20.11.2017 | Filip Lefenda | Rozhovory

Vážně jsme v poločase věřili, že otočíme, usmíval se po obratu kapitán SFC Kuzmanovič

Foto: fnliga.cz
Opava – Fotbalisté Slezského FC zdolali ve šlágru měsíce Hradec Králové 3:2, v duelu dvou postupových adeptů však dvakrát prohrávali a výsledek tak museli otáčet. To se Opavským povedlo dvěma góly až v závěrečné desetiminutovce, čímž na útulném stadionu v Městských sadech odšpuntovali vlnu nefalšované fotbalové euforie. Radost mísící se s úlevou byla po utkání znát i na srbském kapitánovi domácího celku. "Dostali jsme dvakrát studenou sprchu, dva šoky, ale dostali jsme se z toho famózně. Před kluky smekám," vysekl spoluhráčům poklonu tradičně dobře naladěný Nemanja Kuzmanovič.

Dnes to bylo pro fanoušky docela drama, co?
Čekali jste něco jiného? Já ne (smích). Teď se samozřejmě všichni usmíváme, dopadlo to super. Bylo to lepší, než kdybychom vedli od začátku 4:0 a pak jen výsledek udržovali. Byl to super zápas, dnes se musel líbit všem. Předvedli jsme výborný fotbal, jak v prvním, tak druhém poločase. Pořád jsme hráli stejně. Líbilo se mi, že jsme tempo udrželi po celý zápas, nebyly tam pasáže, kdy bychom na deset patnáct minut vypadli. Byl to možná jeden z našich nejlepších výkonů.

Nemanja Kuzmanovič

Tým: Slezský FC Opava
Narozen: 27.05.1989
Pozice: Útočník
Výška: 180 cm
Váha: 74 kg
Předchozí působiště: Novi Sad (Srbsko), Jezero Plav (Černá Hora), Bane Raška (Srbsko), Dinamo Bukurešť (Rumunsko), Mitrovica (Srbsko), Slovan HAC, Leobendorf (obě Rakousko), Střížkov, Sokolov

Přesto jste v utkání dvakrát prohrávali. Proč?
Bohužel jsme zase dostali gól z naší standardky, nepohlídali jsme si to vzadu a byla z toho penalta. Dostali jsme gól, ale opravdu smekám před kluky – pořád jsme hráli stejně. Vyrovnali jsme, a to jsme dopředu nijak nebláznili. Řekli jsme si, že chceme udržet klid. Poté jsme dostali zbytečně druhý gól, u něj nás ale pěkně vykombinovali. Pak jsme zase museli otáčet. Bylo tam hodně šancí – do prázdné brány, hlavička. Něco už se k nám muselo odrazit a spadnout to tam.

Jak náročné to bylo za stavu 1:2? Jakmile jste srovnali, vypadalo to, že vás gól nakopne, z ojedinělé šance soupeře jste ale naopak opět inkasovali.
Na psychiku to bylo náročné, ale podíval jsem se a byla teprve nějaká sedmdesátá minuta. Pořád byl čas to otočit nebo alespoň vyrovnat. Šli jsme si za tím. Duel jsme zvládli dobře jak fyzicky, tak i psychicky. Dostali jsme dvakrát studenou sprchu, dva šoky, ale dostali jsme se z toho famózně. Výborně si počínali i kluci, kteří nastoupili z lavičky. Jak Jurec (Václav Jurečka – pozn. redakce), tak i Puškin (David Puškáč) s Míšou (Michal Stříž) hráli famózně, přinesli do hry to, co měli přinést. První dva nakonec dali i gól a otočili jsme to.

Co ten závěr? Věřili jste, že ještě stihnete urvat tři body? V době, kdy jste srovnali, už moc času nezbývalo…
Po vyrovnání jsem viděl Tomáše Smolu, jak bere z branky balón, a říkal jsem si, že je ještě čas, snad tam něco spadne. Kdyby zápas skončil 2:2, bod bychom po takovém průběhu brali také, ale byla by škoda nevyhrát. Devadesát minut jsme přehrávali mančaft, jakým je Hradec, byli jsme jednoznačně lepší.

Dá se říci, že vyhrál fotbal? Hradec se po většinu času bránil a spoléhal hlavně na brejku, hru jste určovali vy…
Přesně tak, vyhrál fotbal. Neřekl bych, že Hradec přijel vyloženě s taktikou bránit. Proti nám hrají na brejky všichni, ale bylo vidět, že jsme je do ničeho nepustili, že jsme stále tlačili.

Nebavili jste se o přestávce o sporném penaltovém momentu?
Vůbec. Samozřejmě jsme trochu nadávali, ale už to bylo za námi. Byla potřeba soustředit se na druhý poločas. V šatně jsme si řekli, že si nemáme co vyčíst, že musíme hrát stejně, protože to z naší strany zatím bylo výborné. A že pokud budeme hrát stejně, šance opět přijdou, jen to chce je proměnit. Vážně jsme v poločase věřili, že otočíme.

Jak celkově hodnotíte podzimní část Fortuna národní ligy?
Osobně bych před sezónou po podzimu 31 bodů bral, myslím si, že je to dobrý počet. Samozřejmě – když se podíváte na průběh sezóny, bylo tam pár zápasů, které jsme mohli a možná i museli zvládnout lépe, ale je to fotbal. Jen proto, že jste lepší, pokaždé nevyhrajete, bohužel. Jednatřicet bodů je solidní číslo, nějak podobně jsme měli i loni, a pokud zvládneme jaro se stejným počtem jako minule, věřím, že budeme v první lize.

Doteď jste zápasy s postupovými konkurenty příliš nezvládali, až teprve s Hradcem jste však hráli doma, předtím vždy venku. Může to být na jaře vaší výhodou?
Nad tím jsem přemýšlel. Mrzí mě ty dva zápasy venku, jak v Budějovicích, tak i v Příbrami jsme to měli jednoznačně zvládnout lépe. Prohráli jsme dva důležité zápasy, ale jak se říká – sezóna se nevyhrává v derby zápasech, musíte zvládat i ty ostatní. Teď nás čekají Budějovice i Příbram doma a jednoznačně jim máme co vracet. Když zvládneme oba zápasy, bude to paráda.

Myslíte, že jste dnes Hradec od toho čela definitivně odstřihli, nebo že ještě do postupových bojů přeci jen promluví?
Je to ještě otevřené. Čeká je patnáct zápasů, ve hře je 45 bodů. Rozhodující je začátek jara. Kdo jej chytí, bude mít poté výhodu. Tabulka je strašně vyrovnaná, pro Hradec není nic ztraceno.

Od doby, co nosíte kapitánskou pásku, se vám daří…
(Smích) S tím jsem moc spokojený, ale není to tou páskou. Mrzí mě prohra s Příbramí, ale ty poslední tři zápasy jsme zvládli výborně, takže jsem spokojený.

Páska vám tedy zůstane i nadále?
To nevím. Dostal jsem ji na poslední čtyři zápasy jako impuls, aby se něco změnilo. Možná nám to pomohlo, nevím. Jak to bude na jaře, je věcí trenéra.

Nyní přijde na řadu pauza a s ní spojená nepopulární zimní příprava. Čeká vás před ní nějaká dovolená?
Na zimní přípravu se strašně těším, a to tak moc, že ani nevím, jestli bude nějaká dovolená (smích). Ne, dělám si srandu. Jedu do Srbska za rodinou, těším se. Máme v plánu i hory. Budeme sice pořád makat – už na prosinec máme individuální plán a začínáme 4. ledna – ale těším se.

A jaký je program nejbližších dní?
Teď budeme ještě týden trénovat, další týden jsou pak kondiční testy v Prostějově. Končíme myslím až ten další pátek.

65' Jurečka
83' Smola
86' Puškáč
26' Pázler
74' Vlkanova
25' Zapalač
66' Kuzmanovič
90' Smola
44' Pajer
66' Pázler
83' Žondra
90' Martan
Sestavy
Šrom – Simerský, Schaffartzik, Žídek – Hrabina (60. Jurečka), Jursa (77. Puškáč), Kuzmanović, Zavadil, Zapalač (81. Stříž) – Kayamba, Smola
Na lavičce: Lasák, Helebrand, Radič, Mozol
Trenér: Roman Skuhravý
Lindr – Bederka, Nosek, Pajer, Mudra – Schwarz – Martan, Janoušek, Zorvan (64. Šípek), Vlkanova (90+2. Miker) – Pázler (73. Žondra)
Na lavičce: Ottmar, Čech, Knejzlík, Krátký
Trenér: Karel Havlíček
Rozhodčí: Lerch – Blažej, Hock • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 3122