18.07.2019 | Radek Štohl | Aktuální zprávy

Velká očekávání brzdí ztráty opor. Jihlava přesto myslí na přední příčky

Foto: fcvysocina.cz
Jihlava – Stejně jako v uplynulé sezóně, tak rovněž v ročníku 2019/2020 bude FC Vysočina Jihlava patřit k favoritům FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Po neúspěšné baráži o postup do nejvyšší soutěže z kádru odešlo několik pilířů týmu, včetně Jiřího Klímy a Pavla Šulce. Jihlava i přesto hodlá pomýšlet na nejvyšší příčky, které by ji znovu dostaly do zápasů o nejvyšší soutěž.

Uplynulá sezóna se klubu z Vysočiny vydařila tak napůl. Sice se mu povedlo splnit cíl a se ziskem 58 bodů postoupit do baráže, v napínavém dvojzápase s MFK Karviná ale po výsledcích 1:2 a 1:1 neuspěl. Ředitel klubu Jan Staněk ji navzdory nevydařenému konci hodnotí kladně. „Byla velice úspěšná. Vlastně nejúspěšnější ze všech druholigových sezón v historii klubu. Bohužel, její konec pro nás nebyl nejpříjemnější a nejšťastnější,“ prohlásil na předsezónní tiskové konferenci.

V novém ročníku se nejen Staněk bude muset obejít bez klíčových postav minulé sezóny. Klub opustily opory Jiří Klíma a Pavel Šulc, v týmu již nefigurují ani hráči užšího jádra Petr Breda, Jakub Petr, Martin Chlumecký nebo Dominik Preisler. „Náš kádr se docela proměnil a řekl bych, že i omladil. Svoji roli v tom sehrál fakt, že jsme v týmu měli hodně hráčů na hostování. Jsem rád, že se do kádru podařilo zakomponovat některé naše odchovance, což od začátku deklaruji jako jeden z hlavních cílů klubu pod mým vedením,“ vyjmenoval Adama Rittera, Tomáše Svobodu nebo navrátivšího Tomáše Smejkala.

Druhý tým uplynulého ročníku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY mohl opustit také Lukáš Zoubele, o zkušeného záložníka se výrazně zajímalo 1.FC Slovácko. Zoubele však s klubem zůstane i v nadcházející sezóně. „Pracujeme ve velmi rodinné atmosféře a máme k sobě všichni lidsky hodně blízko. To nepochybně pomohlo k tomu, že jsme Lukáše přesvědčili, aby v Jihlavě setrval a ještě o rok prodloužil svůj kontrakt. Dohodli jsme se v přátelském a věcném duchu, Lukáš dokázal svůj charakter a vztah ke klubu. Navíc nabídka Slovácka pro nás nebyla akceptovatelná,“ přiblížil Jan Staněk.

S velkým pohybem v kádru je srozuměný také hlavní trenér jihlavského celku Radim Kučera, který se nově může opírat o Matúše Lacka, Rajmunda Mikuše nebo sparťanské duo Jan Pavlík, Jan Fortelný. „Za jejich příchod jsem rád. Otazník samozřejmě visí nad sehráním obměněného mužstva a aklimatizací nových hráčů v týmu, protože v přípravě na to bylo málo času. Může se tedy stát, že první kola budou z naší strany kostrbaté, podobně jako zkraje jara. Neberu to ale jako nějakou omluvu,“ prohlásil Kučera. Ten ještě nebere kádr za uzavřený, s případným posílením ovšem nehodlá spěchat.

Kromě Zoubeleho v kádru setrval také Lukáš Vaculík, šestatřicetiletý fotbalista a zároveň člen představenstva jihlavského klubu pomýšlel na konec kariéry. „Výhodou asi bylo, že jsem se s trenérem Kučerou domluvil, že se do letní přípravy zapojím. Chtěl jsem si tak ověřit, zda na to mám, zda jsem týmu prospěšný. Navíc u sebe nadále cítím vnitřní motivaci klub někam posunout ještě v úloze hráče. Mé rozhodnutí ulehčil i fakt, že mi slouží zdraví a byl jsem schopen absolvovat celou náročnou přípravu,“ vyjádřil se Vaculík.