01.11.2017 | Radek Barkman | Souhrn kola

Souhrn 13. kola: Opava rozstřílela Olympii, jízda Vítkovic pokračuje

Foto: Lukáš Zetek (mfkv.cz, foto zety sport)
Praha – Další kolo Fortuna národní ligy přineslo návrat Opavy na vítěznou vlnu. Svěřenci trenéra Romana Skuhravého rozstříleli Olympii Praha vysoko 5:1. Potřetí v řadě naopak zvítězily Vítkovice, které jednoznačně přehrály v derby Frýdek-Místek 5:0 a utekly do klidnějších vod tabulky. Na čele jsou i nadále České Budějovice. Jihočeši však v dalším derby uhráli s Táborskem jen bod.

Nastartované Vítkovice toužily po tom, aby si do tabulky připsaly v souboji s Frýdkem-Místkem další tři body a pokračovaly tak v úniku ze spodních pater tabulky. Svěřenci trenéra Ludevíta Grmely nakonec na předchozí výhry navázali snadno. V první šanci sice ještě Mišinský neuspěl, ale stejný hráč se pak trefil z přímého kopu. I když Vítkovice mnoho šancí neměly, byly efektivní. Prajza v jasné gólovce ještě vylepšil pozici pro Mrázka a ten upravil na 2:0. Demolice Valcířů vygradovala ve druhé půli. Pod další gólové momenty se podepsal Kučera. V únicích mířil dvakrát přesně a na jeho trefy navázal ještě hezkou ranou Twardzik. Po třetí výhře v řadě se tak Vítkovice posunuly ke klidnějšímu středu tabulky, Frýdek-Místek je naopak úplně poslední.

Konečně bodovat už potřebovali také fotbalisté Ústí nad Labem. Jejich soupeřem byl výběr Hradce Králové, který se v posledních kolech rovněž trápil. Utkání bylo vyrovnané. Nejprve měli šanci domácí prostřednictvím Michala Zemana, pak zase hřmělo před druhou brankou, kdy zakončoval Krátký, ale na ústeckého brankáře si nepřišel. Na druhé straně zase hostující gólman Lindr skvěle vychytal šanci Leibla. Ale nakonec se i tak Arma dostala do vedení. Špatnou malou domů Noska vystihl Miskovič, obešel Lindra a otevřel skóre. Ještě do přestávky však Votroci srovnali. O to se postaral právě hříšník předchozích okamžiků Nosek a bylo to 1:1. Velký boj pokračoval i po změně stran. Blíže ke gólu byli hosté. Krátký před brankou ale promáchl, Miker trefil tyč. Sudí Franěk pak odmítl oběma týmům odpískat pokutový kop a soupeři se tak rozešli smírně, což víceméně ani jednomu nepomohlo.

Varnsdorf si v předchozím kole připsal první výhru sezony a o body chtěl oloupit i doma výborné Pardubice. Diváci si přitom užili fantastický obrat a pět gólů. Ten první měli na svědomí hosté, když rychlý brejk s trochou štěstí zakončil Durdević. Stejně jako vyšel hostům závěr první půle, byl v jejich podání i úvod té druhé. Náběh Bredy mezi obránce zastihl varnsdorfského fotbalistu v ideální pozici a Severočeši senzačně vedli už o dvě branky. Nicméně ani to na vítězství nakonec nestačilo. Odpověď v podání Pardubic totiž byla blesková. Po rohovém kopu zakončoval zblízka Křapka a snížil. O dalších pár desítek vteřin později navíc uzmul odražený míč do své moci Petráň a propálil gólmana Porcala v rychlém sledu podruhé. Pardubice se hnaly dopředu, ale Prosek ještě obratu ve skóre nedocílil. To se povedlo až dvě minuty před koncem Pirochovi, jenž usměrnil dobrý centr z pravé strany hřiště přesně na místo určení. I když Východočeši dohrávali zápas bez vyloučeného Ladry, cenné body si už vzít nenechali.

Ve špičce tabulky se nadále drží Třinec. Svěřenci trenéra Jiřího Nečka přivítali v dalším duelu Žižkov a toužili i nadále promlouvat do postupových karet. Úvodní zahřívací minuty přinesly hezkou střelu Volka i na druhé straně pokus Ižvolta, skóre ale zůstávalo neměnné. Další nebezpečí přišlo až ke konci prvního poločasu. Nejprve žižkovského gólmana Hrubeše polekal Ilko, blízko ke gólu měl ale také Šumbera. Jeho pokus branku Žižkova těsně minul. Co se Třinci nepovedlo v první části hry, zvládli domácí v té druhé. Přímý kop těsně za šestnáctkou rozehrál Ižvolt a trefil naprosto přesně. Šanci na pojištění výhry dostal Ilko, ale neuspěl. Na druhém konci hřiště zase Stratil tečoval pokus Bazala vysoko nad. Více se už nestalo a všechny body zůstaly na stadionu Rudolfa Labaje.

Třinec tak dočasně poskočil na první místo tabulky a s napětím očekával, jak si v jihočeském derby povedou fotbalisté Českých Budějovic. Ti zamířili do Tábora, kde se střetli se zdejším Táborskem. Obrázek hry byl však k hostujícímu favoritovi nečekaně negativní. Šance totiž měli především domácí. Výborný zápas hrál Mršič, ale z jeho aktivity nedokázali vytěžit spoluhráči víc. Za zmínku tak stojí jeho jedna střela z konce půle, která se stočila těsně vedle a Hellova hlavička, jež poslala míč z malého vápna nad. Po změně stran se sice ukázal nůžkami Wermke, ale šance měli především domácí. Nešický trefil pouze tyč Staňkovy svatyně a Mršič z dorážky mířil vedle. Když z bezbrankovým stavem nepohnul ani produktivní Musiol, museli být s bodem spokojenější hosté.

Fotbalisté Opavy se sice v dosavadním průběhu Fortuna národní ligy drží na špici tabulky, některé výkony a výsledky ovšem jejich příznivce moc netěší. Souboj proti Olympii Praha měl Slezany nastartovat zpět na čelo. Opava se do soupeře pustila z chutí a brzy vedla. Po rohovém kou se trefil Puškáč a další gól přidal favorit zápasu z penalty, kterou proměnil Kuzmanović. Záhy poté přežili hosté obrovskou skrumáž před vlastní brankou, při níž několikrát vykopávali míč z brankové čáry, ale k obratu ve skóre to ani ve druhé půli nevedlo. Opava sice s góly dlouho šetřila, nakonec ale přibalila Olympii na dlouhou cestu domů debakl. Po akci Zapalače nejprve skóroval Kuzmanović, o šest minut později pak zvýšil na 4:0 Kayamba, který ke gólu přitancoval po pěkném sólu. Na druhé straně sice čestný úspěch vstřelil hlavičkující Duben, ale poslední slovo měla Opava. Mozol přihrávkou do běhu uvolnil Jurečku, ten si položil gólmana a potěšil opavské fanoušky dožadujících se "bůra".

Sokolovu se zatím doma příliš nedaří, přesto se však v tabulce oproti minulému ročníku drží v klidném středu. Potvrdit to chtěl proti nevyrovnané Příbrami, která letos střídá dobrý výsledek s horším. Domácí nejprve přežili možnost Grajciara a pak udeřili sami. Postaral se o to Adam Ševčík, jenž zakončil po výborném centru Glasera hlavou přesně na místo určení. Poté se sice hrála relativně vyrovnaná partie, ale více ze hry v ní měla Příbram. Dvě střely Květa však na Belaně nevyzrály. Ve druhém poločase už byla převaha Středočechů výrazná. Janderův pokus z voleje však byl zablokován, proti Zápotočného hlavičce z vyložené pozice se zase vytáhl skvělý Belaň. Sokolovský brankář pak ještě v závěru ustál obrovský závar před svou brankou a jeho tým tak mohl po dvou měsících opět slavit domácí vítězství.

Dohrávku 13. kola obstaraly v úterý před kamerami České televize týmy Znojma a Vlašimi. Už v 8. minutě napřáhl z dálky domácí Lacko a byla z toho nádherná branka. Vlašim mohla dvakrát srovnat, Fotr s Vyhnalem však ve svých superšancích neuspěli. A tak udeřilo opět na druhé straně. Na centr si nejvýše vyskočil Šamánek a hlavou překonal Beníka podruhé. V 65. minutě přihrál Růsek do strany volnému Štrombachovi, který navyšoval už na 3:0. V tu chvíli se zdálo, že je rozhodnuto, ovšem Vlašim se přeci jen ještě nadechla k tlaku. V 69. minutě zamířil z hranice velkého vápna přesně k tyči střídající Hadaščok, o tři minuty se do brejku dostal Vyhnal a rázem bylo zaděláno na drama. Znojemští už ale v závěru neinkasovali, a tak si přeci jen připsali tři body do tabulky právě oni.