícího hráče a technickým pokusem zamířil mimo dosah sokolovského gólmana. Knockoutem pro Baník se dá nazvat třetí žižkovský gól, který přišel na řadu o dvě minuty později. Hosté vyřešili brejkovou situaci dokonale, Engelmann naservíroval zprava míč Tomášovi Dočekalovi, který z malého vápna přidal svůj osmý gól v sezóně.

Domácí inkasovali tři góly během sedmi minut a ve zbytku utkání je tak čekal pořádný kus práce, pokud chtěli pomýšlet na body. Jenže ve 37. minutě mohlo být ještě hůř, kdyby Hašek skluzem dosáhl na míč a zasunul jej do brány. Zbytek poločasu už Baník přežil a do šaten odcházel s tříbrankovým mankem.

Po poločasové přestávce začali sokolovští fotbalisté logicky více riskovat a tlačit se před hostující bránu. Aktivním střelcem byl Petr Glaser, ale ani jemu se nepodařilo stav zápasu zdramatizovat. Uběhla hodina utkání, když Sadílek pláchl žižkovské defenzívě, své sólo zakončil lobem přes vyběhnuvšího Hrubeše, ale včas se stihnul vrátit Opluštil a balón odehrál do bezpečí. Chvíli nato Sadílek spadl v pokutovém území Viktorie, ale penalta se nepískala. Další šanci domácích měl na svědomí Čermák. Na jeho dělovku by Hrubeš nedosáhl, ale míč nakonec pravou šibenici minul.

Baníkovci tlačili, Stradu po vysunutí od Zorvana ve velké šanci vychytal skvělý Hrubeš. A co se nepovedlo domácím, to vyšlo Pražanům. Brejk v 73. minutě hostům ještě neklapl, ale z následného rohu se po skrumáži odrazil míč před osamoceného Michala Pavlatu, který neměl příliš práce – 0:4. Za dalších deset minut už sokolovská jedenáctka musela akceptovat bůra. Střídající Mario Telnar obdržel ideální přihrávku z levého křídla a na malém vápně neměl problém prostřelit gólmana Šimana. Stejný hráč mohl v 86. minutě znovu skórovat, tentokrát však pálil těsně vedle.

Utkání skončilo jasným a zaslouženým vítězstvím hostujícího Žižkova 5:0, kterému v ofenzívě vyšlo téměř úplně vše. Naopak domácí Sokolov se dál trápí a reálně se stává účastníkem záchranářských bojů. Porážka 0:5 navíc byla nejhorší domácí prohrou v jeho druholigové historii.