26.03.2024 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 20. kola: Nový lídr Dukla jede do Jihlavy, druhý Vyškov čeká třetí Táborsko

Foto: fkdukla.cz
Ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE nastal po prvních jarních zápasech podstatný zvrat. Na prvním místě tabulky vystřídala Vyškov Dukla Praha. „Vojáci“ budou nejvyšší pozici hájit ve 20. kole na hřišti Jihlavy, kterou v podzimní části soutěže udolali 1:0. Vyškovský MFK se střetne s tabulkovým sousedem, na Moravu přijede třetí Táborsko. První vzájemný duel v této sezoně dopadl nerozhodně 1:1.

Varnsdorf díky vítězství nad Spartou B a zaváháním Žižkova a Prostějova figuruje momentálně mimo sestupové pásmo. Na čtrnáctém místě má však pouze dvoubodový náskok na poslední Prostějov, který v sobotu od 10:30 hostí v Holici sedmou Chrudim.

Svěřenci trenéra Holeňáka se ve středeční předehrávce 20. kola utkají od 15 hodin s osmou Líšní. Severočeši z posledních pěti duelů, z nichž dva odehráli ještě před zimní pauzou, získali osm bodů. Ve srovnání s ostatními týmy tak mají pátou nejlepší formu za předešlých pět kol z celé soutěže. „Marvani“ se v této statistice nacházejí hned za nimi, také oni si připsali dvě výhry, dvě remízy a jednu porážku.

Hned čtyři další zápasy FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se pak uskuteční od pátečních 18 hodin. Jedenáctá Opava nastoupí proti třinácté Kroměříži, devátá Jihlava proti vedoucí Dukle, čtvrtá Příbram proti šesté Vlašimi a pátá Zbrojovka Brno proti dvanácté rezervě Sparty.

Dukla využila tří jarních ztrát Vyškova a uzmula mu první příčku tabulky. Sami Pražané po dlouhé přestávce remizovali s Brnem a porazili Varnsdorf a v malém pražském derby nováčka Žižkov. Obě výhry zařídila mužstvu z Dejvic závěrečnou trefou z penalty jeho zimní posila, zkušený třiatřicetiletý záložník Jakub Hora.

Zbrojovka má v kádru aktuálně nejlepšího střelce druhé nejvyšší soutěže. Jakub Řezníček skóroval zatím dvanáctkrát, na první branku v jarní části F:NL ale stále čeká. Stejný počet gólů jako někdejší útočník Plzně, Sparty, Olomouce či Mladé Boleslavi sice zaznamenal také David Huf, ten však po vydařeném podzimu z Chrudimi odešel a nyní obléká dres pražských Bohemians 1905.

Stejně jako Řezníček čekají také Brňané – na premiérové jarní vítězství. V dosavadních třech ligových kolech v tomto roce dvakrát remizovali a jednou prohráli. B-týmu Sparty v posledním duelu FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY před reprezentační pauzou skončila série čtyř výher. Na Žižkově podlehl Varnsdorfu a v lize nebodoval poprvé od 29. října loňského roku. I tak mají ale sparťané nejlepší formu v soutěži za posledních pět kol.

V sobotu se kromě Prostějova a Chrudimi představí také druhý Vyškov. Jihomoravané kvůli prohrám s Kroměříží a Olomoucí B a remíze s Vlašimí zažili špatný vstup do jara, který je stál vedení v tabulce. Na první Duklu aktuálně ztrácejí dva body. V Drnovicích narazí od 10:15 na třetí Táborsko, které dosud nasbíralo o čtyři body méně.

Jako poslední do 20. kola F:NL zasáhnou patnáctý Žižkov a desátá Olomouc B, v Praze se utkají od nedělních 10:15. Viktoria si na jaře připsala tři těsné výsledky: nejprve zdolala Líšeň 1:0, poté 1:1 remizovala s Opavou a naposledy nestačila poměrem 0:1 na městského rivala Duklu. Sigma, která v prvním vzájemném zápase se Žižkovem prohrála 0:2, po zimní přestávce dvakrát udržela čisté konto. I díky tomu vyzrála na Jihlavu a Vyškov, naopak v regionálním derby podlehla Prostějovu.

Všechny zápasy 20. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY můžete sledovat na webech  sázkové kanceláře Fortunasporttotal.cz