17.04.2024 | Daniel Kinc | Zápas

Brno pod novým koučem zabralo! Jihlavu sestřelil v závěru Granečný

Foto: Petr Nečas (fczbrno.cz)
Fotbalisté Brna ukončili ve 23. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY čtyřzápasovou sérii bez bodu a porazili doma nejtěsnějším rozdílem 1:0 Jihlavu. Jediný gól utkání vsítil pět minut před koncem řádné hrací doby střelou o tyč Denis Granečný. Zbrojovka se tak pod vedením nového kouče Lukáše Kříže dočkala první soutěžní výhry od 4. listopadu a v tabulce uzavírá nejlepší desítku. Vysočina klesla na dvanáctou pozici.
85' Granečný
bez branek
32' Potočný
40' Smejkal
66' Řezníček
45' Vedral
62' Farka
65' Chytrý
Sestavy
Sváček – Granečný, Gyamfi, Hamza (90+3. Lu. Pernica), Šural – Endl, Štepanovský (56. Nový) – Potočný, Jak. Řezníček (90+3. Juritka), Smejkal (88. Dav. Jambor) – Alijagić
Na lavičce: Berkovec, Šlapanský, Večeřa
Soukup – Chytrý, Vedral, Piško, Tonbul, Farka (74. T. Svoboda) – Lacko, A. Pešek, Selnar (64. Ogiomade) – T. Franěk, Araujo-Wilson (64. Šancl)
Na lavičce: Mastný, Sládek, Shudeiwa, Tureček
Trenér: David Oulehla
Rozhodčí: Zaoral – Pochylý, Lakomý • Stadion: ADAX INVEST Arena • Diváci: 2120

Komentář

Nové trenérské duo Zbrojovky Lukáš Kříž – Marek Zúbek, které do té doby trénovalo divizní rezervu, neváhalo v sestavě udělat několik změn. Tou nejzajímavější byl bezpochyby návrat zkušeného Petera Štepanovského, který se ve druhé nejvyšší soutěži objevil po dvou letech. V této sezóně kapitán béčka Zbrojovky nasázel v divizi už 10 branek.

Domácí na jaře ještě nevyhráli a jejich touha po tom se konečně dočkat výhry byla velká. Po čtvrthodině zahrozil jako první Potočný, hostující Soukup ale pokus dokázal vyrazit. Na druhé straně hrozil zajímavým centrem Franěk, ale Sváček dokázal dobře zasáhnout. V dalších minutách se hra srovnala, jenže ani jeden z týmů neměl navrch a na šance diváci na Srbské čekali marně. Až v samotném závěru půle zahrozil z přímého kopu právě Potočný, míč dobře kroutil přes zeď, jenže branku minul.

Ani zkraje druhé půle se fanoušci v Brně nedočkali v úvodních minutách žádných akcí, které by je zvedaly ze sedaček. Po hodině hry Alijagič uvolnil Řezníčka, jenže ten ve velké šanci přestřelil. Zbrojovka od té chvíle byla aktivnějším týmem, ale Soukup nemusel řešit vážnější situaci. Naopak rychlý brejk podnikla Vysočina a po akci Ogiomadeho mohl zakončovat Chytrý, jenže míč netrefil.

Čtvrthodinu před koncem už musel Sváček řešit první opravdu velkou šanci Jihlavy, kdy se po rohu dostal míč k Peškovi a jeho parádní střelu domácí gólman skvěle vyrazil. O chvíli později navíc ten stejný hráč pálil technicky, Sváček byl opět proti. Klíčový moment duelu přišel pět minut před koncem řádné hrací doby. Zbrojovka vyrazila do kontru, Denis Granečný dostal přesný pas od Potočného a trefil se k levé tyči – 1:0.

Jihlava mohla prakticky záhy odpovědět, dvě minuty po úvodní brance střílel zpoza vápna Lacko, ale Sváček si připsal další důležitý zákrok. V nastavení byli hosté v tlaku a ještě se dostali k zakončení díky Ogiomadeovi, jehož hlavička ohrozila Sváčka, ale ten i v poslední šanci zápasu podržel Brno, a to si tak připsalo první jarní výhru. Noví trenéři Zbrojovky tak na lavičce začali vítězstvím s čistým kontem.