24.03.2020 | Filip Lefenda | Rozhovory

Dodržujme pravidla, vybízí brněnský Sedlák. Karanténu překonává i spánkem

Foto: fczbrno.cz
Brno – 12. března ještě stihli poslední trénink a pak už následovalo volno. Fotbalové dění paralyzovala nejen v Česku, ale takřka v celé Evropě, pandemie koronaviru. Nouzový stav a s ním spojená bezpečnostní opatření jsou zcela novou situací pro všechny, fotbalisty nevyjímaje. Karanténu a volno od zápasů přiblížil záložník brněnské Zbrojovky Jan Sedlák.

Brněnští fotbalisté vstoupili do jarní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY „povinným“ vítězstvím nad Sokolovem, jejich atak na nejvyšší příčky ale musel být odložen, stejně jako celá soutěž. Přerušila ji pandemie smrtícího viru COVID-19, na který bylo v Česku pozitivně testováno už 1289 nemocných. „Musím říct, že karanténu nesnáším nějak zvlášť dobře, je to pro mě nezvyk,“ přiznává v rozhovoru pro klubový web pětadvacetiletý hráč, jenž si však uvědomuje vážnost situace.

„Karanténa je dobré řešení a nedá se nic jiného dělat. Proto by všichni měli dodržovat pravidla, která jsou vládou nastavená. To je to nejmenší, čím může každý přispět,“ vybízí k omezení pohybu ve venkovních prostorách a nošení ochranných pomůcek.

„Roušky nám obstarala přítelkyně,“ prozradil muž, jenž v dresu Zbrojovky zasáhl v letošním ročníku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY do dvanácti zápasů. V kontaktu je i se svými spoluhráči. „Především přes WhatsApp, kde máme společný chat,“ dodal.

Ani v těchto dnech ovšem Brněnští nezahálí a udržují se v tempu. „Nenudíme se. Náš kondiční trenér nám všem poslal individuální plán, takže každý ví, co má dělat,“ ubezpečil fanoušky Sedlák. A co dělá ve zbytku dne? „Osobně jsem velký spáč, takže dlouho spím,“ směje se. „Volný čas pak vyplňují běháním, cvičením a pomocí v domácnosti,“ doplnil rodák z Blanska.

Z rozhodnutí Vlády ČR o zavedení nouzového stavu od 12. března 2020 s ohledem na hrozbu nákazy koronavirem COVID-19 v Česku vyplynul zákaz pořádání jakýchkoliv sportovních akcí většího charakteru. Z tohoto důvodů musela Ligová fotbalová asociace odložit všechna střetnutí obou nejvyšších fotbalových soutěží až do odvolání nouzového stavu. O dalším vývoji bude LFA jednat s ohledem na další vývoj epidemiologické situace v Česku a v souladu s dalšími opatřeními českých státních orgánů.