02.04.2017 | Aleš Pur | Zápas

Baník Ostrava vyhrál i desátý domácí zápas a upevnil si pozici v boji o postup

Foto: Petr Kotala (fcb.cz)
Ostrava – Po reprezentační pauze se opět otevřely druholigové stadiony a v rámci 20. kola přijel na ostravský Baník tým Vlašimi. Vzhledem k porážce Opavy se pro domácí jednalo o důležitý zápas, při výhře by mezi těmito týmy vznikl sedmibodový rozdíl. A tak se také stalo.
11' Breda
55' Hlinka (pen)
bez branek
bez karet
81' Kulhánek
90' Jíra
Sestavy
Vašek – Breda, Zápotočný, Mešaninov, Helešic – Sus, Pekár (58. Stáňa), Hlinka, Hrubý (89. Nerad), Mičola – Urgela (65. Jakubov)
Na lavičce: Šustr, Celba, Granečný, Mondek
Trenér: Vlastimil Petržela
Nguyen – Wiesner, J. Štochl, Piško, Tusjak – Janda (78. Jíra), Hašek, Kulhánek, Kučera (61. Reiter) – Hadaščok (79. Hrebeniuk), Vyhnal
Na lavičce: Le Giang, Kadlec, Ngimbi, Duga
Trenér: Martin Hašek
Rozhodčí: Jílek – Vysloužil, Kotalík • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 5567

Komentář

Prosluněný stadion před výkopem uctil památku zesnulé zpěvačky Věry Špinarové a pak už začal samotný zápas. Úvod se nesl v opatrném duchu, na gól se ale nečekalo dlouho. V 11. minutě rozehrál Hrubý rohový kop, centrem našel Petra Bredu a jeho hlavička zaplula do sítě za zkoprnělého Nguyena. 

Baník byl rychlým úspěchem povzbuzen a i nadále se tlačil dopředu. Ve slušné pozici byl Urgela, jenže místo samostatného zakončení se rozhodl přihrávat na Mičolu a akci tím zazdil. Z dálky pak neuspěl ani Hrubý. Tím ale domácí v první půli na dlouhou dobu skončili, naopak se probudila Vlašim a dostala se do několika šancí, které musel řešit gólman Vašek. 

Ten nejprve zkrotil prudký Kulhánkův volej zpoza pokutového území, zatrnulo mu i při Jandově křižné střele, ale vrchol si schoval na 38. minutu, kdy se na něj řítil Hašek a tlačil razantní střelu na první tyč. Vašek však povyběhnutím zmenšil střelecký úhel a ránu vytlačil na roh. V úplném závěru poločasu zahrozil domácí Mičola, jenže i Nguyen ukázal své kvality a Mičolovu ránu levou nohou vyrazil před sebe.

Po přestávce se chvíli hrálo spíše ve středu, což přestalo platit v 54. minutě. V té byl v pokutovém území faulován Urgela a Marek Hlinka nabídnutou šancí nepohrdl. Pokutový kop proměnil tvrdou střelou do horní části branky a upravil na pro Baník uklidňujících 2:0. 

Hosté se ale nehodlali vzdát, pustili se do aktivní hry a několikrát byli velice blízko snížení. Opět se ale ukázala sobotní důležitost Petra Vaška, který byl rozhodnutý Vlašimi fotbal znechutit a pokračoval ve vynikajících zákrocích. V 62. minutě vyčapal unikajícího Vyhnala a o devět minut později na brankové čáře předvedl skvělé čtení hry, když vychytal Štochla a společně se Zápotočným poté ubránili pokračující závar. 

S postupujícím časem domácí ovládli střed pole, zvládali přerušovat akce Vlašimi hned v zárodku a zkušeně došli k výhře a cenným třem bodům. Vzhledem k porážce Opavy se Ostrava odpoutala od tohoto soupeře v boji o postup na plných sedm bodů a návrat do nejvyšší soutěže tak zase nabral reálnějších obrysů.