18.07.2019 | Radek Štohl | Aktuální zprávy

Zastupitelé dali zelenou k projektu stadionu, hlásí z Hradce. Klub je na špičkách

Foto: fchk.cz
Hradec Králové – Mezi aspiranty na postup do nejvyšší soutěže bude znovu patřit FC Hradec Králové. Čtvrtý tým loňského ročníku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, kterému utekla baráž o čtyři body, se před startem nové sezóny rozhodl pro očistu v kádru, v níž nefiguroval Jakub Martinec. Teprve jednadvacetiletý obránce byl jmenovaný kapitánem mužstva, jež opět hodlá pomýšlet na postup do nejvyšší soutěže. Předsezónní tisková konference však byla rovněž ve znamení projektu nového stadionu.

K úvodnímu slovu úterního meetingu byl vyzvaný hlavní trenér Zdenko Frťala. „Po konci uplynulého ročníku jsme si udělali analýzu. Na základě toho jsme se rozhodli s některými našimi hráči neprodloužit smlouvy. Hráči, které jsme měli vytipované, se nám do klubu podařilo přivést,“ promluvil Frťála, který se po celou sezónu bude moci spoléhat také na Christiana Frýdka. Roční hostování dvacetiletého fotbalisty bylo dotaženo krátce před začátkem soutěže.

Právě Frťala se rozhodl pro odvážný krok, kapitánem prvního týmu jmenoval Jakuba Martince, kterému je jednadvacet let. „Mám k tomu důvody. Kuba by měl být vlajkovou lodí tohoto klubu. Je to hráč, který má předpoklady být lídrem týmu. Určil jsem mu čtyři bodyguardy, kteří ho budou chránit, podporovat. Budou se o něj starat. Bylo to čistě mé rozhodnutí,“ odůvodnil netradiční krok osmačtyřicetiletý trenér.

Po slovenském trenérovi se na řadu dostal Jiří Sabou. Výkonný ředitel netajil, že celý klub již vyčkává na první zápasy nového ročníku. „Už se to blíží, už jsme na špičkách. Věřím, že jsme o rok dále, že jsme zkušenější. Pokračujeme v práci, kterou jsme započali. Chceme hrát náročný fotbal, který bude bavit naše diváky,“ prohlásil Sabou, známý ze svého působení v Teplicích nebo Žižkově.

Sabou kromě výsledků hodlá řešit také diváckou návštěvnost, ta v uplynulém ročníku nebyla podle představ klubu. „Je to dlouhodobější záležitost, chodí sem okolo tisícovky nejvěrnějších diváků. Obdivuji je, že jsou tady v těch podmínkách, kdy se v létě všichni potí a vaří, v zimě na ně prší. Nejzásadnější zpráva je, že zastupitelé dali zelenou k projektu stadionu. Je to mezník. Věřím, že příští rok se rozjede stavba. Stěžejní je, abychom postavili stadion,“ nakousl dlouhodobější problematiku.

Dočasným řešením by tak mohla být montovaná tribuna, na jejíž podobě se pracuje již několik měsíců. „Je to detail, který by lidem mohl přiblížit fotbal, už to tady bylo. Problémem je zatím byrokracie. Děláme vše pro to, aby tady co nejdříve byla za brankou. Termín bohužel nezáleží na nás, podléhá to schvalování od města a všech možných orgánů,“ zapojil se do debaty tiskový mluvčí klubu Michal Petrák.

A jak je to s konkrétním cílem na nový ročník? „Hradec je tradiční klub, který má nejvyšší ambice. Chceme navázat na to dobré, co bylo v minulé sezóně, zároveň chceme vylepšit umístění,“ dodal výkonný ředitel Sabou.