17.08.2018 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 5. kola: Jak na tom opravdu je? Brno po rozpačitých výkonech vyzve České Budějovice

Foto: fczbrno.cz
Praha – Jen jednu výhru vybojovali v úvodu FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY fotbalisté Brna. V minulém kole naopak podruhé prohráli, když v přestřelce podlehli Žižkovu. V jakém stavu se kádr Zbrojovky po rozpačitých výkonech nachází, ukáže zápas se silným protivníkem. Na jih Moravy přijedou České Budějovice. Chybět u toho nebudou ani kamery sázkové kanceláře Fortuna a České televize.

První utkání pátého kola druhé nejvyšší soutěže začne v pátek v 18 hodin. Proti sobě se postaví Ústí nad Labem a Žižkov. Viktoria pojede pod hrad Střekov zlomit soupeřovu dlouhou sérii. Arma totiž ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE i s loňským ročníkem zvítězila devětkrát v řadě.

V 18.30 proběhne výkop šlágru kola vysílaného sázkovou kanceláří Fortuna a Českou televizí na kanálu ČT Sport. Brno ve třech z dosavadních čtyř zápasů ztratilo body. Naposledy prohrálo v Praze pod vysílačem na Žižkově, kde dvougólový náskok červenobílých dokázalo pouze zkorigovat. V tabulce mu po ne zcela přesvědčivých výkonech patří devátá příčka. Jestli chtějí na Srbské pomýšlet na návrat mezi elitu, musejí se zlepšit. První šance vede přes zatím stoprocentní České Budějovice.

„V soutěži jsou už nějakou dobu. Jsou hráčsky a trenérsky stabilizovaní. Mají sice šikovné hráče, ale zároveň jsou silní jako tým,“ říká o pátečním sokovi pro fczbrno.cz kouč Zbrojovky Roman Pivarník. Své svěřence nabádá k tomu, aby si v šancích počínali co nejefektivněji. Brňané současně musejí zlepšit i obrannou činnost. Co do počtu inkasovaných branek ji momentálně mají druhou nejhorší v celé soutěži. „Musíme být poctiví, pracovití a důslední v bránění a soubojích po celý zápas,“ nabádá Pivarník.

Dynamo šlape. Ze čtyř duelů vytěžilo maximální možný počet bodů. Nezastavil ho ani nováček z Prostějova, kterého doma porazilo 3:1. Podle kapitána Jiřího Kladrubského je tým silný ve hře dozadu. „Směrem dopředu je co zlepšovat. Jdeme zápas od zápasu a věřím, že se nám bude dařit,“ uvedl v rozhovoru pro dynamocb.cz.

Páteční program uzavře souboj Znojma s Třincem se startem v 19 hodin. Další čtyři utkání proběhnou v sobotu. V 10.15 začne východočeské derby mezi Pardubicemi a Chrudimí. Pardubický zadák a kapitán Martin Šejvl sleduje každý rivalův zápas. „Domácí utkání s Ústím jsem viděl naživo, byli v něm padesát nebo šedesát minut jasně lepší, poté ale zápas trochu nepochopitelně ztratili. Právě díky těm zkušenostem je Ústí nakonec přehrálo. V posledním kole zvítězili doma a zaznamenali první výhru ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE, to jim určitě zvedlo náladu,“ tuší s ohledem na to, že MFK zdolal Znojmo 4:1.

Na derby by si přál zaplněný stadion, jako tomu bylo ve vzájemném měření sil před šesti lety. „Rád bych, aby nám pomohl nejen kotel, ale fandili i ostatní fanoušci na stadionu a hnali nás za třemi body,“ nechal se slyšet Šejvl. V 10.15 se v Sokolově představí Jihlava. Baníku se vstup do soutěže příliš nevyvedl. Právě proto ale asistent jihlavského kouče Martina Svědíka Michal Šmarda očekává těžký zápas. „Ve hře Sokolova lze pod taktovkou Pavla Horvátha vypozorovat herní prvky z Plzně a mužstvo má velkou sílu v ofenzívě. Z naší strany to bude vyžadovat 100% nasazení, kvalitní a zodpovědný výkon. Nesmíme dát soupeři čas a prostor k rozvinutí kombinace. Zároveň musíme být kvalitní na míči a v ofenzívě si počkat na gólovou příležitost. Snad potvrdíme, že se nám venku daří branky střílet,“ sumarizoval pro klubové stránky.

Dva sobotní střety zahájí rozhodčí v 17 hodin. Půjde o utkání Vítkovic s Varnsdorfem a Prostějova s Hradcem Králové. Druhý zmíněný duel celků z horní poloviny tabulky poběží živě na webu sázkové kanceláře Fortuna. Votroci v minulém kole poprvé zaváhali, když se na domácím hřišti rozešli bez branek s Vítkovicemi. Nyní by se svěřenci kouče Frťaly proti nováčkovi rádi vrátili zpět na vítěznou vlnu. V pět odpoledne se rozeběhne také čas posledního duelu pátého kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. V něm proti sobě stanou Táborsko a Vlašim.