09.04.2017 | Ondřej Zoubek | Rozhovory

Gólovou předtuchu jsem měl už v Olomouci, ale výbuch přišel až s Varnsdorfem, smál se Dedič

Foto: Jiří Ipser (fotbaltrinec.cz)
Třinec – Třinečtí fotbalisté zaznamenali v utkání proti Varnsdorfu nejvyšší výhru ve druhé lize od návratu v roce 2006. Na vítězství 4:0 se třemi zásahy podílel slovenský útočník René Dedič, pro kterého to byly vůbec první góly v sezoně. V prvních dvou případech zakončoval nádherně pod břevno, při třetí brance mu pomohla chyba ve varnsdorfské defenzivě. Šťastný střelec v rozhovoru vzpomínal na poslední hattrick a usmíval si při pomyšlení, že na tréninku před utkáním nemohl za žádnou cenu brankáře překonat.

Vstřelil jste hattrick. Kolik vás to bude stát v kabině?

Pokladníkem je Čelda (Marek Čelůstka – pozn. red.) a já přesně nevím, jak to tam je. On je pokladník, takže mi v pondělí jistě vystaví účet. Určitě to budou peníze, ale nebyl by problém zajistit i nějaké občerstvení do šatny. To už je ale zase otázka na trenéry, jestli to dovolí, protože hrajeme už v pátek.

Jak jste se cítil v zápase proti Varnsdorfu?

Nevím, jestli jen já nebo ostatní spoluhráči, ale já jsem to měl v tomto ohledu takové rozkouskované. Do nějaké třicáté minuty jsem se cítil fajn, potom za stavu 2:0 nebo 3:0 už to bylo těžší, ale jsem rád, že jsme do poločasu udrželi nulu. Ve druhém poločase jsem se necítil úplně nejlépe, ale naštěstí na mě prošla Benetkova přihrávka a dal jsem čtvrtý gól, který nás uklidnil. Při jejich šancích nám pomohl Lukáš Paleček a jsem rád, že jsme udrželi nulu a nedopustili žádné drama.

Cítil jste už od rána, že to bude váš den?

To ani ne. Samozřejmě jdu do každého zápasu s tím, že se připravuji pečlivě a chci mužstvu pomoct, nejlépe gólově, když jsem útočník. Ale dneska jsem žádnou předtuchu neměl. Měl jsem ji spíše v Olomouci, avšak tam to nějak nevyšlo. Jsem rád, že nám vyšel úvod podobně jako proti Táborsku. Dali jsme rychlé dva góly, což vždycky pomůže.

René Dedič

Tým: FK Fotbal Třinec
Narozen: 07.08.1993
Pozice: Útočník
Výška: 193 cm
Váha: 87 kg
Předchozí působiště: Trenčín, Žilina, Šamorín (vše Slovensko)

Jsou to vaše první tři góly v sezoně. Co říci k takové střelecké explozi?

Snažím se přistupovat k tréninkům a zápasům maximálně poctivě a věřil jsem, že nějaký ten gól dám. Ale takový výbuch jsem samozřejmě nečekal. Jsem rád, že jsem takto mohl pomoct a že jsme vyhráli.

Vzpomínáte si na svůj poslední hattrick? V Třinci se vám to stalo poprvé…

Ještě když jsem hrál za béčko Žiliny, byly zápasy, kdy jsem dával pravidelně gól nebo dva, ale na hattrick si teda pěkně dlouho nevzpomínám. V žilinském dorostu ano, ale v dospělém fotbale je to nejspíš první hattrick.

Jak byste popsal vaše první dva góly?

Při prvním gólu byla perfektní akce po kraji od Michala Stříže, jehož centr byl opravdu dobrý. Vyšlo mi to přesně do náběhu do vápna, a proto mi to tak sedlo, hlavička byla tvrdá a trefil jsem to naštěstí pod břevno. Při druhé brance tam byl dlouhý pas za obranu a trenér nám říkal, ať z rohu prudce centrujeme nebo zkusíme vystřelit. Periferně jsem viděl, že stopera nikdo nezajišťuje, tak jsem to vzal na sebe, klička mi vyšla trochu náhodně a proti brankáři vyšla střela pod břevno.

A co třetí branka? Byla to chyba brankáře?

Benetka dával míč za obranu a díky Motyčkově práci mi to vyšlo ideálně do kroku. Gólman myslel, že na to nedosáhnu, ale natáhl jsem nohu, obhodil jsem si ho a on už ležel na zemi. Ještě se tam vracel hráč, ale toho jsem se štěstím prostřelil mezi nohy.

S čím jste nastupovali do druhého poločasu? Nebyli jste na počátku až příliš zatažení?

Je to tak, pár minut zpočátku druhé půle vypadalo, jako bychom čekali na jejich gól. Nenastoupili jsme nejlépe, ale bylo to 3:0, takže jsme v hlavách možná něco měli. Bylo důležité, že jsme to ustáli a přidali na 4:0. Kdyby snížili, bylo by to samozřejmě těžší. Ale samozřejmě jsme si v kabině neříkali, že už to jdeme jen udržet. Musíme si na to dávat pozor.

Fanoušci Třince a Varnsdorfu mají mezi sebou výborné vztahy a fandili celý zápas společně. Všiml jste si toho?

Všímám si toho už nějaký druhý, třetí zápas proti Varnsdorfu. Mají spojené fankluby, potom se na tribuně sejdou a fandí spolu. Je to fajn, že vytvoří takovou atmosféru a na tribuně to žije.

Sledujete stále situaci v tabulce za vámi, přestože máte na Vítkovice a Prostějov už značný náskok?

My se hlavně musíme soustředit sami na sebe. Vítkovice nic nezabalily a je vidět, že další mužstva pod námi jako Pardubice bodují a chtějí nahoru. Musíme se dívat sami na sebe a sbírat body. Kromě zápasu v Olomouci se nám to daří dobře, ještě je možná škoda remízy ve Vítkovicích.

S jasnou výhrou v zádech se vám pojede k dalšímu utkání do Ústí nad Labem mnohem lépe, že ano?

Určitě se pojede s dobrou náladou. Kvalitně potrénujeme a v pátek můžeme jít na hřiště s klidnou hlavou. Nemusíme na nic tlačit a uvidíme. Musíme poctivě makat a třeba zopakovat výkon a výsledek z dnešního zápasu. Věřím, že přijde i štěstíčko. Třeba mně se před zápasem na tréninku střelecky nedařilo, Lukáš Paleček a Jirka Adamuška všechno neuvěřitelně chytali, ale v utkání mi to tam napadalo.

2' Joukl
16' Dedič
37' Dedič
64' Dedič
bez branek
bez karet
60' Dordič
Sestavy
Paleček – Benetka, Čelůstka, Reintam, Janoščín – Joukl (71. Vávra), Motyčka (69. Ižvolt), Krišto, Šumbera (80. Hošek), Stříž – Dedič
Na lavičce: Adamuška, Avdič, Velner, Janošík
Trenér: Jiří Neček
Porcal – Zbrožek, Neuberg, Lischka – Cennerazzo (46. Novotný), Bláha, Daníček, Knejzlík – Dordič (77. Bílek), Kozma (46. Švantner), Durděvič
Na lavičce: Samoel, Beránek, Zieris, Richter
Trenér: Zdenko Frťala
Rozhodčí: Berka – Boček, Dresler • Stadion: Stadion Rudolfa Labaje • Diváci: 325