11.11.2023 | Jiří Polášek | Zápas

Kroměříž slaví premiérovou výhru pod Ondou, znovu uspěla proti Prostějovu

Foto: hanackaslavia.cz
Fotbalisté Kroměříže v 16. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY porazili v Holici Prostějov 1:0 a připsali si první vítězství pod trenérem Martinem Ondou. Už v deváté minutě o něm rozhodl Marek Jaroň. Hanácká Slavia na 1.SK vyzrála i ve druhém vzájemném duelu probíhajícího ligového ročníku. V neúplné tabulce se posunula na jedenácté místo, naopak Prostějov klesl na čtrnáctou příčku.
bez branek
9' Jaroň
8' Jaroň
38' Šimek
53' Gábriš
72' Malec
77' Silný
77' Mazura (trenér)
73' Houser
75' Cupák
90+1' Matoušek
Sestavy
Krynskyj – Gábriš (85. Moučka), Schaffartzik, K. Spáčil – R. Látal (46. Silný), Šimek, Slaměna, P. Jaroň – Bartolomeu (61. Zapletal), Malec, Koudelka
Na lavičce: Šnajdr, Bolf, Kulig, Macháček
Trenér: Josef Mazura
J. Dostál – Zavadil, Kudela (79. Stoklásek), Jeleček, Cupák – M. Jaroň (53. Dočkal), Hrdlička (68. Gonçalves), Houser, Oulehla – Chwaszcz, T. Matoušek
Na lavičce: Gergela, Tiahlo, Vyhlíd, Chukwudi Charles
Trenér: Martin Onda
Rozhodčí: Adámková – Kotík, Mikeska • Stadion: Stadion 1.HFK Olomouc • Diváci: 320

Komentář

Poslední kolo podzimní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY svedlo dohromady Prostějov a Kroměříž. Oba týmy nezažívají nejlepší sezonu, Prostějov byl před utkáním třináctý, Hanácká Slavia dokonce figurovala na sestupové pozici. Týmy už se spolu letos jednou utkaly, ve druhém kole Kroměříž zvítězila doma jednoznačně, výsledkem 3:0.

Tentokrát se ale hrálo na půdě soupeře, respektive v azylu v olomoucké Holici, kde Prostějov letos hraje všechna svá domácí utkání. Od počátku duelu byli však aktivnější slávisté. Ti si vytvořili z úvodu hned několik kombinací. Jejich tlak vyústil v brzkou branku v deváté minutě, když se po centru do vápna a následné střele prosadil Marek Jaroň. Ten hrál mimo jiné i proti svému bratru-dvojčeti, který dostal o minutu dříve žlutou kartu.

Hra se pak trochu zpomalila, Slavia byla stále aktivnější, ale vyložené příležitosti si nevytvářela. To se změnilo ve 31. minutě. Jeden z hostujících fotbalistů se dobře uvolnil na pravé straně a běžel do vápna. Zvolil ale špatné zakončení a míč pouze tvrdě napálil do gólmana.

Prostějov začal tlačit před koncem první půle, postupně převzal iniciativu a stupňoval tempo, ale vyrovnat se mu do přestávky nepodařilo. Po návratu domácí posílili ofenzívu, což bylo znát. Prostějovští byli jednoznačně aktivnějším celkem. Postupně obrátili statistiky zápasu a vyrovnání šli naproti.

Jenže dopláceli na finální fázi akcí. Příležitost si totiž sice vypracovat dokázali, ale finální přihrávka nebo zakončení jim už příliš nešly. Hodně se snažili hrát vzduchem, do vápna soupeře létal jeden centr za druhým. Ovoce to však nepřineslo, největší šanci druhého poločasu si naopak vypracoval soupeř.

Dočkal přesprintoval obranu a běžel z levé strany sám na gólmana Krynského. Ten mu ale perfektně zmenšil úhel a hostující hráč nakonec mířil pouze do něj. Z velkého úhlu ještě zkusil naservírovat balon před volnou branku, ale to už si pohlídal dobíhající domácí obránce.

V nastaveném čase už držel míč skoro jen Prostějov, který vysunul všechny síly včetně brankáře Krynského k vápnu. Ani to mu ale ke kýženému vyrovnání nepomohlo.