29.02.2024 | Lukáš Zrotal | Aktuální zprávy

Líšeň chce nadále trápit favority, na oslavy plánuje zahraničního soupeře

Foto: sklisen.com
Den před zahájením jarní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY uspořádali v Líšni tiskovou konferenci, která byla dle místních funkcionářů „jubilejní“ – desátá v profesionálním fotbale. Při vyhlídkách na jaro 2024 se předseda Karel Hladiš i hlavní trenér Milan Valachovič drželi při zemi, do dle jejich slov náročné soutěže chtějí jít s pokorou. V týmu z brněnské okrajové části je několik nových tváří, které mají přinést svěží vítr.

V zimní přípravě se líšeňští fotbalisté střetli se sedmi celky a připsali si pět výher. V generálce remizovali s Jihlavou 1:1. „Příprava se z mého pohledu vydařila. U nás to bylo vždy postavené na pracovitosti, měli jsme sedm tréninkových jednotek týdně a zápas, na soustředění dokonce devět jednotek,“ popsal hlavní trenér Milan Valachovič.

Do východní části Brna zamířilo v zimní přestávce šest posil, osm hráčů naopak odešlo. „Může to vypadat, že odešlo a přišlo hodně hráčů. Ale změny v základní sestavě jsou v podstatě jen tři,“ upřesnil Valachovič a dodal, že zimní změny vnímá spíš hlavně jako zvýšení konkurence v kádru.

Předseda Karel Hladiš si myslí, že za odchody stojí hlavně vyšší platy v konkurenčních klubech, přičemž jmenoval Prostějov a Kroměříž. „Hráčům, kteří mají o svém sportovním či osobním životě jiné představy, nebo nemají zájem za Líšeň hrát, jsme vyhověli. Otvírá se tím možnost dalším – mladým, nadějným,“ doplnila vedoucí mužstva Dagmar Wallová.

Dva hráči v Líšni skončili z toho důvodu, že upřednostnili civilní zaměstnání – Marek Matocha nedokázal druholigový fotbal skloubit s prací učitele autoškoly, Jiří Mezera se zase bude věnovat službě u hradní stráže.

Líšeňští ale nevnímají mužstvo jako oslabené. „Cítím, že se nově příchozí hráči chtějí vytáhnout. Už když někdo, kdo přijde z MSFL, uspěje na zkoušce, tak je vidět, že kvalitu má. Cítím to odhodlání a těším se na to,“ podotkl kapitán mužstva Michal Jeřábek a připomněl, že posily Líšně jsou spíše z nižší soutěže. Za zkušené se dají považovat pouze slovenský brankář Michal Šulla, držitel čtyř titulů se Slovanem Bratislava a záložník Martin Rolinek, který se do klubu vrátil po dvou letech.

Klub v letošní sezóně slaví 100 let svojí existence, což připomíná také výroční znak na dresech. Plánuje se vydání knihy o historii líšeňské kopané. Výroční akce chce předseda Hladiš zakončit zápasem se slavným zahraničním soupeřem, o tom se však zatím jedná.

Méně slavný z brněnských klubů ve druhé nejvyšší soutěži ovšem musí řešit i nepříjemnosti – kvůli chybějícímu osvětlení mu totiž hrozí stěhování. „Zatím nemůžu říct vůbec nic. Máme žádost na dotaci u NSA. Možná budeme muset hledat nějaký náhradní prostor,“ posteskl si Hladiš.

První utkání jarní části se ale na líšeňském stadionu určitě odehraje – v sobotu 2. března zavítá do moravské metropole Žižkov. Výkop je stanoven na 14:30.