09.11.2017 | Radek Barkman | Statistiky kol

Statistika 14. kola: Mužstva Ústí a Hradce ukončila dlouhá čekání na výhru

Foto: fchk.cz
Praha – Ústí nad Labem čekalo na výhru ve Fortuna národní lize více než dva měsíce. Díky obratu v duelu s Olympií Praha se však Severočeši odpoutali od posledního Frýdku-Místku a dotahují týmy ve středu tabulky. Téměř dva měsíce pak čekal na tříbodový zisk Hradec Králové, který doma zdolal Vítkovice 2:0. Očekávaným výsledkem skončil šlágr mezi Českými Budějovicemi a Pardubicemi, který opět branku nenabídl.

Potřetí v řadě skončil vzájemný duel Českých Budějovic a Pardubic bezbrankovou remízou. Obě mužstva tak mají v soutěži dvě nejlepší obrany. Už třetí venkovní prohru letošního roku zaznamenala Opava, která podlehla Příbrami na její půdě 3:1. Varnsdorf doma podruhé za sebou neinkasoval a díky vítězství 3:0 nad Znojmem opět utekl z pásma sestupu. Tam stále zůstává Ústí nad Labem, které ukončilo více než dvouměsíční čekání na výhru a vyloupilo tápající Olympii. Po druhé domácí porážce v řadě s týmem z chvostu tabulky nečeká na nového trenéra Vladimíra Skalbu nic lehkého.

Už 442 minut nedokázal v soutěži skórovat tým Frýdku-Místku a osamostatnil se po remíze se Sokolovem na poslední příčce tabulky. Baník naopak venku neprohrál počtvrté v řadě. Celkově čtyři zápasy bez prohry je Táborsko, které své dobré rozpoložení potvrdilo i na Žižkově, kde zaslouženě triumfovalo 2:1. Bezmála dva měsíce čekali na vítězství i fotbalisté Hradce Králové. Dočkali se až proti Vítkovicím, i tak ovšem boj o návrat zpět mezi elitu bude pro Votroky složitý. Vítkovice naopak po třech duelech s nulou poprvé inkasovaly. Vedoucí Třinec zapomněl na venkovní útrapy loňské sezony a letos si mimo svůj stadion připsal už čtvrtou výhru. Odnesla to Vlašim, která vyhrála naposledy 1. října.

Sinusoida gólů se stadion od stadionu výrazně lišila. Dva zápasy nenabídly totiž ani jednu branku, jiné tři naopak nabídly čtyři a více gólů. Nejproduktivnějším duelem z tohoto pohledu byl souboj mezi Vlašimí a Třincem, kde si lídr tabulky připsal tři body po výhře 3:2. Vizitka dvou nejlepších obran se potvrdila ve vzájemném souboji Českých Budějovic a Pardubic, kde čekali diváci marně na gól už ve třetím utkání po sobě. Poslední kolo mělo průměr 2,5 gólu na zápas, soutěž má celkově podobný průměr jako v minulém kole 2,76 branky na jedno utkání.

Návštěvy na stadionech Fortuna národní ligy byly i nadále spíše podzimní. Přes tisíc diváků se alespoň podle hlasatelů vyšplhaly v Příbrami a v Českých Budějovicích. V obou případech se ovšem jednalo o šlágry. Do Příbrami totiž cestoval aspirant postupu z Opavy, na půdě Dynama se představily letos vynikající Pardubice. Dříve hojně navštěvovaný stadion Stovky ve Frýdku-Místku zdá se osiřel. Poslední celek tabulky teď přivítal Sokolov před pouhými 378 diváky. Průměrem na jeden stadion bylo tentokrát 674 diváků na zápas. To bylo od začátku sezony nejnižší číslo.

Přehled divácké návštěvy 14. kola:

1. 1.FK Příbram - Slezský FC Opava (1 162)
2. SK Dynamo České Budějovice – FK Pardubice (1 017)
3. FK Viktoria Žižkov – FC MAS Táborsko (921)
4. FC Hradec Králové – MFK Vítkovice (650)
5. FC Sellier & Bellot Vlašim – FK Fotbal Třinec (550)
6. FK Varnsdorf – 1.SC Znojmo FK (425)
7. MFK Frýdek-Místek – FK Baník Sokolov (378)
8. FK Olympia – FK Ústí nad Labem (286)

Stíhací jízda opavského Nemanji Kuzmanoviće na první místo střelecké tabulky se po posledním kole trochu zadrhla. Srbský fotbalista se totiž na půdě Příbrami neprosadil, zatímco lídr této statistiky Jan Pázler ukončil střelecké trápení a po dlouhé době se prosadil v bitvě s Vítkovicemi. Utekl tak na jedenáct branek. Na třetí místo se vyšvihl vlašimský Pavel Vyhnal, který má v posledních kolech nejlepší střeleckou formu ze všech. Drží si totiž průměr více než jednoho gólu na zápas, přesto jeho zásah Středočechům k bodům v bitvě s Třincem nepomohl. Dvougóloví střelci se tentokrát rodili v řadách hostujících týmů. Týkalo se to Mikka Reintama z Třince a Martina Jindráčka z Ústí nad Labem.

Žádné velké manévry se neuskutečňovaly v tabulce brankářů s vychytanými čistými konty. Se šesti nulami i nadále vede Lukáš Paleček, jehož Třinec ve Vlašimi dvakrát inkasoval. Na pět čistých kont se posunul pardubický Milan Knobloch. Jeho protějšek ze vzájemného duelu Jindřich Staněk se zase může pyšnit jinou bilancí. Ze šesti zápasů, do nichž naskočil, inkasoval pouze dvakrát. Připsal si čtyři nuly a vypadá to, že Zdeňka Křížka jen tak do branky nepustí.

Po dlouhé době jsme ve Fortuna národní lize sledovali kolo, v němž nebyla udělena žádná červená karta. To se stalo naposledy ve 4. kole a soutěž tak ztratila punc čistoty. Tradičně spousta žlutých karet byla rozdána v souboji pražské Olympie, kde hostovalo Ústí nad Labem. Zde je sudí Lerch rozdal v poměru 4:2. Nejvíce karet má letos na svém kontě právě nováček soutěže. Kromě 45 žlutých je to ještě 5 červených karet. Sedm žlutých padlo také v nervózním duelu mezi Frýdkem-Místkem a Sokolovem.