17.04.2024 | Jiří Paýr | Zápas

Divočina pod Blaníkem! Líšeň po devítigólové přestřelce přemohla Vlašim

Foto: sklisen.com
Gólově nejbohatší zápas vloženého 23. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se nakonec odehrál ve Vlašimi. Domácí Středočeši tam po divokém průběhu podlehli Líšni 4:5. Hattrickem se blýskl hostující Marek Polášek, který v 84. minutě odmítl dělbu bodů a posunul „Marvany“ na průběžné šesté místo tabulky. Středočeši potřetí v řadě nevyhráli a klesli na devátou pozici. Jihomoravané naopak prodloužili bodovou sérii na šest duelů.
25' Nogha
33' Kareem
39' Vachoušek (pen)
64' Beran
23' Aldin
27' Polášek
56' Polášek
67' Mionić
84' Polášek
46' Nogha
74' Hyský (trenér)
90+4' Kulhánek
38' Vajner
45+1' Sokol
90' Rolinek
90+4' Aldin
Sestavy
Vágner – Kareem, Breda, Kulhánek, Heppner – Šubert (57. Pikul), Planka, Nogha (86. Šmiga), Musil (86. Onije), Beran – Vachoušek (71. Osuagwu)
Na lavičce: Kolář, Kurka, Kneifel
Trenér: Martin Hyský
Vajner – Lutonský, Otrísal (15. Joković), M. Jeřábek – Mionić, Aldin – Čermák, Gerža, Polášek, Sokol (46. Rolinek) – Tauš (71. Raab)
Na lavičce: Šulla, Rimovičs, Cupal, Hochman
Trenér: Petr Maléř
Rozhodčí: Kotala – Kotík, Bureš • Stadion: Stadion v Kollárově ulici • Diváci: 345

Komentář

V samotném úvodu utkání si oba celky připsaly po jedné šanci. V té domácí si míč ideálně ve finále celé akce nepřebral Beran, na druhé straně Aldin vyprášil pouze Vágnerovy rukavice. Po dvaceti minutách zkoušel elegantně přelobovat všechny hráče soupeře domácí Heppner, ale jeho pokusu nakonec chyběla větší přesnost. To hosté z druhé větší šance udeřili. Pohlednou akci jihomoravského mužstva zakončil přesně Ibrahim Aldin a Líšeň vedla. 

Hostující lavička ještě pořádně neukončila gólovou radost, když se domácí dostali k rohovému kopu. Středočeši už zvedali ruce nad hlavu, ale středu jednoho z hráčů v modrém zastavilo břevno. Odražený míč si však našel Raymond Nogha a svou střelou nedal Vajnerovi šanci.

Nikdo netušil, co se ve Vlašimi začne odehrávat. Fanoušci defenzívního fotbalu byli ještě více zklamaní ve 27. minutě, kdy si do volného prostoru seběhl Marek Polášek a poslal Líšeň podruhé v utkání do vedení. Domácí se však nechtěli smířit s další inkasovanou brankou a s odpovědí přispěchal aktivní Planka. Jeho ránu Vajner zlikvidoval, ale na dorážku Petera Kareema byl krátký.

Strhující podívaná pokračovala. Domácí chtěli víc a otočit skóre mohl Planka. Jeho ránu však sedm minut před koncem poločasu zastavil jeden z líšeňských obránců. Netrvalo dlouho a na branku hostů se hnal další útok, který tentokrát zastavil brankář Vajner faulem. Nařízený pokutový kop proměnil s přehledem Tadeáš Vachoušek. V závěru poločasu mohl být domácí útočník opět hrdinou, ale v nastaveném čase jeho radosti zabránilo břevno.

Po změně stran jako by domácí tým zůstal ukolébán jednobrankovým vedením a více aktivní byli hosté. Právě oni byli za svou aktivitu právem odměněni vyrovnávací brankou z 56. minuty. Pohotovou střelou smazal těsné manko „Marvanů“ Marek Polášek. Divoký zápas ve Vlašimi však nebral konce. Domácí vrhli své síly do útoku a Štěpán Beran si sám před Vajnerem věděl rady a s pomocí tyče opět poslal Vlašim do vedení.

Z vedoucí branky se však domácí dlouho neradovali, nepovedlo se jim totiž udržet míč dál od své branky. Polášek našel přihrávkou ideálně postaveného Antonia Mioniče, který poslal balon přesně k tyči a znovu srovnal. Strhnout vedení zpět svému celku mohl Planka, ale Vajner za cenu sebeobětování míč skokem k tyči dokázal vyrazit na rohový kop. Když už zápas směřoval do remízového konce, hosté šest minut před koncem ukázali jednoduchost a přímočarost fotbalu. Od brankové čáry přišel ostrý centr před branku, kde pohotovým zakončením rozvlnil síť Marek Polášek, dovršil hattrick a rozhodl o výhře Líšně.