21.04.2017 | Radek Barkman | Souhrn kola

Souhrn 23. kola FNL: Náskok druhé Ostravy se zeštíhlil, Vítkovice ztrácejí na záchranu už jen bod

Foto: František Borek (fkvz.cz)
Praha – Fortuna národní liga má za sebou vložené 23. kolo. Baník Ostrava neudržel poločasové vedení 2:0 v Českých Budějovicích a nakonec se musel spokojit pouze s bodem po výsledku 2:2. Třetí Opava tak stáhla po vítězství na půdě Prostějova Baník na rozdíl pěti bodů. Neklopýtla naopak Olomouc, která slavila výhru ve šlágru kola na Žižkově a za pár týdnů již může slavit návrat mezi elitu.

Na výborné výkony doma chtěli navázat fotbalisté Třince v souboji se Znojmem usilujícím o třetí místo v tabulce. Po velmi opatrném začátku poznamenaném rozmary počasí se zajímavé věci začaly dít až po třiceti minutách. Po centru Šamánka mohl dostat Jihomoravany do vedení Javůrek, ale nastřelil pouze břevno. Třinečtí byli naproti tomu efektivnější. Ižvolt s Dedičem své možnosti ještě nevyužili, ale po perfektním centru prvně jmenovaného se nakonec těsně před odchodem do šaten prosadil hlavou Čelůstka. Šanci Teplého na vyrovnání pak zmařil výborným zákrokem Paleček. Závěr první půle naladil oba týmy pozitivně i na druhé pokračování zápasu. Šumbera ztroskotal na Dolečkovi, který vzápětí uspěl i v bitvě proti Dedičovi. Znojemskou snahu představoval zejména Jakub Teplý. Ve druhé půli na něj nejprve vyzrál Paleček, ale nakonec se přece jenom hostující útočník prosadil z pokutového kopu. Třinecké nakoplo vyrovnání ke zvýšené aktivitě, ale Dedič si v další velké šanci musel na svou chvíli slávy ještě počkat. Na druhé straně pak zase tečovaný pokus Urbančoka skončil na brankové konstrukci. Slovenský útočník v domácím dresu nakonec skóroval v poslední minutě. Janošíkův prudký centr totiž přetavil ve vítězný gól a třinecká série v domácím prostředí tak pokračuje.

Prostějov nezadržitelně směřuje do MSFL a tuto skutečnost zkoušel ještě trochu oddálit v souboji proti Opavě. Beznadějně poslední celek tabulky však hostil soupeře, jemuž se na venkovních hřištích na jaře výborně daří. Slezané udeřili hned z první příležitosti. Po rohovém kopu se totiž prosadil Puškáč a byla to pro něj premiérová trefa ve Fortuna národní lize. Jinak to ale nebyl z opavského pohledu ideální zápas. Po chybách ve středu pole vyrezultovaly nebezpečné prostějovské akce a brzy i vyrovnání stavu. Píchalovu šanci vyrazil Fendrich pouze k Skwarczekovi a ten doklepl míč do branky. V dalším průběhu první půle se vyznamenávali oba gólmani. Fendrich tentokrát proti Píchalovi uspěl, na druhé straně zase Halouska sebral radost hlavičkujícímu Jurečkovi. Ve druhém pokračování zápasu byli zpočátku aktivnější domácí. Píchal ale ani v další příležitosti neuspěl. Co se nepovedlo jemu, dokázal zanedlouho Aleš Rus, po jehož trefě Prostějov dokonal obrat ve skóre. Kdo ví, jak by zápas skončil, kdyby se David Píchal probudil do lepší střelecké formy. Proti Fendrichovi totiž neuspěl ani v souboji jeden na jednoho. A tak se nakonec prosadila Opava. Opět po rohu vyrovnal Jan Žídek a po faulu na Kuzmanoviće za pár chvil proměnil penaltu Schaffartzik. Další možnosti hostů na skórování byly dlouho nevyužity, až se přece jen ještě jednou prosadil po akci se Smolou Puškáč a Opava tak nakonec přestřelku zvládla poměrem 4:2.

Zachraňující se Pardubice uhrály v posledních třech zápasech výborných sedm bodů. Tým posilněný i o bodový zisk z trávníku Ostravy si chtěl vyšlápnout i na Vlašim, která v tabulce bojuje o horní příčky. Východočeši usilující o klid pro závěrečná kola začali dobře. Ač se oba týmy do šancí zpočátku příliš nedostávaly, po trefě Petráně z přímého kopu to však byli domácí, kteří šli do vedení 1:0. To probudilo k útočné aktivitě i Středočechy a jen několik centimetrů dělilo od vyrovnání Jandu. Vlašimský fotbalista ale zabrnkal jen na brankovou konstrukci. Na opačném konci hřiště zase dokázal zachránit před útočníkem Ladrou na poslední chvíli Nguyen. I když se Vlašim snažila o srovnání stavu, dlouho to byly pokusy nepříliš nebezpečné. Pardubice trpělivě bránily a zkoušely vyrážet také k rychlým brejkům. Jeden takový mohl přetavit v pojistku náskoku Petráň, ale přesným skluzem mu uzmul šanci Tusjak. Poklidně hrané utkání žádný velký tlak Vlašimi v závěru nevěstilo. Brankář Knobloch neměl příliš mnoho práce a vypadalo to na další veledůležité pardubické tři body. Ty se však nakonec ztenčily na jediný. V prakticky poslední akci zápasu si na centrovaný míč do šestnáctky počkal na zadní tyči Janda a zajistil tak Vlašimi alespoň bod. Pardubice tak vzhledem k dalším výsledkům stále příliš klidu nemají.

Pozici týmu snažícího se dosáhnout v tabulce horní poloviny toužilo potvrdit Táborsko v bitvě proti na jaře velmi nevýraznému Ústí nad Labem. Severočeši tradičně v druhé polovině soutěže ztrácí dech a nevyzráli ani na soupeře z opačného rohu republiky. Táborsko sice šlo do utkání bez vykartovaného Džafiće, ale toho dokázali nahradit jeho spoluhráči. Přesto měli první větší příležitost hosté, když po rohu zkoušel zakončovat Peterka, ale nebyl úspěšný. Podobná situace vedla na druhém konci hřiště k vedoucí brance domácích. Navrátil poslal míč nechytatelně k tyči a jeho tým vedl. Ve zbytku první půle zkoušela Arma pohnout s výsledkem ve svůj prospěch. Dobrou možnost k tomu promarnil Moulis, jenž z dobré pozice pouze rozvlnil boční síť. Střídající Běloušek pak po změně stran jako první pozlobil ústeckou defenzivu, když mu předložil míč Ciku, ale hradba těl před gólmanem Zachardou odolala. Rozhodnuto bylo v 65. minutě. Ciku dalším dobrým pasem oslovil Musiola, a ten se tentokrát nemýlil. Brankář Táborska Toma pak další šance soupeře zlikvidoval. Vytáhnout se musel zejména proti Poučkovi s Pimparou, ale vedení 2:0 domácí již nepustili. Ústecký jarní zisk je tak stále chudý, představovaný jen třemi body.

Šlágr kola se ovšem hrál nepochybně na Žižkově. Pražané zde hostili lídra tabulky z Olomouce. Sigma zatím pustila body v roce 2017 jenom Táborsku a naprosto neochvějně kráčí za jistotou postupu mezi elitu. Oba celky disponovaly v posledních duelech výborným útokem, což již ve 12. minutě potvrdil Pavlata, jenž poslal perfektní centr Podrazkého do sítě. Sigma se pak tlačila do útoku a mohla vyrovnat po šťastném odrazu Chorého, který ovšem poslal míč těsně vedle. Právě Chorý byl výrazně namočený do akce vedoucí k vyrovnání. Jeho krásná kolmice vysunula Zahradníčka a ten střelou kolem brankáře Hrubeše zařídil stav 1:1. Uběhlo jen pět minut a hosté vedli. Tentokrát se hezkou nahrávkou blýskl Falta a Chorý obloučkem přehodil Hrubeše. Do šaten se tak odcházelo lépe vedoucímu celku tabulky. Právě hrdina zápasu Chorý se podepsal i pod třetí brankou Sigmy již ve druhé půli. Neskutečnou liknavost Pražanů ve vlastním pokutovém území předvedenou Hrubešem a zejména Opluštilem, který se nechal obehrát Petrem, potrestal prakticky do prázdné branky svým druhým středečním přesným zásahem. Další gól mu sebral výborným zákrokem Hrubeš a do útoku zaveleli Pražané. Dočekal ještě na Buchtu nevyzrál, ale po průniku zleva se prosadil Volek. I přes několik závěrečných šancí zůstalo skóre neměnné a Sigma si už tak drží svůj náskok před konkurenty a za dva až tři týdny může o postupu definitivně rozhodnout.

Extrémně důležitý souboj odehrály Vítkovice proti tápajícímu Frýdku-Místku. Po podzimu prakticky odepsaní domácí totiž na jaře zaveleli k velké jízdě za setrváním v soutěži a po solidní remíze v Sokolově potřebovali Valcíře porazit. Cestu za prodloužením dlouhotrvající série neporazitelnosti začali Vítkovičtí skvěle. Po několika rohových kopech se nakonec prosadil hlavičkou do protipohybu Mišinský. Jenže pak to byli hosté, kteří s nutnou potřebou bodového zisku vrhli své síly do útoku. Ševčík ještě po rohovém kopu z otočky neuspěl, ale míč nakonec těsně před koncem první půle přece jenom dotlačil do sítě Berežný a hosté se dočkali zaslouženého vyrovnání. Ač se gól na 1:1 zrodil tři minuty před odchodem do šaten, nebyl v první půli poslední. Fiala se zbavil soupeřových strážců a nejlepší vítkovický střelec jara uspěl také proti Prepslovi. Později se tento gól ukázal jako velmi důležitý. Valcíři sice tlačili, ale náskok Vítkovic mohl pojistit Kovařík, jen kdyby lépe v tutové příležitosti zpracoval míč. A tak se Frýdek-Místek přece jenom dočkal. Prakticky hned z protiakce se uvolnil v pokutovém území Hykel a přehozením Květona zařídil opět remízový stav. Nicméně hosté nakonec o body přišli. Po nedůslednosti v rozehrávce podnikli úspěšný útok Fiala s Matějem a druhý jmenovaný nakonec zachránil domácím extrémně důležitou výhru. Ta odolala i proti možnostem Byrtuse, Ševčíka a dokonce i brankáře Prepsla, jenž podpořil útok při závěrečném rohu. Čtvrtá prohra v řadě tak Frýdek-Místek nechává v nejistotě, Vítkovice naopak ztrácí na čtrnáctý Sokolov již jen bod.

Právě Sokolov chtěl ukončit své dlouhé čekání na výhru ve venkovním duelu na půdě Varnsdorfu. V bitvě dvou celků neoplývajících zázračnou formou se favorit hledal těžko, přece jenom nižší kurzy u sázkových kanceláří byly vypsány na domácí mužstvo. Zlepšující se Sokolov poprvé zahrozil hned v úvodu zápasu, kdy Provod vyslal do jasné příležitosti Kosaka, ale ten v koncovce neuspěl. Porcal si pak o několik minut později poradil i s možností Glasera. Hosté byli aktivnější a několikrát byli během úvodních pětačtyřiceti minut blízko vedení. Dvořákovi scházelo doslova pár milimetrů, neboť jeho rána skončila na spojnici břevna a tyče. Domácí bídu zlomila poločasová přestávka. Publikum na stadionu v Kotlině namlsal Rudnytskyy pěknou akcí, dopadl ale stejně jako Durdević o pár minut později. Na branky se už ale dlouho nečekalo. Po rohovém kopu zúročil tlak Varnsdorfu ve vedoucí gól Neuberg. A jen u této trefy nezůstalo. Po zákroku na Končala uvnitř pokutového území se totiž trefil z penalty i Durdević. Zdánlivě ztracený zápas ovšem Baník obdivuhodně zachránil. Pomohla mu k tomu také penalta, kterou po zákroku na Provoda proměnil Glaser. Střídající Adam Čihák pak dokázal po přesném pasu Provoda s pomocí Neuberga dotlačit míč do brány. V tu chvíli zbývalo do konce utkání jen pět minut. Když s výsledkem nepohnul ani hlavičkující Rudnytskyy v samotném nastavení, zůstalo skóre nerozhodné 2:2.

Fotbalisté Českých Budějovic si v souboji se silnou Ostravou chtěli připsat první jarní vítězství v letošním ročníku Fortuna národní ligy před svými fanoušky. Ostrava zase po výhře Opavy v Prostějově potřebovala uspět za tři body. Před televizními kamerami se hrál zajímavý a především vyrovnaný zápas. Přesto jako první udeřili hosté. Po sporné situaci, kdy měli domácí patrně vhazovat, se hosté od postranní čáry dostali ihned před Křížkovu branku, Jakubov velmi chytře přiťukl míč Hrubému patou a ten dokázal propálit domácího gólmana. Zanedlouho navíc přišla druhá gólová situace na straně Ostravy. Po pravé straně unikl Breda, odcentroval do pokutového území, kde se dokázal prosadit Nerad a špičkou kopačky procedil míč do sítě Českých Budějovic podruhé. Přesto se Dynamo nevzdalo. Ještě před přestávkou mohl snížit Čavoš, ale po patičce Táborského rozezvučel jen břevno. I když se Jihočechům dlouho kombinačně moc nedařilo, za snahu byli odměněni ve druhém poločase. Nejprve hosté neuhlídali v pokutovém území Kladrubského, jenž v těžké pozici dokázal dopravit balon do sítě po rohovém kopu. O deset minut později byl Táborský faulován na hranici pokutového území a sám postižený dokázal zakroutit přímý kop tak přesně, že gólman Vašek zůstal přikovaný na brankové čáře a jen sledoval, jak ho míč obstřelil. Více se již nestalo a Ostrava si tak připsala nepříjemnou venkovní ztrátu.