17.06.2017 | Martin Hruzík | Rozhovory

Jednou jsi dole a jednou nahoře: Neuvěřitelná záchrana Vítkovic a odchod hrdiny Kopeckého

Foto: mfkv.cz
Praha – MFK Vítkovice za sebou mají první rok ve Fortuna národní lize a vzpomínat na něj budou určitě všichni funkcionáři, hráči i fanoušci. Dobrý vstup vystřídala hluboká krize, po níž přišlo fantastické jaro, na které by si nevsadil snad ani ten největší optimista. Trenérské duo West-Kopecký přeměnilo tým k nepoznání a dokázalo v Ostravě udržet druhou nejvyšší soutěž. Co bude dál?

Sedm bodů. Tak tristní byla bilance Vítkovic po šestnácti na podzim odehranáých kolech. Špatně složený tým nejprve vedl trenér Roman West a nevedl si vůbec zle. Nováček porazil Táborsko a Prostějov, a po čtyřech kolech měl pěkných šest bodů. Od té doby sice Ostravští sváděli ve Fortuna národní lize vyrovnané souboje, ovšem bez jakéhokoliv zisku. Bodově chudé období odnesl trenér West. "Chtěl jsem tým poskládat jinak a dost jsem za to i bojoval. Nebylo mi to však umožněno," připouští podzimní potíže vítkovický kouč, který rovněž prozradil, že se v týmu na podzim mohli objevit brankář Vašek, znojemský Urbančok nebo také Motal ze Zlína.

V krizi se kormidla chopil Martin Pulpit, ale i přes na oko pohlednější fotbal se Vítkovicím bodovat nedařilo. Na týmu byla viditelná psychická deka. Jedenáct proher v řadě. S touto odstrašující bilancí MFK přivítal na domácím hřišti v rámci jarní předehrávky dobře hrající České Budějovice. Hosté vedli od 21. minuty a od té doby měli hru pod kontrolou, v nastavení druhé půle se však ve skrumáži dostává k míči Adam Ondráček a vyrovnává na 1:1. Prakticky hned vzápětí se píská konec, českobudějovičtí padají k zemi, nemohou uvěřit. To Vítkovičtí jakoby slavili pomalu titul, včetně emotivního Martina Pulpita a skromného počtu nejvěrnějších fanoušků na tribuně. MFK končí podzim se ziskem sedmi bodů v šestnácti zápasech.

Zima je ve znamení velkých změn. U týmu končí sportovní ředitel Marek Pohorelli, a stejně tak Martin Pulpit. Naopak zpět se vrací Roman West a přivádí Ivana Kopeckého, jmenovce kouče ze slavných časů Vítkovic. Prvně jmenovaný je spíše na pozici sportovního ředitele, zatímco bývalý asistent trenéra Frťaly má na starosti přípravu mužstva od tréninků až po zápasy. Dochází k obměně kádru, začíná spolupráce s Baníkem Ostrava. Udržení Fortuna národní ligy se však zdá býti spíše utopií. "Asi bych lhal, kdybych teď tvrdil, že jsem věřil v zimě v záchranu," přiznal zpětně Ivan Kopecký.

Zlepšení herního projevu bylo vidět už v přípravě, a i když první jarní zápas na půdě Táborska ještě končí těsnou prohrou 2:3, výkon týmu je příslibem. O týden později Vítkovice poráží netěsnějším rozdílem Žižkov, a byť náskok soupeřů je propastný, tříbodový zisk přináší jiskřičku naděje. Následuje remíza s Třincem, výhra ve Varnsdorfu a překvapivá výhra 3:0 nad Znojmem. Vítkovice přestávají být v roli outsidera a probouzí se také fanoušci, na které čeká skvělý duben, během něhož získá ostravský celek třináct bodů v šesti zápasech. Není divu, že trenéři West a Kopecký získávají cenu pro trenéry měsíce.

Prostějov je v té době již smířen se sestupem, o záchranu bojuje Sokolov a také překvapivě Frýdek-Místek, jehož tým je ve velké bodové krizi. Po prohře v Opavě je naplánováno derby s Baníkem Ostrava, kdy jsou Vítkovice oslabeny právě o hráče půjčené z Baníku. Favorit zápasu je jasný, navíc potřebuje body v boji o postup, přesto MFK předvede skvělý výkon a o tři body přichází až těsně před koncem po chybě do té doby skvělého Květona. "Horší je, že Vítkovice byly lepší. Neudrželi jsme balon ve středu ani na hrotu. Zaplaťpánbůh za remízu," ukazuje po remíze 2:2 nezvyklou skromnost ostravský trenér Petržela.

MFK je při síle, v záchranu už věří i fanoušci, i když si všichni uvědomují, že v předposledním zápase je třeba porazit Pardubice, které za sebou mají skvělé jaro a devět zápasů v řadě neprohrály. Nic moc zápas pro diváky, ale počítají se tři body, které vystřelil Marek Szotkowski. "Byl to zlomový zápas. Je jasné, že kdybychom v předposledním utkání nezvítězili, záchranu bychom už neudělali. Ano, výsledky na jaře nám nahrávaly k tomu, abychom stále v něco mohli doufat," vzpomínal Kopecký.

Poslední kolo Fortuna národní ligy tak rozhodne o tom, zda parádní jízda Vítkovic bude proměněna v kýženou záchranu, nebo všechna snaha přijde vniveč. Ostravští musí vyhrát a spoléhat na zaváhání Sokolova či Frýdku-Místku. Do Prostějova je přijíždí podpořit stovka fanoušků, která vytváří hráčům skvělou atmosféru. Domácí, frustrováni celou sezónou, jsou odevzdaným soupeřem a do poločasu je o vítězství Vítkovic rozhodnuto. Vedou 3:0 a Prostějov je bez šance. Vlašim však překvapivě prohrává se Sokolovem a tak je vše na Ústí nad Labem. Severočeši nakonec dokáží Valcíře porazit, a tak je pohádka o záchraně Vítkovic ve Fortuna národní lize dokonána.

Šampaňské, vítězné chorály, slavící fanoušci i hráči. Vše jak má být. V historii druhé ligy se ještě nestalo, aby se zachránilo mužstvo, které v první polovině získalo pouze šest bodů. "Musím říct, že jsem absolutně vyšťavený a že jsem se vydal ze všech sil. S Romanem Westem jsme udělali, troufám si říct, maximum možného. A teď už můžu s klidem říct, že to bylo psychicky hodně náročné. Na druhé straně mi ale sílu dodávala pracovitost kluků na trénincích i v zápasech. To, co dělali, bylo fantastické. Jsme si také vědomi toho, že při nás stálo obrovské štěstí a spousta okolnostní nám k tomu nahrávala. Kdybychom to chtěli zopakovat desetkrát, už se nám to nepovede ani jednou. Někde jsem četl, že je to největší comeback v historii českého profesionálního fotbalu. Nikomu se to ještě nepodařilo a možná už ani nepodaří," přiznal na tiskové konferenci Ivan Kopecký a pochválil fanoušky, kteří mu připravili i "hopla": "Našim příznivcům bych chtěl touto cestou poděkovat za to, že přijeli. A ten kotel, to bylo něco fantastického a pro nás to bylo nesmírně příjemné."

Záchrana by byla, a co dál? Ivan Kopecký ihned po záchraně připouští svůj možný odchod: "Upřímně zatím nevím, jak to bude, ale platí, že jsem ve Vítkovicích spokojený. Vše se ale opravdu rozhodne v následujících dnech." Zpráva o tom, že v týmu bude pokračovat Roman West přichází poměrně rychle, stejně tak se na podzim může MFK spolehnout na čtveřici Cverna, Mišinský, Mikula a Květon.

Fanoušky očekávaná zpráva o pokračování hrdiny Ivana Kopeckého však nepřichází, od léta povede ligovou Jihlavu. "Jihlava je pro mě nová výzva a hrozně moc si možnosti pracovat v první lize vážím. Ale současně bych rád zdůraznil, že odejít z tak úspěšné štace není pro mě vůbec jednoduché," přiznal na mfkv.cz a nezapomněl také na fanoušky: "Ten půlrok mě neskutečně obohatil. V Ostravě jsem prožil moc krásné období a našel jsem tam fantasticky pracovitou partu lidí i fotbalistů, která táhla za jeden provaz. A na ně nikdy nezapomenu, stejně jako na fanoušky, kteří nám na jaře hodně pomohli. Budu se snažit vyšetřit čas na to, abych se do Vítkovic zastavil, podal všem ruku, nebo aspoň zamával."

"Věřil jsem, že trenér Kopecký u nás zůstane, ale co se dá dělat. Ivanovo rozhodnutí plně respektuji. Je typem člověka, kterého si moc vážím. Nevyjel nahoru výtahem jako jiní ligoví hráči. Máme k sobě blíže, protože tak jako já si musel i on svoji pozici vydobýt a všechno si dlouhodobě odpracovat," dodal k odchodu svého kolegy Roman West, který odmítl nabídku jít do Jihlavy na pozici asistenta a bude ve Vítkovicích pokračovat. Přípravu tak zahájí společně s asistentem Lubomírem Adlerem, bývalým asistentem třineckého kouče Jiřího Nečka.