24.04.2018 | Radek Barkman | Statistiky kol

Statistika 23. kola: Celky Opavy s Příbrami neprohrály už devětkrát za sebou

Foto: Lukáš Filipec (fotbaltrinec.cz)
Praha – Jarní neporazitelnost týmů Opavy a Příbrami posouvá oba celky každým kolem blíže postupu do nejvyšší české soutěže. Příbram navíc zvládla souboj druhého se třetím týmem a má sedm kol před koncem v tabulce komfortní situaci. Nejlepší obranu v soutěži potvrdily Pardubice, které výhrou 1:0 na Žižkově poskočily na třetí místo.

Lídr z Opavy sice už devět zápasů v řadě neprohrál, ale po remíze v Třinci musel zachraňovat jen bod ve Vlašimi, která přitom vedla 2:0 ještě ve druhé půli. Ve velmi důležitém utkání o postup uspěla Příbram, která stejně jako na podzim porazila Hradec Králové 2:0 a utekla mu na osm bodů se zápasem k dobru. Votroci padli na jaře teprve podruhé. I Příbramští se pyšní stejnou sérií jako Opava. Na třetí místo po druhé venkovní výhře v řadě poskočily Pardubice. Nenápadná kometa Fortuna národní ligy navíc má i nadále suverénně nejlepší defenzivu v soutěži. Pražané si připsali druhou domácí prohru v řadě. Druhý výlet do Prahy za tři body zaznamenali na jaře fotbalisté Frýdku-Místku. Ve velmi důležitém souboji obrali o body Olympii 4:1 a utekli Ústí nad Labem i Vítkovicím. Valcíři na podzim platili za jasně nejhůře střílející tým soutěže, ale v posledních pěti duelech dali jedenáct branek.

Právě Vítkovice sice uhrály cenný bod na půdě Třince, ale po třech venkovních duelech po sobě jsou uhnízděny na samém chvostu tabulky. Domácí na jaře ještě nevyhráli, pouze nasbírali šest remíz. Důležitý souboj ze svého pohledu zvládl i Varnsdorf. Potvrdil, že doma s Ústím nad Labem ještě v soutěži za poslední roky neprohrál a vzdálil se mu na osm bodů v tabulce. Poprvé doma uspěly na jaře České Budějovice, které vysoko porazily Sokolov 4:1. Západočeši tak pokračují v proměnlivých jarních výkonech, ale mají záchranářský klid. Černou sérii bez výhry od začátku jarní části ukončilo Znojmo, které porazilo malátné Táborsko 1:0. Jihomoravané vyhráli venku poprvé od 16. září.

Výrazně se neposunul ani gólový průměr na zápas, ba spíše mírně klesl i přesto, že se odehrály dva pětigólové zápasy. Týmy, které bojují o záchranu ovšem žádné brankostroje vyjma Frýdku-Místku nedopustily a vsadily na pevnou defenzivu. Pěti gólů se diváci dočkali na Strahově v souboji Valcířů s Olympií, ale také v Českých Budějovicích, které konečně ukázaly svůj potenciál a přejely Sokolov 4:1. Nakonec padlo celkem osmnáct branek, přičemž průměr 23. kola Fortuna národní ligy činí 2,375 gólu na zápas. V dlouhodobém horizontu tak opět o něco poklesla celková hodnota soutěže. Ta aktuálně disponuje číslem 2,73 branky na utkání.

V kolech, kdy nehraje Opava na domácím hřišti, bývají zpravidla návštěvy výrazně nižší. Tentokrát se však alespoň na dvou stadionech vyšplhaly před hranici tisícovky. Šlágr kola mezi Příbramí a Hradcem Králové vidělo hned 2 211 diváků. Naopak souboj Olympie proti Frýdku-Místku pouze 250 věrných příznivců. Celkem vidělo posledních osm zápasů kola 7 199 diváků, což zaokrouhleně znamená průměr 900 fanoušků na jeden zápas.

Přehled divácké návštěvy 23. kola:

1. 1.FK Příbram – FC Hradec Králové (2 211)
2. FK Viktoria Žižkov – FK Pardubice (1 030)
3. FK Varnsdorf – FK Ústí nad Labem (819)
4. FC Sellier & Bellot Vlašim – Slezský FC Opava (810)
5. SK Dynamo České Budějovice – FK Baník Sokolov (755)
6. FC MAS Táborsko – 1.SC Znojmo FK (723)
7. FK Fotbal Třinec – MFK Vítkovice (601)
8. FK Olympia – MFK Frýdek-Místek (250)

Na čele gólové tabulky poněkud ustrnuli dva nejlepší střelci. Patnáctigólový Jan Pázler (Hradec Králové) či o jednu branku méně mající Nemanja Kuzmanović opět ponechali ostré náboje v tašce a soupeřovy brankáře nepotrápili. Proti Pázlerovi se však v barvách Příbrami brankově zase prosadil střelecký objev sezony Jan Matoušek. Svými dvěma góly přispěl k výhře 2:0 a na jaře se prosadil už šestkrát. V tabulce kanonýrů má celkem devět branek a je pátý. Třetí místo stále drží Pavel Vyhnal, který přitom letos ve Fortuna národní lize nastoupil jen k několika zápasům a dokázal skórovat jedenáctkrát.

K posunu naopak došlo ve statistice brankářů. Výborný výkon Milana Knoblocha na Žižkově mu přinesl devátou nulu, kterou pardubický gólman odrazil útok Lukáše Palečka z Třince. Ten si totiž čistý štít připsal v předehrávce kola proti Vítkovicím. Právě v ní zaznamenal už šestou nulu sezony jeho soupeř Josef Květon. Žádný míč za svá záda nepustil ani Marek Boháč z Příbrami a má sedm nul stejně jako sokolovský Jaroslav Belaň. Na pět čistých kont si polepšil znojemský Veselý, třetí čisté konto už má varnsdorfský Radek Porcal.

Doslova karetní mariáš se rozpoutal v souboji Žižkova s Pardubicemi, kde sudí Julínek ukázal celkem osm žlutých karet v poměru 5:3. Právě ve statistice žlutých karet sice jako tým vévodí mužstvo Olympie, ale mezi jednotlivci je na tom "nejlépe" Vojtěch Machek ze Sokolova, který žluté varování inkasoval letos už devětkrát. Olympia zatím v soutěži dostala celkem 73 žlutých karet a 5 červených a je nejtrestanějším týmem Fortuna národní ligy. Žádné vyloučení ovšem 23. kolo nepřineslo.