22.11.2017 | Zdeněk Kamínek ml. | Rozhovory

Málem jsem náš pokřik zapomněl, smál se po výhře kapitán Frýdku Literák

Foto: mfkfm.cz
Ústí nad Labem – Petr Literák byl spasitelem Frýdku-Místku, který se po těsné výhře nad předposledním Ústím nad Labem dotáhl v soutěžní tabulce na svého pátečního soupeře na rozdíl jediného bodu. Před zimní přestávkou se svěřenci Josefa Petříka staršího můžou v případě vítězství proti Pardubicím v domácím prostředí dostat i na nesestupovou příčku, neboť oproti Vítkovicím mají zápas k dobru. Frýdek-Místek zažil v patnáctém kole Fortuna národní ligy proti Armě v letošní sezóně teprve druhé vítězství.

„Jedná se o hodně důležité tři body. Pokud bychom v Ústí nad Labem nezvítězili, mezera mezi celky v tabulce nad námi by se hodně prohloubila a v dalších bojích by to bylo hodně těžké. Klíčem k vítězství byla pracovitost a týmový výkon,“ zhodnotil duel předposledního s posledním týmem tabulky Petr Literák.

Petr Literák

Tým: MFK Frýdek-Místek
Narozen: 07.10.1981
Pozice: Obránce

Kapitán Frýdku-Místku rozhodl v osmdesáté páté minutě o tříbodovém zisku pro svůj celek. „Po nařízené standardní situaci nacentroval míč dobře Martin Slaninka, já se zjevil sám a pouze kopl do balónu. Brankář neměl šanci, je to naše nacvičená akce a někdy již nám to muselo vyjít. Na vítězství musíme navázat v domácím prostředí proti Pardubicím, aby zima mohla být ještě o něco klidnější,“ přál by si obránce s číslem šest na zádech, jenž si se svým mužstvem mohl zařvat vítězný pokřik teprve podruhé v aktuálním ročníku.

„S průběhem sezóny spokojení být vůbec nemůžeme, protože tak hrozný podzim jsem ještě nezažil. Pracujeme, trénujeme, věřím, že výsledky se konečně dostaví. Náš pokřik jsem málem zapomněl, ale bylo to hodně super si opět zařvat,“ odlehčila situaci šestatřicetiletá stálice Frýdku-Místku.

Pod novými trenéry Alešem Křečkem a Jurajem Šimurkou získali fotbalisté Ústí nad Labem za dvě utkání čtyři body, podle slov Petra Literáka to ale žádný strašák nebyl. „Pokyny jsme měli stejné jako na každé utkání, připravovali jsme se i u videa. Věděli jsme, jakou soupeř bude hrát zhruba taktiku, kterou jsme se snažili narušit a přizpůsobit tomu náš herní styl. Ani nový realizační tým Army nás v žádném případě nezastrašil,“ uzavřel.

bez branek
85' Literák
85' Jindráček
55' Buček
90' Švrček
90' Velička
Sestavy
Kotěra – M. Richter, Pimpara, L. Vaněk (73. Matějka), Šnirc – M. Zeman, P. Pilík, J. Peterka, D. Richter (46. D. Procházka), Leibl (46. Miskovič) – Jindráček
Na lavičce: Tvrdoň, Gilián, Martykán, Kacafírek
Trenér: Aleš Křeček, Juraj Šimurka
Buček – Švrček, Literák, Pielorz, Slaninka – Biolek (90+1. Grussmann), Šumský (65. Velička), Willwéber (84. Krčula), Chvěja – Varadi, Ondráček
Na lavičce: Mihálek, Bilič, Jovovič, Fukala
Trenér: Josef Petřík st.
Rozhodčí: Dubravský – Kubec, Vlasjuk • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Diváci: 508