14.04.2024 | Aleš Strouha | Zápas

Žižkov znovu ztratil dvougólový náskok, nad Kroměříží ale vyhrál gólem v nastavení

Foto: Svatopluk Samler (fkvz.cz)
Fotbalisté Žižkova stejně jako před dvěma týdny proti Olomouci B neudrželi v domácím prostředí dvoubrankové vedení. Tentokrát ale nerozhodný stav v páté minutě nastavení zlomil střídající David Sixta, díky jehož trefě Pražané v 22. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY porazili tabulkového souseda Kroměříž 3:2. Předtím se ve druhé půli dvakrát prosadil Sixtův spoluhráč Václav Prošek, za hosty snižoval Jan Silný a vyrovnával další náhradník Michal Cupák. Viktoria se v tabulce posunula na třinácté místo, na patnáctou Hanáckou Slavii má tříbodový náskok.
50' Prošek
56' Prošek
90+5' Sixta
61' Silný
67' Cupák
45' Klusák
72' Tregler
78' Jirásek
66' Houser
69' Jeleček
73' Cupák
89' Zavadil
(po utkání) Dostál
Sestavy
Bajza – Kozojed (89. Toula), Broukal, M. Richter, Klusák – Tregler (89. Petrák), Jirásek – Prošek (76. Muleme), Rosa (76. Sixta), Batioja – Sodoma (76. Kovinić)
Na lavičce: Kotek, Hönig
Trenér: Marek Nikl
J. Dostál – Zavadil, Houser, T. Matoušek – Wala (60. Cupák), M. Jaroň (60. Dočkal), Machalík (90. Oulehla), Jeleček – Vincour (60. Hrdlička), Kudela – Silný (85. Chwaszcz)
Na lavičce: Gergela, Fulnek
Trenér: Martin Onda
Rozhodčí: Batík – Antoníček, Dohnálek • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 1213

Komentář

Souboj dvou, o záchranu bojujících, sousedů v tabulce začal podle očekávání velmi opatrně. Fotbalisté Žižkova i Kroměříže mysleli od úvodních minut hlavně na defenzívu a nikdo se nikam nehnal. První střelecký pokus zaznamenali ve 13. minutě hosté, kdy z pravé strany pálil tvrdě Wala. Na pozorného domácího brankáře Bajzu si ale nepřišel.

Také o druhý přímý střelecký pokus zápasu se postarali fotbalisté Slavie. V probíhající 23. minutě se po standardní situaci ve vápně dostal balon ke Kudelovi, jehož nebezpečnou ránu na přední tyč opět vyrazil Bajza. Až poté se do střeleckých pozic dostali také domácí. Z nejrůznějších míst pálili Rosa, Jirásek nebo Prošek, avšak gólmana Dostála prakticky nezaměstnali. Nejblíže ke gólu tak měl ve 38. minutě Jirásek, který poslal svůj přímý kop z dvaceti metrů těsně nad břevno hostující brány.

Druhý poločas začal velmi zostra a fanoušci na stadionu v Seifertově ulici se dočkali brzy také gólů. Hned v 50. minutě Václav Prošek přesprintoval dva kroměřížské stopery a ranou na zadní tyč překonal Dostála. O šest minut později to byl znovu Václav Prošek, který si naběhl na přesný pas Batioji a z ničeho nic to bylo 2:0 pro domácí.

Jak rychle Pražané své vedení získali, tak rychle o něj ale následně přišli. Pět minut po gólu na 2:0 se po centru z levé strany ranou bez přípravy prosadil Jan Silný. Za dalších šest minut pak vnikl po levé straně do vápna Michal Cupák, který svou první střelu poslal sice jen do Broukala, avšak následnou dorážkou překonal bezmocného Bajzu a vyrovnal. 

Závěrečná dvacetiminutovka přinesla živelný fotbal. Na obou týmech bylo vidět, že chtěly výsledek zápasu strhnout na svou stranu. Gólu se diváci na stadionu nakonec ještě přece jen dočkali. V poslední minutě nastavení totiž domácí svého soupeře zatlačili a rozhodující branku zápasu zaznamenal po velkém závaru ve vápně David Sixta