09.08.2019 | Martin Hruzík | Rozhovory

Matoušek: Opava mě skvěle připravila, teď to zúročuji ve Vítkovicích

Foto: Lukáš Zetek (foto zety, mfkv.cz)
Ostrava – Po úvodních minutách třetího kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY to vypadalo, že Vítkovice ani ve třetím kole na body nedosáhnou. Ovšem mužstvo Jiřího Balcárka se zmátořilo a čtyřmi brankami utkání s Vyšehradem otočilo ve svůj prospěch. Lví podíl na tom měl Jakub Matoušek. Mladý záložník, který v létě zkoušel štěstí i v Opavě, byl u třech branek Ostravanů.

Po loňském umístění v horní polovině F:NL nevstoupili Vítkovičtí do nového ročníku nejlépe. Po prohrách s Chrudimí a v Jihlavě chtěli konečně bodovat. "Po dvou kolech jsme jako jediní měli na kontě nula bodů. Nezbývalo nic jiného než porazit Vyšehrad." měl jasno Jakub Matoušek. Jenže jeho plán dostal první trhlinu hned v sedmé minutě, kdy se přímo z rohu trefil Verner. "Úvod byl těžký, brzy jsme prohrávali, přestože jsme měli své šance. Vyšehrad se moc do tutových příležitostí nedostával. Měli jsme daleko více průniků, centrů a střel, ale bohužel jsme dvakrát zbytečně inkasovali. Ovšem nezabalili jsme to, o přestávce jsme se vzájemně povzbudili a ve druhé pětačtyřicetiminutovce zápas strhli na svou stranu. Jsem rád, že máme tři body," těšilo po utkání devatenáctiletého hráče z olomoucké líhně.

Sám Matoušek k tomu přispěl výraznou měrou, jelikož již v jedenácté minutě vstřelil svůj první druholigový gól. "Mário Kovařík se obtočil kolem hráče a posunul míč na střed, mým jediným úkolem bylo dostat se před obránce a tečovat míč do sítě." A byl také u vlastní branky Pardubského, který si srazil míč do sítě. "Mário byl v souboji s jedním z hostujících hráčů, který se ocitl na zemi a o míč se nepral. Já jsem si tedy balón podkopl a poslal jej směrem před bránu," popsal obě situace krajní záložník, který byl také u poslední branky a byl tak jednoznačně mužem zápasu. "Jde o můj druhý start ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE, takže jsem šťastný. Těší mě, že jsem týmu pomohl gólem a dvěma asistencemi a jen doufám, že mi to vydrží i do dalších zápasů. A nejen mně, ale hlavně celému týmu," doufá Jakub Matoušek. Kromě toho měl nadějný křídelní hráč i další šance ke skórování, dvakrát ovšem mířil těsně vedle a ve druhé minutě jej skvěle vychytal Otáhal. "Jsem krajní záložník, takže centry a střely se ode mě zkrátka očekávají. Avšak i já sám se snažím hodně zakončovat. Loni se mi v juniorské lize střelecky dařilo, takže se to snažím přenášet i do druhé nejvyšší soutěže," dodal spokojeně.

Přitom ještě před pár týdny byl na testech v SFC a jeho budoucnost vypadala úplně jinak. "Mám devatenáct let, takže zkoušku v Opavě jsem bral jako perfektní věc, a musím říct, že mě tam na sezónu perfektně připravili, byť nyní se to snažím úročit tady ve Vítkovicích. Je to pro mě příležitost ukázat, že mám na to hrát druhou nejvyšší soutěž a mohu se postupně posouvat výše," uvědomuje si. Ovšem ani v týmu Jiřího Balcárka neměl na růžích ustláno a proti Chrudimi začal jen na lavičce náhradníků. Šance ovšem přišla záhy. "Vážím si toho, že jsem už v Jihlavě dostal důvěru hrát v základní sestavě. Přeci jen jsem se k týmu připojil až týden před startem F:NL, do té doby jsem byl na zkoušce v Opavě. Dalo se tedy očekávat, že nebudu mít místo v základní jedenáctce hned od úvodního kola."

Skromný fotbalista tedy myslí spíše na pozvolný postup směrem vzhůru. "Kladu si spíše nižší cíle. Chci hrát pravidelně FORTUNA:NÁRODNÍ LIGU ve Vítkovicích a pomoci k pěknému umístění. Co bude dál, se uvidí po sezóně," doplnil Jakub Matoušek, který už vyhlíží další zápas. "Potřebujeme body, takže se musíme hned připravit na další zápas na Viktorce."

11' Matoušek
62' Pardubský (vl)
67' Praus
90' Kania
7' Verner
37' Čvančara
59' Matoušek
86' Kovařík
89' Motyčka
40' Pardubský
79' Gebert
Sestavy
Květon – Stříž, V. Cverna, Mikula, Surzyn, Buchvaldek (46. Zorvan), Matěj (71. Kania), Praus (83. Motyčka), Holiš, Matoušek, M. Kovařík.
Na lavičce: Simkanič, Klusák, Chvěja, Suchan
Trenér: Jiří Balcárek
Otáhal – Pardubský, Švejdík, Drozda, V. Mareš, Žežulka (76. Veselý), Verner, Drobílek, Vejvar (67. Rataj), Čvančara (73. Gebert), Pouček.
Na lavičce: Dočekal, Brejcha, Freit, Laňka
Trenér: Roman Veselý
Rozhodčí: Hanousek - Dresler, Váňa • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 624