20.07.2018 | Petr Komárek | Preview kola

Klapka, FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA poprvé! Úvodní kolo proti sobě svede Brno s Jihlavou

Foto: fcvysocina.cz
Praha – Pauza a letní přípravné období jsou minulostí. Od pátku 20. července se znovu rozjede kolotoč zápasů FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. První kolo během tří dnů proběhne na osmi stadionech, mimo jiné nabídne souboj Brna a Jihlavy, tedy dvou nedávných účastníků nejvyšší soutěže. Ještě před nimi se předvedou oba nováčci, kteří postoupili ze třetí ligy. Prostějov hostí Vlašim, Chrudim o první body do tabulky zabojuje pod žižkovským vysílačem.

Premiérové kolo FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY 2018/19 odstartuje v pátek v 17 hodin. To se utkají Ústí nad Labem a Sokolov. Oba týmy se na začátku soutěže potkaly i vloni. Ve druhém kole se tehdy z vítězství – svého prvního v sezoně – radovala Arma. Odvetný zápas ale opanoval Baník, když soupeři ze severních Čech nasázel v listopadu tři branky a ani jednou neinkasoval. Během pátečního dne dojde ještě na jeden zápas, od 19 hodin na sebe narazí Znojmo a Varnsdorf.

V sobotu proběhnou dva duely. Pardubice v loňské sezoně velmi příjemně překvapily. Naopak Vítkovice obsadily patnáctou pozici a za normálních okolností měly sestoupit a hrát Moravskoslezskou fotbalovou ligu. Ostravany ale zachránilo odstoupení Olympie Praha, díky němu ve F:NL zůstali. Na hřišti Východočechů se představí od 10.15. V pět hodin odpoledne vyběhne na trávník k ostrému střetnutí první z nováčků FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Prostějov v ní nastupoval už v sezoně 2016/17, tehdy se mu ale příliš nedařilo a po roce se poroučel zpátky o úroveň níž. Hanáci se ovšem zvládli rychle vrátit a nyní na úvod vyzvou na svém stadionu Vlašim.

Zbývající čtveřice zápasů je na programu v neděli. Žižkov čeká partie s postupujícím z České fotbalové ligy, Chrudimí. Na vítězství hostů vypsal generální partner soutěže, sázková kancelář Fortuna, kurz 4,85. Z týmu hrajících venku dostaly vyšší startovací hodnotu už jen Vítkovice (7,1 - oba kurzy jsou aktuální k pátku 20. června 14.00). V hlavním městě rozhodčí poprvé zapíská do píšťalky v 10.15. Od 17 hodin přivítá před vlastním publikem Táborsko Hradec Králové. Vzájemným duelem obě mužstva zahajovala i loňský ročník. Pod Lízátky se zrodila se remíza 1:1, v květnu v Táboře pak uspěli Votroci 2:0.

V 17 hodin je v plánu také zápas mezi Českými Budějovicemi a Třincem. Jihočeši na předsezonní tiskové konferenci prozradili, že by se rádi porvali o barážové pozice. FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA totiž od aktuální sezony pojede v novém hracím režimu. Mezi elitu z ní budou moci postoupit rovnou tři týmy, přímo však pouze jeden. Bez dalších dodatečných střetů se do FORTUNA:LIGY dostane vítěz druhé nejvyšší soutěže. Celky na druhé a třetí příčce si právo postoupit budou muset vysloužit ve dvojutkáních proti čtrnáctému, respektive patnáctému mužstvu tabulky. „Chceme hrát nahoře. Nebudu říkat, jaké místo to znamená. Už jsem hráčům říkal, že chceme, aby odevzdali sto procent na hřišti v každém zápase. A pak uvidíme, na co to bude stačit. Myslím, že fotbalově jsme na tom velice dobře. Chtěli bychom urvat alespoň baráž,“ uvedl generální manažer Dynama Martin Vozábal.

Třinec v úterý 17. července na svých webových stránkách oficiálně představil kádr pro letošní sezonu. Oproti té předchozí nebudou dres Slezanů oblékat záložníci Matej Ižvolt a Tomáš Hykel. Prvnímu jmenovanému skončila smlouva, kterou s klubem neprodloužil, druhému vypršelo hostování z Baníku Ostrava. To samé se týká i Josefa Celby a Tomáše Masaře v případě Zlína. Útočníka Václava Juřenu si zase vyhlédl prvoligový nováček z Opavy. Výběr trenéra Nečka posílil forvard Karel Hejný, jenž naposledy hrál v Olympii Praha, bek Michal Mravec a formou hostování z divizního Havířova záložník Tomáš Omasta. Pro úplnost ještě zbývá doplnit, že nejzkušenější třinecké jméno Petr Joukl bude na podzim fungovat jako hrající trenér juniorky.

V 18 hodin odstartuje poslední a nejatraktivnější utkání prvního kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Síly mezi sebou poměří ještě loni prvoligové týmy, Brno a Jihlava. Jihomoravané se chtějí co nejrychleji vrátit zpátky na tuzemské fotbalové výsluní. Pomoci k tomu má i nový sportovní manažer Tomáš Požár. Novými posilami chtěl změnit klima v kabině. Tak, aby její osazenstvo nezatěžoval květnový sestup. „Dále bylo třeba kádr doplnit dle sportovních potřeb. Měli jsme svoje priority a z hlediska dostupnosti jsme s příchody spokojení. Do konce přestupového období ještě čas zbývá a veškeré pohyby v kádru nejsou uzavřeny. Určitě ještě dojde k redukci týmu, i vzhledem ke zraněním ale nebude zásadní,“ předeslal Požár.

Do Zbrojovky přišli obránce Pavel Eismann, trio záložníků Damián Bariš - Peter Štěpanovský -Robert Bartolomeu a útočník Lukáš Magera. „Nějaký vytyčený cíl v počtu vstřelených gólů nemám. Chci být přínosem pro mužstvo a vrátit klubu přístup, se kterým jsem se zde zatím setkal,“ podotkl zkušený fotbalista a bývalý reprezentant, jemuž klub pomohl najít bydlení a zanedlouho se mu narodí potomek. Na brněnské lavičce zůstal kouč Roman Pivarník. Jasno o sestavě, kterou pošle proti svému někdejšímu zaměstnavateli Jihlavě, na tiskové konferenci před startem sezony ještě neměl. „Je tam několik otazníků,“ připustil.

Vysočina Jihlava je podle přesvědčení svého ředitele Jana Staňka schopná hrát na třech nejvyšších pozicích druholigového pořadí. „Věřím, že se nám bude dařit, že budeme ve většině zápasů vítězit a že naše úspěchy fanoušky nakopnou k tomu, aby se o fotbal začali ještě více zajímat. Věřím, že za takového stavu by se návštěvy mohly blížit prvoligové úrovni,“ řekl Staněk. Trenér Martin Svědík si uvědomuje, že jeho svěřence ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE čekají dobře organizovaní a důrazní protivníci. „Pohled na uplynulé druholigové ročníky ukazuje, že exligové týmy měly problémy v úvodu sezóny. Platí to pro Olomouc, Ostravu či Příbram, které si musely prožít těžší začátky, než se bodově rozjely,“ všiml si.

Týmu naordinoval vůli vyhrát v každém utkání. Stejně letos na jaře, byť to pro Jihlavu skončilo ztrátou prvoligové příslušnosti. „Pokud výhry dokážeme hromadit, tak budeme hrát o postup. Ostatně, právě s touto vidinou jsem se v létě rozhodl v kariéře pokračovat,“ podotkl pětatřicetiletý obránce a kapitán Vysočiny Lukáš Vaculík. Současně doplnil, že podstatnou roli v rozhodování měl jeho zdravotní stav a trenér Svědík, jenž u modrožlutých zůstal. „Je zárukou, že naše hra bude mít koncepci a tvář. Věřím, že společně budeme úspěšní,“ sdělil.