21.03.2019 | Ondřej Novotný | Rozhovory

Střídající žolík? Tak bych skončit nechtěl, přeje si hradecký Zorvan

Foto: fchk.cz
Hradec Králové – Fotbalisté Hradce Králové zatím na jaře bodovali ve všech třech zápasech. Zatímco před týdnem na hřišti Vítkovic pouze remízovali, poslední neděli už znovu odcházeli z utkání proti Prostějovu v pozici vítěze. Přispěl k tomu i Filip Zorvan, jenž se z role střídajícího hráče prosadil hodně povedenou střelou. Zároveň ale prokázal, že se z něho stává tak trochu střídající žolík. Z této pozice by se však hradecký mladík chtěl velice rychle dostat, jeho pozice do podzimního zranění totiž byla v základu, kam by se chtěl už brzy vrátit i na jaře.

Prostějov přicestoval do Hradce s plnou sestavou, i když zápas nakonec skončil 3:0, na pohled diváka to paradoxně vůbec nebylo jednoznačné utkání, jelikož hosté vás před branku moc nepouštěli a kombinačně to pro vás taktéž bylo složité…
Souhlasím a musím říct, že jsem koukal, co tam třeba Honza Polák naběhal. Mají postavené mužstvo na velkých zkušenostech a nejsou vůbec špatní. Rozhodně to nebylo lehké utkání.

K výhře o tři branky jste jako střídající hráč přispěl i vy, raději byste ale byl na hřišti od první minuty, že? Jak vaši pozici berete?
Přesně tak, beru to těžce, to nebudu lhát. V kabině ale neříkám ani půl slova, chci tam jako všichni působit pozitivně. Ale osobně se mi to lehce nebere, že nehraji od začátku.

Kdy jste se to dozvěděl tentokrát, že budete začínat znovu na lavičce?
Asi hodinu a půl před zápasem, takže to příjemné moc nebylo. Ale když to snáší třeba Milan Černý, který také nehraje od začátku, a v minulosti byl třeba i v reprezentaci, tak to budeme snášet i my ostatní.

Jaké byly vaše úkoly na hřišti? Zatímco se Sokolovem a Vítkovicemi jste šel na plac při nerozhodnutém zápase, teď s Prostějovem už tomu bylo naopak.
Měl jsem hlavně podržet balon, co nejméně ho pouštět hostům. Hlavně abychom kombinovali my a Prostějov se nedostával třeba do nějakých rychlých protiútoků.

A nakonec jste, jak už jsme zmínili, Hradec ještě více uklidnil, protože jste výstavní trefou z pětadvaceti metrů uzavíral na konečných 3:0. Jak se to seběhlo?
Dostal jsem přihrávku od Míni Černého (Milana Černého – pozn. aut.), tak jsem s balonem běžel od lajny do středu a všichni na mě křičeli, abych vystřelil. Nechtěl jsem, ale tak jsem do toho už teda prásknul, hlavně aby zavřel pusu ten Míňa, který běžel pořád za mnou. (rozesměje se)

V prvních třech jarních zápasech se vám osobně především se Sokolovem a teď s Prostějovem podařilo hru výrazně okysličit a rozhýbat. Nebojíte se, že byste se mohl dostat do pozice toho pověstného střídajícího žolíka?
Tak toho bych se tedy dožil nerad, byla by to taková nevděčná role… Doufám, že začnu co nejdříve už nastupovat od začátku, protože nikomu není příjemné sedět na lavičce.

12' Vlkanova
55' Durděvič
82' Zorvan
bez branek
bez karet
38' Zapletal
67' Pančochář
71' Pančochář
81' Vošahlík
86' Polák
Sestavy
Ottmar – Urma, Kateřiňák (66. Černý), Vlkanova, Kvída – Durdevič (75. Zorvan), Leibl, Kopečný (84. Finěk), Plašil – Jukl, Da Silva.
Na lavičce: Vízek, Janoušek, Firbacher, Šípek
Trenér: Zdenko Frťala
Le Giang – Polák, Pančochář, Janíček, Biolek – Fládr (63. Kroupa), Vošahlík, Lutonský (70. Slaninka), Schuster – Zapletal, Žikol (78. Machynek).
Na lavičce: Mucha, Ševčík
Trenér: Oldřich Machala
Rozhodčí: Klíma – Pochylý, Mojžíš • Stadion: Všesportovní stadion • Diváci: 1190