01.10.2023 | David Zlomek | Zápas

Jihlava otočila po přestávce duel s Prostějovem a po pěti kolech vyhrála

Foto: Zuzana Javůrková (fcvysocina.cz)
Fotbalisté Jihlavy ukončili v 11. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY pětizápasové čekání na vítězství a porazili na svém stadionu 2:1 Prostějov. Hosté šli na konci úvodního dějství do vedení, Tomáš Malec otevřel skóre ze značky pokutového kopu. Vysočina se ovšem po změně stran nadechla k obratu. Osm minut po pauze vyrovnal Justin Araujo-Wilson, na něhož o necelou čtvrthodinu později navázal Matúš Lacko. Jihlava tak utnula nelichotivou šňůru tří porážek v řadě a polepšila si v tabulce na sedmou pozici. Prostějov je předposlední s bodovou ztrátou na čtrnáctou Spartu B.
53' Araujo-Wilson
66' Lacko
44' Malec (pen)
71' Lacko
55' Gábriš
Sestavy
Mastný – T. Svoboda, Vedral, Tombul, Peřina (74. Chytrý) – Tureček, A. Pešek – T. Franěk (81. Ogiomade), Lacko (89. Piško), Fila (81. Křivánek) – Araujo-Wilson
Na lavičce: Soukup, Shudeiwa, Tall
Trenér: David Oulehla
Vejmola – P. Jaroň, K. Spáčil, Elbel (72. Cienciala), R. Látal – Gábriš, Schaffartzik, Habusta (67. Macháček), Slaměna (72. Koudelka), Šimek (84. Moučka) – Malec (67. Silný)
Na lavičce: Krynskyj, Bolf
Trenér: Josef Mazura
Rozhodčí: Vokoun – Pospíšil, Ježek • Stadion: Stadion v Jiráskově ulici • Diváci: 508

Komentář

Jihlavě se v posledních zápasech nedařilo a sny o postupu mezi elitu dostaly výraznou trhlinu. I proto vstoupila Vysočina do utkání velmi aktivně a už od začátku diktovala kvalitní kombinací tempo hry. Nešlo však jen o nahrávky bez efektu, naopak. Jihlava se dostávala do šancí, nicméně ty pálil Araujo-Wilson, Fila i další. Skóre tak zůstalo dlouho nezměněno. A to i poté, co byla k vidění největší příležitost zápasu, kterou měli paradoxně hosté, kteří až do té doby působili pasivním dojmem. Po centru ze strany se k hlavičce dostal Elbel, nicméně brankář domácích Mastný skvěle zareagoval a míč dokázal vyrazit, neujala se ani dorážka.

Poté měli domácí další náznaky i šance, nicméně vždy chyběl onen poslední krok. A tak zase zahrozili Hanáci, kteří během jedné akce mohli dát snad tři góly. První poločas tedy nabídnul poměrně turbulentní fotbal, avšak do kabin šel nakonec šťastnější Prostějov. Ve 43. minutě kopal standardní situaci, po které následovala střela do ruky kapitána domácích. Pokutový kop spolehlivě proměnil Tomáš Malec.

A jestliže na něj o poločasové přestávce trenér domácích David Oulehla své svěřence upozorňoval, nestačilo to. Po třech minutách druhé půlky se totiž Malec dostal do tutové šance, kdy domácí obránce Tonbul podskočil míč a střelec první branky šel sám na Mastného. Ten ale opět zazářil.

A jednalo se o pověstný budíček. Jihlava totiž poté zapnula na vyšší obrátky a tvořila si jednu šanci za druhou. V 53. minutě se konečně dočkala. Po přesném centru z pravé strany si míč ve vápně našel Justin Araujo-Wilson, na jehož hlavičku brankář Vejmola nestačil – 1:1.

Oulehlův tým však potřeboval body tři, i proto tlak neustával. Do zakončení se dostal Elbel i velmi aktivní Araujo-Wilson, nicméně byl to až v 66. minutě Matúš Lacko, jenž se gólově prosadil po velmi hezkém slalomu – 2:1.

Poté stálo při Jihlavě i štěstí. Prostějov se totiž vrhnul do útoku a jeden z nich skončil na brankové konstrukci Mastného svatyně. Zbytek utkání se nesl v režii Vysočiny, která už svého soka do ničeho většího nepustila, a zapsala tak důležité tři body.