17.04.2018 | Radek Barkman | Statistiky kol

Statistika 22. kola: Dlouhé série Opavy a Příbrami skončily, dočkalo se Dynamo

Foto: mfkfm.cz
Praha – Mužstva Opavy a Příbrami se mohla pyšnit před startem kola sedmizápasovými sériemi výher, obě však ztratila. Pražská Olympia potvrdila se Středočechy pověst nejčastěji remizujícího týmu před svými diváky, Třinec zase zaznamenal na půdě lídra už čtvrtou remízu v řadě. Týmům ze spodku tabulky se nedařilo, České Budějovice se naopak na jaře poprvé dočkaly vítězství.

Vedoucí Opava sice zůstává jedním ze dvou doma neporažených týmů v soutěži, ale připsala si už třetí ztrátu před svými diváky v sezoně. Sedmizápasovou šňůru výher ukončil Třinec, který ale na jaře stále nevyhrál. Po sedmi triumfech za sebou škobrtla i Příbram. Na půdě Olympie inkasovala z poslední akce a s tímto soupeřem získala letos ve vzájemných duelech jen bod. Pražané naopak ze všech týmů doma nejčastěji remizují. Pět výher ze šesti zápasů v jarní části soutěže má Hradec Králové. Votroci porazili Varnsdorf a zůstávají třetí. Pátý zápas venku v řadě neprohrály Pardubice. Ty tentokrát vyloupily Znojmo. Jihomoravané sice konečně skórovali, ale i tak zůstávají se čtyřmi body jedním z nejhorších týmů jara.

První výhru letošního roku vybojovaly České Budějovice. V souboji na půdě Frýdku-Místku připsaly první venkovní výhru od konce loňského září. Valcíři po sérii tří zápasů bez prohry naopak poznali opět hořkost porážky. Ani na třetí pokus nevyhráli fotbalisté Sokolova v jarní části Fortuna národní ligy před svými diváky. Tentokrát přepustili všechny body Žižkovu, s nímž doma uspěli naposledy na podzim 2012. Stále jen jednu výhru venku mají na svém kontě v tomto ročníku soutěže fotbalisté Táborska. Na půdě nevýrazného Ústí nad Labem se zrodil výsledek 3:3. Podobně divoký zápas sehrála Arma už jen ve třetím kole, kdy padla s Opavou 2:5.

Krásné jarní počasí opět probudilo v řadách jednotlivých účastníků Fortuna národní ligy střelecký apetit. Ze sedmi zápasů totiž neskóroval pouze Varnsdorf a k vidění bylo hned 24 branek. To dává průměr 3,43 gólu na jedno utkání a tím pádem se opět zvedl i celkový průměr soutěže. Ta při započítání všech neodehraných duel disponuje hodnotou 2,75 branky na zápas. Jednoznačně nejhůře střílejícím týmem zůstává Frýdek-Místek se čtrnácti góly, ale v posledních čtyřech zápasech skórovali Valcíři hned šestkrát. Nejproduktivnější je suverénně Opava s průměrem 2,5 gólu na duel.

Divácký průměr kola tradičně zachraňoval duel hraný v Opavě. Na stadion Slezského FC zavítal Třinec a hrálo se před zraky 6 028 diváků, což bylo letošní maximum. Na žádném jiném stadionu se počet diváků nepřehoupl přes tisícovku, což znamená, že se v Opavě sešlo o dost více fanoušků, než na všech ostatních stadionech dohromady. Slabá návštěva sledovala bitvu ve Znojmě. Sem zavítalo na Pardubice jen 387 fanoušků. Právě díky lídrovi tabulky je průměr kola slušný. Na jeden zápas vychází totiž 1 408 fotbalových příznivců.

Přehled divácké návštěvy 22. kola:

1. Slezský FC Opava – FK Fotbal Třinec (6 028)
2. FK Baník Sokolov – FK Viktoria Žižkov (890)
3. MFK Frýdek-Místek – SK Dynamo České Budějovice (750)
4. FC Hradec Králové – FK Varnsdorf (667)
5. FK Olympia – 1.FK Příbram (585)
6. FK Ústí nad Labem – FC MAS Táborsko (548)
7. 1.SC Znojmo FK – FK Pardubice (387)

Klid a mír panuje na čele tabulky střelců Fortuna národní ligy. Ani vedoucí Jan Pázler, ani Nemanja Kuzmanović z Opavy se netrefili a zůstávají tak na 15, resp. 14 gólech. Na deset branek si naopak polepšil Zbyněk Musiol z Táborska a je aktuálně osamocený na čtvrtém místě. První branku za Příbram zaznamenal Filip Hlúpik, jenž v loňském roce působil ve finském Mariehamnu. Jediným dvougólovým střelcem kola se stal Ekvádorec Augusto Batioja, který dokázal skórovat už třikrát v šesti zápasech. Svou první kariérní trefu v soutěži zaznamenali Pavel Vandas (Táborsko) a David Broukal (Olympia).

Jediným mužem, který dokázal v tomto kole udržet v zápase čistý štít, se stal Radim Ottmar z Hradce Králové. Zkušený brankář udržel na uzdě střelce Varnsdorfu a pomohl k výhře 2:0. Pouze jeden brankář s čistým štítem zůstal v předchozím průběhu soutěže pouze ve třetím a v osmém kole. Je ovšem pravdou, že ještě zbývá dohrát zápas mezi Vítkovicemi a Vlašimí. Lídrem statistiky zůstává pardubický Milan Knobloch s celkovým počtem osmi nul.

Z hlediska karet se jednalo doposud o velmi rozporuplné kolo. Celkový počet sedmnácti žlutých karet je určitě skvělou vizitkou, kterou ovšem hatí dvě červené karty. Předčasně do sprch museli Martin Matondo N´Gimbi (Táborsko), ovšem Jihočeši i o deseti dokázali dovézt zápas v Ústí nad Labem do remízy 3:3. V samotném závěru byl vyloučen také opavský Zdeněk Pospěch za faul na hranici vápna. Pro Pospěcha to dokonce byla v novém tisicíletí teprve první červená karta.