21.10.2017 | Radek Barkman | Zápas

Vítkovice ukončily sérii neporazitelnosti Olympie a vezou výhru 2:0

Foto: Lukáš Zetek (mfkv.cz)
Praha - Po dlouhé době se v rámci 12. kola Fortuna národní ligy představil tým Olympie Praha na domácí půdě ve svůj úřední čas. Soupeřem mu byly Vítkovice, které v předchozím průběhu soutěže venku paběrkovaly. Svěřenci nového trenéra Ludevíta Grmely však po výhře 1:0 nad Příbramí dokázali vyloupit i Strahov, odkud si odvezli výhru 2:0.
bez branek
38' Vasiljev
86' Mišinský (pen)
45' Rothe
47' Duben
88' Katidis
90' Hejný
45' Matěj
80' Mrázek
90' Twardzik
Sestavy
Soukup (46. Frydrych) – Opluštil, Liener (35. Dordević), Verner (44. Bareš), Vopat – Rothe, Jukl, Duben, Hejný – Katidis, Ruml
Na lavičce: Kuťák, Novák
Trenér: Miloš Sazima
Květon – Prajza, Dramé, Kotouč, Twardzik – Kučera (69. Cverna), Matěj (82. Ožvolda), Motyčka, Vasiljev – Mišinský, Szotkowski (55. Mrázek)
Na lavičce: Nemrava, Hýbl, Bzirský, Pavelka
Trenér: Ludevít Grmela
Rozhodčí: Klíma - Vitner, Kožár • Stadion: Stadion Evžena Rošického • Diváci: 285

Komentář

V utkání byl určitě zajímavější první poločas. Ten totiž přinášel šance na obou stranách, ale o poznání nebezpečnější příležitosti byly na straně Vítkovic. Přesto měla první šanci Olympia. Po centru Jukla hlavičkoval Hejný, ale mířil mimo. Podobně si vedl i Liener, jenž v tísni rovněž na Květona nevyzrál.

Pak ale přišly možnosti Vítkovic. Na pravé straně pláchl výborně hrající Kučera, potáhl míč až do pokutového území, ale vystřelil pouze tak, že protáhl brankáře Soukupa. Stejný hráč pak po velmi podobném průniku do šestnáctky našel ideální přihrávkou nabíhajícího Vasiljeva, ten ale na protilehlé straně zblízka trestuhodně prázdnou branku překopl. Pak se zase osmělili Pražané, ale Vopat ideální čas ke střelbě promarnil a vybojoval pouze roh.

S přibývajícím časem se hosté stále více osmělovali po kombinační stránce. Jedna perfektní souhra navíc vedla k vedoucí brance. Szotkowski si narazil míč s Vasiljevem, který v dobré střelecké pozici ještě hledal Motyčku. Ten mohl uklízet míč do odkryté části branky, ale trefil pouze svého spoluhráče, od nějž se míč odrazil zpátky k Tomáši Vasiljevovi a ten se tentokrát před opuštěnou svatyní Olympie nemýlil. Vítkovice zaslouženě vedly. Domácí navíc už do začátku druhé půle museli třikrát nuceně střídat.

Druhý poločas už ani zdaleka tolik možností ke skórování nenabídl. Vítkovice výborným taktickým výkonem soupeře do šancí nepouštěly, navíc ještě v poslední desetiminutovce dokázaly svůj náskok zvýšit. Cverna byl v pokutovém území faulován Rothem a sudí Klíma nařídil penaltu. Tu s přehledem proměnil ranou doprostřed brány Vladimír Mišinský a bylo hotovo. V závěru pak ještě měl po chybné rozehrávce Olympie velkou možnost Ožvolda, ale obloučkem sice přehodil brankáře Frydrycha, ale mířil zároveň vedle brány. První vítkovické vítězství na venkovním hřišti v letošním ročníku Fortuna národní ligy tak bylo na světě.