03.10.2018 | Filip Lefenda | Ocenění hráč a trenér měsíce

Hráč a Trenér měsíce: Zářijovými vítězi Radek Porcal a Zdenko Frťala

Foto: fnliga.cz
Praha – FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA má za sebou třetinu sezóny a tabulka soutěže se tak již pomalu krystalizuje na více čí méně úspěšné týmy. Do první kategorie se jistě řadí Varnsdorf, který drží svými čistými konty gólman Radek Porcal. Brankář severočeského celku inkasoval v minulém měsíci jen jediný gól, přičemž vychytal i penaltu. Trenérem měsíce je Zdenko Frťala, který v září se svým Hradcem Králové hned třikrát zvítězil a je tak pouze o skóre na druhém místě.

Hráč měsíce – Radek Porcal (FK Varnsdorf)

Defenzivnější tým byste ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE hledali marně. Fotbalisté Varnsdorfu obdrželi v deseti odehraných zápasech jen čtyři branky, sami jich přitom pouze pět vsítili. Přesto to Severočechům čtyřikrát stačilo na vítězství, v tabulce pak jsou i se svou brankářskou stálicí Radkem Porcalem se šestnácti body na příjemném šestém místě.

Právě třicetiletý Porcal je jedním z hlavních strůjců varnsdorfského úspěchu. Zkušený gólman letos začaroval své tyče a přivádí soupeřovy střelce pravidelně k šílenství. V září se blýskl mnoha výtečnými zákroky, třikrát udržel nulu. Překonat se ho podařilo pouze třineckému Čelůstkovi, a to ještě nadvakrát a s přispěním břevna.

Varnsdorf zdolal zkraje měsíce Jihlavu 1:0, nejtěsnějším rozdílem následně uspěl i v Chrudimi, kde si na Porcalovi vylámali zuby Kopecký se Sixtou. Bravurní zákroky korunoval varnsdorfský fantom v rukavicích vychytanou penaltou z nastaveného času. Poté přišla jediná porážka 0:1 s Třincem, měsíc pak zakončili Severočeši bezbrankovou remízou na horké půdě Brna, kde se Porcal opět nenudil.

Zářijové výsledky Varnsdorfu

7. kolo: FK Varnsdorf – FC Vysočina Jihlava 1:0
8. kolo: MFK Chrudim – FK Varnsdorf 0:1
9. kolo: FK Varnsdorf – FK Fotbal Třinec 0:1
10. kolo: FC Zbrojovka Brno – FK Varnsdorf 0:0

Nadcházející program Varnsdorfu:

11. kolo: FK Varnsdorf – FK Viktoria Žižkov
12. kolo: FC Sellier & Bellot Vlašim – FK Varnsdorf
13. kolo: FK Varnsdorf – FK Ústí nad Labem

Trenér měsíce – Zdenko Frťala (FC Hradec Králové)

Po třetině soutěže mohou být na východě Čech spokojeni. Hradec Králové je po deseti odehraných kolech jen o skóre druhý za vedoucí Jihlavou, hned devět bodů ze současných dvaceti pak svěřenci trenéra Zdenka Frťaly připsali do tabulky v uplynulém měsíci.

Po loňském nezdaru, kdy se Hradec nedokázal probojovat mezi českou elitu, převzal v létě tým pro Karlu Havlíčkovi právě osmačtyřicetiletý rodák ze slovenské Nitry, který naposledy působil ve Varnsdorfu. Ten ostatně dovedl v sezóně 2014/2015 senzačně k postupu do nejvyšší soutěže, možnost zahrát si FORTUNA:LIGU však tehdy Varnsdorf nevyužil.

To Hradec by se postupu nebránil a výsledky tomu odpovídají. Září začali Frťalovi svěřenci domácí výhrou 3:1 nad Vlašimí, na kterou navázali na půdě exligové Jihlavy, kterou zdolali nejtěsnějším rozdílem 1:0. Následovala domácí kanonáda proti Žižkovu, který odjel zpět pod vysílač se čtyřgólovým přídělem. Votrokům se tak nedařilo až v závěru měsíce, kdy museli na hřišti nováčka z Chrudimi skousnout teprve druhou porážku v sezóně. Hradec přitom v utkání rozhodně nebyl horším týmem, doplatil ale na koncovku.

Zářijové výsledky Hradce Králové:

7. kolo: FC Hradec Králové – FC Sellier & Bellot Vlašim 3:1
8. kolo: FC Vysočina Jihlava – FC Hradec Králové 0:1
9. kolo: FC Hradec Králové – FK Viktoria Žižkov 4:0
10. kolo: MFK Chrudim – FC Hradec Králové 1:0

Nadcházející program Hradce Králové:

11. kolo: FC Hradec Králové – FK Fotbal Třinec
12. kolo: SK Dynamo České Budějovice – FC Hradec Králové
13. kolo: FC Hradec Králové – FC Zbrojovka Brno