25.05.2024 | Jan Šimek | Zápas

Opava otočila duel s Jihlavou a vyhoupla se na šestou příčku

Foto: Petr Widenka (sfc.cz)
Fotbalisté Opavy v utkání 30. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY porazili Jihlavu 4:1. Hosté přitom ve Slezsku vedli po trefě Filipa Šancla, v závěru první půle ovšem srovnal Mohammed Marzuq Yahaya a po změně stran završili obrat domácích Matěj Helebrand, Filip Blecha a střídající Bohdan Velička. Slezané se tak po jednoznačné výhře posunuli na šestou příčku tabulky, Jihlava zakončila sezonu na čtrnáctém místě.
45+14' Marzuq
53' Helebrand
59' Blecha
83' Velička
43' Šancl
62' Marzuq
71' Hýbl
45+2' Franěk
45+9' Šancl
45+11' Pešek
89' Chytrý
Sestavy
A. Richter – Kopečný, Pejša, Helebrand, Hýbl – Omale (85. Šrek), Blecha – Haitl (77. Wehowský), Rataj (21. Rezek), Ondráček (85. Whiffen) – Marzuq (77. Velička).
Na lavičce: Číž, Kim
Trenér: Miloslav Brožek
Mastný – Chytrý, Vedral, Sládek, T. Svoboda – A. Pešek, Tureček – Křehlík (80. Miška), Šancl (80. Araujo-Wilson), Ogiomade (64. Záhradník) – T. Franěk.
Na lavičce: Soukup, Lacko, Shudeiwa, Sagna
Trenér: David Oulehla
Rozhodčí: Batík – Bureš, Mojžíš • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 1101

Komentář

Opavští začali aktivně a prořídlé tribuny mohl rozveselit záložník Blecha, jenž vypálil ze zhruba třiceti metrů a svou prudkou jedovkou zazvonil na tyč jihlavské brány. Čtvrthodinu nato se po nákopu Kopečného ocitl Marzuq Yahaya ve vápně sám před Mastným, měl spoustu času, jenže z dobré pozice vůbec netrefil hostující svatyni.

Utkání pak na zhruba deset minut přerušila silná bouřka, která se přehnala nad stadionem v Městských sadech. Krátce po přerušení udeřili hosté. Filip Šancl na hranici vápna sebral míč, prodral se skrz čtyři protihráče a špičkou poslal balon před vyběhnuvším Richtrem přesně k tyči – 0:1.

Slezané přidali. Solidní příležitost měl Rezek, který v průběhu první půle nahradil zraněného Rataje, ale netrefil bránu. Domácí se dočkali až v závěru poločasu, kdy si na centr Hýbla naskočil Mohammed Marzuq Yahaya, hlavou se štěstím překonal brankáře Mastného a vyrovnal.

Domácí hned zkraje druhé půle přidali druhý zásah. Prudký centr Kopečného uklidil do jihlavské brány Matěj Helebrand a bylo to 2:1. Krátce nato vystihl rozehrávku hostů Filip Blecha, na hranici vápna získal míč a elegantním lobem přehodil Mastného – 3:1.

V závěru se mohl trefit i Rezek, ale jeho dělovka prosvištěla nad břevnem jihlavské brány, na opačné straně se vyznamenal Richter, jenž z brankové čáry vytáhl téměř jistý gól Vysočiny. Poslední slovo měl střídající Bohdan Velička, jenž po přihrávce Blechy upravil skóre na konečných 4:1.

Slezany zisk tří bodů katapultoval na šestou příčku konečné tabulky, Jihlava nakonec obsadila čtrnácté místo.

Ohlasy trenérů

Miloslav Brožek (Slezský FC Opava): „Jsem strašně rád, že jsme vyhráli a loučíme se s touto sezonou vítězstvím před našimi fanoušky. Bral jsem to asi jako nejdůležitější zápas, ani já ani tým jsme se nechtěli loučit porážkou. Jsem rád, že i přes nervózní úvod jsme byli schopni se vrátit a po změně stran jsme měli vůli rozhodnout. Je to pro mě emotivní, jsem naměkko, protože tady končím. Myslím, že Opava se všem, kdo tady byl, a bude vryje pod kůži.”

David Oulehla (FC Vysočina Jihlava): „Od nás to byl takový nijaký výkon. Hrajeme, kombinujeme, ale není to efektní. Je to takový platonický fotbal. Nejsme schopni přejít hráče, dát finální přihrávku, vystřelit… Vzadu jsme zase děraví jak cedník. Z naší strany to nemělo žádné parametry. Jsem fakt naštvaný, bublá to ve mně jako v hrnci. Prožili jsme jaro hrůzy, z mé strany totální nespokojenost.”