08.11.2019 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 15. kola: Brno čeká Prostějov, Pardubice jedou do Prahy k nováčkovi

Foto: fczbrno.cz
Praha – Předposlední kolo podzimu a zakončení první poloviny základní části má na sklonku prvního ryze listopadového týdne na programu FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA. Brno v moravském souboji přivítá Prostějov. Televizní kamery zavítají k „šemíkům“, nováček z Vyšehradu hostí lídra tabulky Pardubice. Živě vysílat se bude také duel Žižkova s Ústím nad Labem.

První dva zápasy 15. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se uskuteční v pátek. Od 18 hodin si to Jihlava rozdá s Vlašimí. Vysočina ani posledně neprohrála, body ale přesto ztratila. V Prostějově po chybě domácího obránce Schustera zachránila remízu 1:1. Středočeši se vydrápali ze dna tabulky. Pomohla jim k tomu domácí výhra nad Viktorií Žižkov 2:1. Ze čtrnáctého místa mají ale na sestupové pozice jen dvoubodový náskok.

„Vlašim se opírá o týmový výkon, dobrou organizaci hry a poctivou práci celého mužstva. Po zisku míče jdou do rychlé a hodně nebezpečné přechodové fáze. V posledních bodově nevydařených duelech měli mnohdy smůlu,“ analyzoval nejbližšího protivníka svého výběru pro fcvysocina.cz jihlavský trenér Radim Kučera.

Brno od 19 hodin uvidí moravskou bitvu, Zbrojovka narazí na Prostějov. Hanáci v posledních třech utkáních nepoznali přemožitele, dvakrát vyhráli a jednou si vysloužili bod za nerozhodný výsledek. Když se s Brňany ve druhé nejvyšší soutěži střetli naposledy, padli těsně 0:1. Jediný gól březnového duelu obstaral zkušený Lukáš Magera. Ten momentálně čeká na přesný zásah pomalu už dva měsíce. Soupeřovu síť nerozvlnil od poloviny září.

Změní se to proti Prostějovu? Jisté je, že kouč Zbrojovky Miloslav Machálek nadcházejícího oponenta dobře zná. O úroveň níž se s ním pravidelně potkával na lavičce Líšně. Prostějovský dres navíc v minulosti oblékal jeho syn Tomáš. „Prostějov podal v posledních zápasech houževnatý, poctivý výkon, nečeká nás nic snadného a hráči to dobře vědí,“ řekl klubovému webu.

„Víme o kvalitách soupeře, ale zápas samozřejmě chceme zvládnout a zvítězit. Už minule se nám dařilo přenášet věci z tréninku do zápasů, to je vždycky pozitivní prvek, navíc jsem poprvé mohl být spokojený s naší hrou směrem dozadu,“ doplnil Machálek.

Na prostějovské straně působí hned několik hráčů, kteří prošli právě Zbrojovkou. Jedná se například o matadory Karla Kroupu a Aleše Schustera či o Martina Suse, Milana Lutonského a Davida Paška. Kdo se na trávníku na Srbské určitě nepředstaví, je ostřílený středopolař Jan Polák. Brněnského rodáka nepustí do hry trest za žluté karty.

Sobota a neděle nabídnou shodně po třech zápasech FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. V první víkendový den se pokaždé začne čtvrt hodiny po desáté. Třinec vyzve Líšeň, Chrudim Sokolov a Vyšehrad pod dozorem kamer České televize a sázkové kanceláře Fortuna vedoucí Pardubice. Utkání bude speciální pro pardubického zadáka Jana Proseka, který vyšehradský dres dříve oblékal. „Kádr Vyšehradu už se ale dost obměnil, takže už tam znám jenom pár kluků,“ namítl v rozhovoru pro fkpardubice.cz.

Východočeši drží první příčku o dva body před druhou Duklou. Na nezdar v Jihlavě dali zapomenout kanonádou v regionálním derby s Chrudimí. „Udržet se na čele tabulky je samozřejmě těžké, ale my nemusíme do zápasu jít pod nějakým velkým tlakem. Daří se nám, zvládli jsme derby s Chrudimí a do Prahy jedeme natěšení,“ prozradil Prosek.

Sázková kancelář Fortuna nabídne v přímém přenosu ještě nedělní partii Viktorie Žižkov s Ústím nad Labem mající výkop v 10.15. Program 15. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY pak uzavřou zápasy Varnsdorfu s Duklou Praha (14.00) a Hradce Králové s Vítkovicemi (15.00). „Vítkovice doma musíme porazit. Je to jediná cesta, jak se udržet v kontaktu se špičkou tabulky,“ uvědomuje si zadák šestých Votroků Michal Leibl.